marți, 11 ianuarie 2011

Interviu acordat GUSTOS.ro

By Sidonia Toncean   Posted at  19:30   Interviuri 5 comments

V-o prezentam pe doamna Sidonia Toncean, care realizeaza retete delicioase si le publica pe blogul "In bucataria lui Sidy".

Gatitul este un proces extrem de creativ, fapt care se uita prea usor in procesul banal al pregatirii mesei zilnice.

Gastronomia este arta care te invata cum sa pregatesti bucatele gustoase, cum sa le prezinti pentru satisfacerea simturilor olfactiv, vizual si gustativ, stimuland astfel digestia.
La ora actuala, tinerele gospodine nu mai dispun de timp ca sa-si insuseasca cunostintele culinare asa cum au facut mamele si bunicile lor.
Ele trebuie sa invete dupa o metoda mai rapida care sa le dea certitudinea reusitei, urmarind atat respectarea regulilor igienice in pregatirea preparatelor culinare, cat si satisfacerea gustului artistic si nu numai.
De aceea consider ca site-ul Gustos.ro vine in sprijinul tinerelor gospodine care se pot inspira din retetele trecute aici, ce sunt insotite in marea majoritate, de poze prezentand etapele de preparare a produselor.Iar acum cu aceste editii ale Festivalului blogurilor gustoase, se pot inspira si din multitudinea blogurilor participante.
Eu consider ca pozele atasate la retete, cu etape din prepararea felului de mancare , reprezinta 50% din reusita retetei, mai ales pentru gospodinele tinere.
Cred ca orice gospodina a ramas in pana de idei mai ales cand intreaba familia: ce vreti sa va prepar azi? Si primeste inevitabilul raspuns : ce vrei tu!
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Eu de obicei deschid calculatorul, intru pe http://www.gustos.ro si caut ce as putea face de mancare care sa placa intregii familii. Mai am multi prieteni in Austria, Germania, Elvetia, Israel, Sudan sau mai stiu eu pe unde care imi trimit retete specifice zonei lor,pe care eu le prepar cu mare placere!!! Sa nu-l uit pe ex-oradeanul meu Adi Hadean.Si imi mai place mult Jamie Oliver. Tuturor le multumesc din suflet, pe aceasta cale . Ma uit si la emisiunile gastronomice de pe Euforia, dar doar cand am timp, mai rasfoiesc reviste cu retete culinare….

Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau? (simplesi de efect)

Pentru ca mi-am propus sa particip la acest festival la categoria Supe si ciorbe am sa dau cateva sfaturi tinerelor gospodine.
Supele si ciorbele, prin faptul ca se servesc de obicei calde, au un rol calmant asupra nervilor stomacului, inlocuiesc pierderile de lichid din organism si prin continutul lor bogat sunt foarte hranitoare si stimuleaza sucul gastric , ajutand digestia.
Secretul supelor bune consta de fapt in ingredientele folosite.O supa buna poate fi preparata si pusa intr-un bol, in cateva minute.E la fel de gustoasa ca aceea pentru care munciti trei ore sa o preparati.. Pur si simplu calesti cateva legume parfumate, adaugi condimente aromate , supa de carne si gata.
Supa se poate face dintr-o combinatie aproape infinita de ingrediente, de la modestul dar gustosul cartof ,pina la cel mai exotic aliment.
Este de retinut, in acest sens, ca intotdeauna carnea se pune la fiert in apa rece , atunci cand vrem sa obtinem o supa substantiala si gustoasa si in apa clocotita cand dorim un rasol in care sa se pastreze majoritatea substantelor nutritive.
Smantana sau galbenusul cu smantana care se folosesc pentru “dresul” ciorbelor sau supelor , trebuie batute bine inainte , cu 1-2 linguri apa rece. Se trage putin vasul de pe foc , se adauga componentele pentru “dres “ , dupa care se mai continua fierberea cateva minute..Ciorba este un preparat care reprezinta in unele regiuni elementul esential al meniului pentru masa de pranz. Nici la noi acasa aceasta nu lipseste in nici o zi. In traditia culinara romaneasca , aceasta se obtine prin acrirea supei cu bors, zeama de varza murata, zeama de lamaie , otet, etc…
Daca nu aveti galbenus de ou , pentru a “drege” supa, puteti folosi un cartof crud ras , pe care il adaugati la supa cand aceasta este aproape gata.
Normal ca fiecare gospodina are si …esecuri in periplul ei prin bucatarie, prin care am trecut si eu.

Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?

La prima aniversare a Ancutei, nora mea, am vrut sa-i fac un tort deosebit.M-am apucat de dimineata si am facut blatul , apoi crema, am insiropat blatul l-am umplut cu crema, l-am imbracat in frisca, l-am ornat si l-am pus la rece in frigider. Nu mai era mult si trebuia sa soseasca Anca de la munca. Am avut norocul ca m-am uitat in frigider dupa ceva cind am vazut dezastrul !!! Tortul a fost prea insiropat, crema moale si tot era revarsat peste farfurie.Noroc ca la parterul blocului unde locuiam atunci, era o cofetarie iar fetele de acolo au fost foarte amabile si mi-au dat ele un blat ce l-am umplut cu …crema din tortul meu, l-am ornat din nou si cand a intrat Anca in casa, am scos din frigider tortul nou-nout…

Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?

Visul meu si al familiei… poate si pentru ca toti am lucrat aproape in acelasi domeniu, a fost sa avem o pensiune cu restaurant, undeva in Baile 1 Mai… Dar pana cand sa reusim sa ne realizam visul… mai trec ani! Nu am gasit inca o matusa Tamara!
Restaurantul pensiunii ar fi cu specific romanesc, cu mancare ca la mama acasa un fel de ”muzeu culinar” cu meniuri diversificate pe baza produselor naturale din ferma proprie ,cu paine calda coapta pe vatra si delicioase preparate culinare specific Ardealului . Clientii restaurantului ar beneficia de un pahar de vin, must sau tuica( functie de sezon) in mod gratuit din partea casei , de cum ar intra in restaurant , apoi sarmalute , ciolan cu fasole si alte bunatati ce-ti lasa gura apa...
Restaurantul ar dispune de un taraf cu lautari care ar canta muzica de petrecere….asa in surdina, nu prea tare, sa poti vorbi cu cei de la masa….

Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?

Dintotdeauna dulciurile au incheiat masa, atunci cand de fapt foamea s-a potolit. Rolul lor este asadar mai putin de a hrani si mai mult de a adauga o nota de satisfactie…
Asa ca reteta mea preferata sunt “Gogosile spiralate”, reteta ce am invatat-o de la mama mea si care erau si preferatele tatalui meu (Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace)
Dar incerc sa o fac destul de rar pentru ca nu o consider o mancare sanatoasa desi toata familia o adora!
Reteta o gasiti aici.
Mancare copilariei este supa de mazare verde cruda, galuste pe care bineinteles ca le prepar si eu acum.

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?

Reteta pe care am mostenit-o de la mama si ea de la bunica si asa mai departe este Placinta cu cartofi, varza sau branza.

Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?

Daca as avea o masa cu prietenii mei, la o partida de canasta sau la o cupa de sampanie, as face un bufet suedez cu mai multe antreuri pe baza de bruschete, multe salate si bineinteles ca nu ar lipsi snitelul cu o salata buna de cartofi…

Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?

Retetele culinare pe care le citesc, este imposibil sa le respect! Trebuie sa mai adaug sau sa scot ceva din ele… nu pot sa le fac “ad literam” .Poate si de aceea cel mai frumos compliment pe care il primesc nu poate fi decat acela pe care mi l-a adresat fiul meu cand a venit azi in vizita: “mami …la tine in bucatarie miroase atat de frumos intotdeauna!”
Si cand am toata familia stransa la masa plina cu bunatati si vad ca fiecare mananca cu pofta incat ling farfuriile, nu pot decat sa fiu bucuroasa si sa iau asta ca pe un compliment, nu ?

Cum ai inceput sa ai un blog culinar?

In primavara anului trecut am avut bucuria sa intilnesc pe Forumul Gustos un om deosebit, care repede ne-a cucerit pe toate fetele de acolo…Avea un suflet mare si multe de daruit. Se numeste Adrian Sterian, iar eu ii multumesc ca exista !
Dupa mai multe incercari nereusite de a-mi face un blog culinar, chiar si cu ajutorul celor de pe Gustos, nepricepindu-ma la calculatoare , a aparut Adrian care cu foarte multa rabdare a reusit sa ma ajute sa-mi fac blog…A fost un blog nascut pe …messenger. Astfel am putut sa ma bucur si eu ca am blog unde imi apar retetele. Acestea – 470 la numar – erau publicate pina atunci ,pe site-ul Gustos , de catre mine, incepind cu august 2005.De cand ma bucur de blogul facut de Adrian, retetele mele apar si pe site Gustos si pe blogul meu.
Inca nu ma descurc singura pe blog , asa ca ajutorul lui Adrian il apreciez foarte mult.
Va las pe voi sa vedeti care sunt cele mai apreciate retete de la mine de pe blog , precum si cele mai vizualizate…

Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?

Bloggerii mei culinari preferati sunt multi. Nu pot sa nu mentionez cativa. In primul rand iubitele mele “gustoase”si “gustosi”: [url]In Bucatarie La Cafea, dulcesarat,Arta Culinara Doina,Savoare Si Arome,Cu Medi in bucatarie...,Mama Lui Alex,Super Nico, dian@’s cakes[/url]. Apoi fete de pe alte bloguri iubite:[url]Bucataria Paradis, Laura`s Leckereien,Bucataria Verei, Adi Hadean,Cu Mimi in bucatarie, Lili- Gospodini, My world-VIOLETTE, Bucataresele Vesele , Caietul cu retete , dulciurifeldefel , Blog Gustos-sindy[/url] si alte bloguri minunate pe care le urmaresc cu mare placere.

Cel mai mult ma bucur cand gasesc pe aceste bloguri retete cu mancare sanatoasa pentru iubitul meu nepotel de doi anisori Cezar-Alexandru, care imi ocupa tot timpul si nu mai apuc sa intru atat de des pe calculator…


Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?

Se spune ca alimentatia copiilor trebuie sa fie cat mai variata pentru ai ajuta pe cei mici sa-si dezvolte gusturile pentru fiecare aliment in parte.Nutritionistii atrag atentia ca formarea obisnuintelor in materie de alimentatie si gusturi se formeaza si se educa inca din timpul copilariei , ferindu-i astfel sa cada mai tarziu, in ispita produselor nesanatoase craks, chips, stiks si bauturi dulci acidulate care nu sunt bune deloc pentru micuti.
Copiii trebuie sa isi inceapa ziua cu un mic dejun substantial , bogat in valori nutritive , pentru a fi activi, cu o putere mare de concentrare si bineinteles care sa le asigure o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. Pranzul nu inseamna neaparat o masa copioasa pe care sa o ia acasa impreuna cu familia, cu aperitiv, ciorba, fel principal si chiar desert. Pranzul poate fi alcatuit din fructe si legume, fainoase, alimente bogate in proteine. Cina incheie ziua. Dar inainte de somn nu trebuie sa se exagereze cu mancarea.Seara se mananca mai usor, alimentele trebuie sa fie cu continut redus de grasimi nesanatoase si sare. Nu dati copiilor vostri mezeluri care stiti ce contin : coloranti, conservanti, aditivi alimentari, etc. Mai bine faceti-le un piept de pui la gratar.
Si nu in ultimul rand invatati-va copiii sa bea apa. Multa apa !

Bafta tuturor blogurilor participante la acest Festival !


sursa: http://www.gustos.ro/concurs/fbg3/parada-blogurilor/in-bucataria-lui-sidy.html

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

5 comentarii:

  1. Felicitari... ai intr-adevar un blog de la care poti "fura" idei... cand nu mai stii ce sa faci in bucatarie...
    La cat mai multe retete... mai ales cele dedicate nepotelului... sa ma inspir si eu pentru baiatul meu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru interviu, foarte reusit!
    Bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru interviu ...succes la concurs

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru interviu si bafta la concurs!

    RăspundețiȘtergere
  5. Succes Sidy....te-am votat la cate mai multe voturi...particip la categoria dulciuri, daca iti plac retete mele din concurs te astept acolo:)

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.