Am gasit pe net niste "cornuri" din aluat de cozonac( aproape), ce mie mi-au facut cu ochiul ... am zis ca-i musai sa le incerc!
Pariziene se numesc - oare de ce se numesc asa ?- si sunt umplute cu creme dulci sau sarate.Cum noua , cel mai mult ne place crema de vanilie, cu asa ceva le-am umplut.....
Ingrediente :
- pentru aluat
1 kg faina alba
2 oua
50 g drojdie
220 g zahar
220 g zahar
coaja rasa de la o lamaie
125 g unt
600 ml lapte
sare
- pentru crema
3 galbenusuri
600 ml lapte
200 g zahar ( praf)
3 linguri amidon
2 plicuri zahar vanilat
zeama de la lamaie
50 g unt
- pentru uns
1 ou
Mod de preparare :
Intr-un bol , punem la crescut drojdia cu putin lapte caldut si zahar. Lasam sa creasca vreo 10-15 minute.
In vasul in care vom framanta aluatul , cernem faina , in mijloc facem un loc in care punem ouale, drojdia dospita,zaharul, sarea , coaja de lamaie si untul topit.
Framantam si adaugam putin cate putin laptele pina obtinem un aluat ca cel de cozonac.Cu cat il framantam mai mult, cu atat va fi mai pufos.
Il lasam la dospit ,la cald, pina isi dubleaza volumul.
Preparam crema - ar fi bine sa fie facuta cu o zi inainte...
Galbenusurile le amestecam cu 100 ml lapte si amidonul, adaugam apoi zeama de lamaie , zaharul si zaharul vanilat si restul de lapte.
Amestecam si punem la fiert pina se ingroasa, invartind mereu cu o lingura de silicon sau lemn , sa nu se prinda crema de fundul vasului.
Dupa ce crema este gata o lasam la rece. Cand s-a racit complet, adaugam untul si amestecam sa se omogenizeze.
Aluatul dospit il impartim in 35-36 de bile egale , cam cat un ou de mari.Dupa ce le-am taiat , le lasam 15 minute sa dospeasca iar.
Intindem aluatul si il umplem cu o lingura de crema , indoim aluatul presandu-l pe margini , ca in pozele de mai jos il rulam si marginea o despicam( taiem) ca degetele de la o mana."Degetele" le rulam deasupra parizienei.
Intr-o tava punem hartie de copt si asezam parizienele. Le lasam la dospit 15 minute apoi le ungem cu ou batut.
Cuptorul a fost incalzit dinainte la 160 de grade. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute pina parizienele se rumenesc frumos .
Le lasam sa se raceasca in tava apoi le asezam pe farfurie.
Va doresc sa aveti pofta mare !
Foarte frumoase si gustoase. Arata grozav.
RăspundețiȘtergereIulian multumesc pentru vizita ! Ma bucur ca ti-au placut....
ȘtergereAi si tu cumva blog ? Daca DA, lasa-mi si mie un link , te rog !
Duminica faina sa ai ...
Pe langa faptul ca sunt frumoase sunt si super super delicioase Bravo Sidy. Pupici si o duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereRocsy te servesc cu drag ! Inca mai am.....
ȘtergereDuminica linistita sa ai, tzucaturi multe !
wow ce frumoase sunt! imi plac asa mari si rumene.
RăspundețiȘtergerearata tare bine.
Diana le-am facut mai maricele sa te saturi cu una.....
ȘtergereO saptamana implinita sa ai, te tzuc !
Foarte bine arata si cita munca si rabdare,felicitari Sidonia:)
RăspundețiȘtergereMerita munca , draga Geta ! Mai ales cand simti mirosul din cuptor....
ȘtergereTe tzuc cu drag si eu....
imi lasa gura apa.... o duminica faina sa aveti draga mea .Pupici!
RăspundețiȘtergereLili....te astept cu drag la o pariziana !
ȘtergereO saptamana plina cu realizari sa ai ....
Da pentru mine mai ai?Asa de frumoase sunt,imi vine sa le mananc cu ochii!Pup cu drag!
RăspundețiȘtergereSigur ca DA. Am pus deoparte special pentru tine....
ȘtergereTe imbratisez si te tzuc cu drag !
Multumesc Sidy
RăspundețiȘtergereCu mare placere surioara mea draga ! Imediat am sa-ti scriu si cealalta reteta pe care mi-ai cerut-o ....
ȘtergereO saptamana plina cu lucruri bune si cu snatate iti doresc !
Te tzuc cu drag...
Ca tare bine mai arata.Am poftit la ele de cand le-am vazut pe fb.
RăspundețiȘtergerePup cu mare drag!
Serveste cu incredere, vecinico !
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereEeee,tocmai la asa ceva ma tot gandeam si eu azi,ca nu am facut niciodata;trebuie sa fie tare bune,dar pana le fac eu,una mi-ajunge de la tine!
Sa nu iti povestesc soro, cum au fost astea ...calde !!!
ȘtergereSi ce miros aveam in bucatarie.....
Serveste cu drag !