luni, 23 august 2010

Ampoita - La mama Luta

By In bucatarie la Sidy   Posted at  19:57   Intilniri 3 comments



Ampoita este o localitate in judetul Alba, aflata la 12km de Alba Iulia, in drumul spre Zlatna. Satul este flancat de o parte si de alta a raului Ampoita de doua formatiuni stancoase spectaculoase: Calcarele Ampoitei aflate aproape de intrarea in sat si Piatra Boului.Ampoita  pare rupta de lume, intr-un fel pe care cei care vor sa evadeze din marile orase o cauta tot mai des. Aer curat, mancare naturala ca la mama acasa se gasesc, spre bucuria noastra, in multe alte locuri din tara, insa Ampoita are ceva special. Si-a pastrat o blandete o curatenie care se potriveste cu imaginea idilica pe care o avem atunci cand ne gandim la satul romanesc de pe vremuri.
Singura  pensiune turistica din Ampoita este "Izvorul Muntelui", clasificata cu doua margarete. Daca am lua insa in calcul felul in care sunt primiti turistii aici, ambianta, cinci margarete ar fi mult mai aproape de adevar. Pensiunea inseamna, de fapt, trei cabanute "pierdute" in umbra copacilor si a tufelor, plus o veche casa parinteasca si o cabana nou-nouta., o curatenie care se potriveste cu imaginea idilica pe care o avem atunci cand ne gandim la satul romanesc de pe vremuri.
Bucatarie romaneasca specifica zonei, locul unde s-au inventat plăcintele. Sau, cel puțin așa îmi place să cred, fiindcă în minunata grădină plină cu flori și aer curat, poți servi, la foc continuu, cele mai bune plăcinte tradiționale pe care le poti cumpăra. Mai bune de atât le-ar face doar propria mamă sau bunică… Smântâna curge și ea la discreție, peste plăcintele cele subțiri, pline de brânză și aburinde. Sunt si alte soiuri: cu cartofi, varză sau mere , depinde de preferinte…
Si pentru ca sa ai poftă de mâncare, cum intri esti intimpinat cu vinars ( = ţuică) de pere…buna rau !
Sa nu credeti ca aici esti servit numai  cu placinte….doar bucataria romaneasca de aici are si alte bunatati . O ciorbă de perișoare excelenta, de exemplu sau alte bunatati specific zonei.
S-au mai comandat aripioare cu sos de usturoi si cu mamaliguta, pastrav cu mamaliguta si multa lamiae, fratar din ceafa de porc cu cartofi prajiti cu cas proaspat deasupra….
Sa va mai spun….?
 Cu greu am plecat de la Ampoiţa lăsând în urmă trăirile bucuriei şi emoţiile revederii cu toate fetele gustoase....

PRETURI :
cazare - 500.000 lei/camera;
masa - 175.000 de lei/pranzul.
Telefoane utile:
Pensiunea "Izvorul Muntelui", tel. 0258/84.96.54, 0788/20.25.45;
Antrec Alba, tel. 0258/83.30.64;

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

3 comentarii:

  1. Frumos articol............m-a uns la suflet.....felicitari,Sidy!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sidy, am cautat cam mult articolul. Intra iar si modifical, adica ridical mai sus. Altfel mi-a placut. Mi-ai dat mai multe amanunte decay stiam eu de la fata locului.
    Te-ai documentat.
    TE sarut sau cum zici tu te tzuc!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.