vineri, 21 octombrie 2011

Clătitele împăratului

By Sidonia Toncean   Posted at  13:42   Alte dulciuri 4 comments

Despre celebrele ""Clatite ale Imparatului"" (Kaiserschmarren) circula mai multe legende.
Una dintre ele spune ca, intr-o zi, un cofetar numit Leopold a venit la curtea imperiala cu o delicatesa obtinuta din ou batut si piure de prune. Imparateasa Sissi a luat o inghititura, a strambat din nas si a impins farfuria. Imparatului i s-a facut mila de cofetar si a mancat el portia de clatite.
Cea de-a doua varianta povesteste despre împăratul austriac Frantz Joseph s-ar fi rătăcit prin munţi, aflându-se la vânătoare,. Flămând şi obosit, a bătut la uşa unei cabane şi a cerut adăpost şi ceva de mancare. Fara sa stie ca avea sa-l hraneasca chiar pe imparat, gazda, i-a pregatit rapid o mancare simpla, din ceea ce avea prin casa:  faina, oua, o ulcica de lapte, un bol cu smantana. Erau un fel de clatite,"rupte" cu lingura de lemn, in timp ce incerca sa le intoarca.
 Si cum foamea este un bun bucatar, Imparatului i s-au parut foarte bune. Mai mult chiar, i-a ridicat pe toti cei prezenti in incapere la rangul de ""Nobili ai Clatitelor Imparatului"".











Ingrediente:
4 oua
3 linguri zahar
250 ml lapte
150 g faina
100 g unt
4 linguri stafide
esenta rom
1 varf cutit sare
coaja de lamaie
1 plic praf de copt
zahar pudra
gem acrisor(optional)

Mod de preparare:
Se pun stafidele la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom pentru 15 minute.
Albusurile cu sarea de bat bine spuma.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pina pasta se albeste .Adaugam treptat laptele si faina amestecata cu praful de copt..Mixam si adaugam coaja de lamaie.
Cu ajutorul unei linguri punem si albusurile spuma si le amestecam in compozitie cu miscari line de rasturnare de sus in jos pina se incorporeaza toata spuma.
Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute.
Intr-o tigaie ceramica cu diametrul de 28 cm topim o parte din unt si cu polonicul , dupa ce am amestecat inca o data aluatul, turnam in tigaie prima placinta.
Deasupra presaram o parte din stafide si acoperim cu capac placinta, lasand-o sa se coaca la foc mic pentru 10 minute pina e rumenita frumos.
Cu ajutorul unei palete o portionam apoi o intoarcem pe cealalta parte sa se rumeneasca , de data aceasta fara capac.
Procedam la fel cu celelalte clatite.
Eu am obtinut 4 clatite rupte pe care dupa ce s-au rumenit , le-am pudrat cu zahar si le-am servit alaturi de gem de afine, asa calde.
„Clatita Imparatului” este intotdeauna insotita de un sos special, in care austriecii inmoaie desertul inainte de a-l savura, numit…compot de prune. In cinstea neutralitatii!
Pofta mare !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

4 comentarii:

  1. Da'parca le-as papa si eu nu numai imparatul.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. aaa...un fel de clatite mai groase sau pancake!
    problema e ca e seara si mi-ai facut o pofta...!!!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. La cate delicatese se pun in ele cum sa le refuze imparatul? Daca ii mai raman dupa ce mancam noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicioase, le mananci cu ochii si nu numai :)

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.