Sărbuşca este o ciorbă care se face prin zona Moldovei, în care apa este înlocuită cu jintuiala (zăr de brânză de oaie).
Acum ...numele Sărbuşcă provine de la numele etnic Sârbu. Sa inteleg ca tanti moloveanca ce a facut prima data aceasta ciorba, purta numele Sârbu ???
Numirea mâncării "sărbuşcă" o fi o variantă a cuvântului sorbuşcă "a sorbi", fiindcă în popor, pentru mâncărurile lichide (zeamă, supă, ciorbă) se foloseşte şi cuvântul sorbitură.
Reteta de sarbuscă ( eu de aici m-am inspirat) este simplă si nu contine cantităti exacte de ingrediente; daca va place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai multi cartofi, daca va place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul vostru.
Se serveste rece sau căldută si, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau rosie.
Avem NEVOIE de:
5-6 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
1/2 arei gras rosu
2 galbenusuri
300 ml smantana
2 l jintuiala
leustean verde
patrunjel verde
2 linguri ulei aromatizat
MOD de PREPARARE :
Curatam cartofii, ii spalam , apoi ii taiem cubulete.
Morcovii ii curatam, ii spalam si ii taiem cubulete, la fel si ardeiul gras rosu.
Ceapa o curatam, o spalam si apoi o tocam marunt.
Intr-o oala mare punem la incalzit uleiul, apoi calim putin ceapa, morcovul si ardeiul, pina se inmoaie si lasa o culoare frumoasa, portocalie.
Separat punem la fiert jintuiala, dar trebuie sa avem grija pentru ca ea se va umfla, cand fierbe.
Adaugam apa doar atat cat sa poata fierbe legumele, apoi adaugam cartofii si asezonam.
Intr-un bol amestecam cele doua galbenusuri cu o parte din smantana, apoi adaugam toata smantana si 1-2 polonice de ciorba, omogenizam, dupa care rasturnam compozitia in ciorba, amestecam si adaugam si jintuiala fiarta.
Adaugam si leusteanul verde si lasam sa dea cateva clocote.Asezonam daca este cazul.
Presaram deasupra patrunjel verde tocat si putem servi minunatia de ciorba satioasa, alaturi de un ardei iute.
Pofta mare sa aveti !
Da,ai nota maxima de la mine! asa ceva se intalneste mai mult pe la stane unde ciobanii au aceasta jantuiala din belsug pentru ca in meniurile moldovenesti nu vei intalni asa ceva,doar smantana cu care se drege borsul si asta este optional.
RăspundețiȘtergereEu personal nu stiu gustul,nu am vazut niciodata cum este aceasta jantuiala dar dupa cum arata,ai facut ceva super bun!
Pup si mai treci si tu granita prin Moldova sa vezi ce bucate bune avem!
Gasesti in piata, soro !
ȘtergereMultumesc fain ...
sarbusca vine de la a sorbi sau a sorghi,pe moldoveneste,nu este vorba de nici un sarbu:))
RăspundețiȘtergereBrindusa cred ca nu ai apucat sa citesti :
Ștergere"..Numirea mâncării "sărbuşcă" o fi o variantă a cuvântului sorbuşcă "a sorbi", fiindcă în popor, pentru mâncărurile lichide (zeamă, supă, ciorbă) se foloseşte şi cuvântul sorbitură. .."
Sarbusca din ce stiu eu vine de la "zer"busca, ce sugereaza compozitia principala a ciorbei, zerul.
ȘtergereChiar asta spuneam la inceputul articolului : "..
ȘtergereSărbuşca este o ciorbă care se face prin zona Moldovei, în care apa este înlocuită cu jintuiala (zăr de brânză de oaie).."
Viorica Suciu
RăspundețiȘtergereO.mt,,,,, ce bunatate de ciorba.Mi-ai facut pofta .Îmi place!
Laura Nechita
RăspundețiȘtergereDaca este cineva maestru in ale ciorbei, o singura persoana imi vin e in minte! Sidy! Îmi place ·
Calinescu Elena
RăspundețiȘtergereSidy draga, e tare buna!
Îmi place ·
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereIa sa vada o moldoveanca,apoi nota!
Îmi place !
RăspundețiȘtergereMariana Vasile
Sydonia,după cum arată e super gustoasă! Dacă vrei să ne mai vedem la Cluj,menajează-mă ! Mor de poftă când îţi văd bunătăţile pe care le prepari! De kilogramele acumulate nici nu îmi mai pasă!
Camelia Khalil
RăspundețiȘtergereDupa ingrediente,e SUPER.Si,ceva mai deosebit.Multumim,Sidonia Toncean,pt,ideile de ciorbe(si nu numai),pe care ni le dai!
Scutaru Mihaela Vanda
RăspundețiȘtergereNota 10 cu felicitari!Îmi place ·
Fac si eu, dar cu zer de vacuta si ii mai spunem "Dresala"! Am si reteta aici: http://www.bucataras.ro/retete/dresala-de-cartofi-70248.html
RăspundețiȘtergere