Daca nu ati incercat inca gustul aromat si rafinat al castanelor, toamna asta trebuie sa o faceti! Sunt extrem de sanatoase si ajuta la vindecarea a numeroase afectiuni.
Voi stiti ca arborii de castani comestibili , cei foarte bătrîni, pot ajunge la diametrul de 4 m si pot ajunge vîrsta de 500–600 de ani?
Pe linga piureul de castane( este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat)si castanele coapte, există o varietate de mămăligă corsicană care foloseste ca ingredient de bază făină dulce de castane comestibile .
Castanele sunt recomandate persoanelor cu astenie fizica si intelectuala,convalescentilor, batranilor si copiilor datorita bogatiei lor de minerale si vitamine.
Frunzele castanului comestibil dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si de ceea sunt folosite pentru tratarea bronsitele (sub forma de infuzie).
Folosita tot ca infuzie, scoarta de castan are proprietatea de a scadea temperatura.
Castanele actioneaza ca tonic muscular, nervos si venos, si reduc permeabilitatea capilara. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor si tromboflebitei, se consuma cate o farfurie de piure de castane indulcit cu miere inainte de micul dejun si de cina. Se face o cura de cateva saptamani.
De ce sa alegem castanele? Pentru ca :
- detin valoroase depozite de vitamina B6 si E, dar si glucide cu absorbtie lenta, potasiu si acid linoleic (substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima).
- sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.
- contin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 g.
- caloriile continute in castane nu provin din grasimi, ci din carbohidrati.
- sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci.
- sunt o buna sursa de fibre, asa ca persoanele care isi doresc sa se ingrase sau sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca.
- contin tiamina - vitamina care completeaza rezervele de energie, echilibreaza digestia si apetitul - si riboflavina, vitamina ce imbunatateste activitatea metabolica.
- ajuta la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.
- repara gaurile microscopice din vasele de sange si capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora.
Piureul din castane datorita aportului imens de vitamine si minerale, este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate in crestere, pentru sportivi, copii si batrani sau pentru cei care sufera de anemie sau astenie.
Vitaminele si mineralele pe care le contine întăresc sistemul imunitar.
Datorită aportului imens de vitamine si minerale, piureul de castane este un tonic natural extrem de puternic.
Amestecul de piure de castane si branza de vaci (in proportii egale), indulcit cu miere, este o hrana usor digerabila si foarte energizanta.
Catifelat pe cât este de aromat, gustos pe cât este de parfumat și delicat pe cât este de sănătos, piureul de castane este unul din cele mai îndrăgite delicatesuri pe care le poți savura toamna.
Aroma inconfundabilă este dată de miezul sănătos al castanelor , de rom și de vanilie, care potențează parfumul natural al castanelor.
Pe langa desert, castanele pot fi utilizate si in alte combinatii culinare precum retete de sarbatori cu carne sau preparate vegetariene.
Daca va intereseaza doua supe( ciorbe) bune cu castane , le gasiti aici si Aici...
Avem NEVOIE de :
- pentru blatul alb
4 oua
5 linguri faina
5 linguri zahar
1/2 plic praf de copt cu sofran Dr Oetker
1-2 linguri apa
un praf de sare
- pentru blatul negru:
4 oua
4 linguri faina
5 linguri zahar
1 lingura cacao Dr Oetker
1/2 plic praf de copt cu sofran Dr Oetker
1-2 linguri apa
un praf de sare
- pentru crema :
250 g piure de castane
340 g unt de arahide
100 ml sirop de artar
esenta de rom dr Oetker
- pentru decor
glazura de zahar - Regal Ice colorata Dr Oetker
frisca
MOD de PREPARARE :
Facem blatul alb din galbenusuri frecate bine cu apa si cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute.
Albusurile cu un praf de sare le batem bine bine.
La galbenusurile batute adaugam pe rand cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt, pina incorporam toata faina. Adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pina se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile , apoi adaugam cealalta 1/2 de albusuri si procedam la fel.
Intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt, turnam pandispanul cremos si il nivelam cu o lingura.
Il dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade C pina se coace blatul. Incercam daca e copt cu proba scobitorii.Scoatem apoi blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma.
La fel procedam si cu blatul negru, atata doar ca amestecam faina si cu o lingura cu cacao.
Ingenioasa si frumoasa edee la tort! am si eu un calup de pasta de castane la congelator,am si uitat de ea
RăspundețiȘtergereSanatate multa maicutei tale!
Multumesc frumos Lulu !
ȘtergereEsti o dulce si o scumpa...
La multi ani! Frumos tort :)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Simona !
ȘtergereAm sa-i transmit maicutei mele....