Nu stiu ce faceti voi cu albusurile ramase ,este pacat sa nu le folosim.Asa ca m-am gandit sa va dau eu o sugestie( eu le congelez intr-un pet mic si adaug altele ramase).Faceti din ele un chec sau un guguluf...iese delicios !Si nu aveti nevoie de multe ingrediente....
Stefania Anastasiu http://stefyharnicutza.blogspot.ro/ a initiat provocarea "Weekend cu spor" ,la care sunt invitate sa participe cateva bloggeritze culinare minunate .
In aceasta luna, gazda este buna mea prietena Lulu ( Iancu Lubita) http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2015/05/weekend-cu-spor2.html care are o multime de retete minunate. Daca inca nu ati apucat sa intrati la ea pe blog, sa stiti ca ati pierdut mult.Are tot felul de retete savuroase, romanesti sau nu, usoare sau grele, pe toate gusturile.
Faceti-i o vizita si nu veti regreta !
Tema pe care Lulu ne-a propus-o pentru aceasta luna a fost APERITIVE si DESERTURI. Pentru ca are multe retete, mi-a fost foarte greu ce sa aleg, dar pentru ca aveam mai multe albusuri la congelator, m-am hotarat sa fac acest guguluf.
Avem NEVOIE de :
3 albusuri
3 linguri zahar
6 linguri faina
4 linguri ulei
4 linguri lapte
1 plic prag de copt
1 plic zahar vanilat
esenta rom
esenta punch
crema caramel
cateva jeleuri
MOD de PREPARARE :
Albusurile le scot seara din congelator si le las pina dimineata la temperatura camerei sa se dezghete , apoi cu un praf de sare le mixam bine de tot pina obtinem o spuma ferma.
Adaugam apoi zaharul , esentele si zaharul vanilat si mixam iar pina se intareste spuma iar.
Praful de copt il amestecam cu faina si apoi adaugam putin cate putin uleiul si laptele.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si mixam pina se omogenizeaza bine.
Intr-o forma de guguluf din silicon, unsa cu putin unt, punem jumatate din complzitia checului , apoi presaram bucatile de jeleu.
Completam cu aluatul ramas si cand este tot in forma, scuturam putin guguluful sa se aseze aluatul.
Deasupra punem ,cu ajutorul sticlei, crema caramel si cu ajutorul unei furculite , invartim usor in aluat.
Dam forma la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade , pentru 30-40 de minute, dar facem proba cu scobitoarea.
Scoatem guguluful din cuptor si-l lasam sa se raceasca pe un gratar in forma in care s-a copt. Abia cand e rece il scoatem din forma, pentru ca jeleurile s-au topit si au caramelizat suprafata gugulufului, asa ca nu mai trebuie pudrat cu zahar praf.
Pofta mare sa aveti !!!
Am servit feliile de chec alaturi de cate un glob cu inghetata si frisca :
Ce frumusete de guguluf ai facut, Sidy drag!
RăspundețiȘtergereSi eu congelez albusurile si le folosesc ulterior, la diverse prajituri sau torturi.
Te tzuc!
E pacat de ele...asa ca mai bine sa le...refolosim !
Ștergerearataaa...fff bine..mai ai o bucatica pentru o pofticioasa?
ȘtergereCum sa nu draga mea Stefy....te astept cu drag si te tzuc !
ȘtergereFoarte bun checul acesta si tare bine arata! Asa cu caramelul arata intr-un mare fel...Chiar eram curioasa sa postezi reteta ca tare mult mi-a placut...Ai avut o super idee cu forma aceea interesanta! Esenta de punch, ai adus-o din Anglia? Cu ce seamana de la noi? Excelent! Felicitari! Te pup!
RăspundețiȘtergereVicky draga poti sa pui ce esenta iti place tie mai mult....
ȘtergereTe tzuc !
Mi-ai facut pofta, Sidy! :) Intr-adevar, nici eu nu arunc albusurile in plus si le folosesc la prajiturile care necesita albus batut spuma cu zahar. In felul asta, ies foarte pufoase si mai inalte decat de obicei.
RăspundețiȘtergereAi perfecta dreptate, draga Oana, asa este....!
ȘtergereImi place tare mult forma dar si prajitura.
RăspundețiȘtergereCrema caramel ii da o savoare deosebita.
Pup si zi buna draga vecinica!
Te astept cu drag sa-l gusti ...
ȘtergereTe tzuc !
Vaai de mine,am si eu o "galeata"de albusuri la congelator,trebuie sa mai pregatesc cate ceva!tare frumos ti-a iesit si forma e draguta!
RăspundețiȘtergerePup si multumesc!
Noua ne plac mult toate dulciurile din albusuri....indiferent de combinatie !
ȘtergereTe tzuc !