Celebrele madlene (madeleines) frantuzesti sunt prajituri traditonale de Craciun- dar le savurezi in orice perioada a anului...
Numele le vine de la Maria-Madgalena, cea care a crezut cu tarie in Iisus. Este in egala masura prajitura diminetii de Craciun, dar si cea pe care o gusta Mosul, alaturi de un pahar de lapte, cand aduce daruri.
Are nevoie de o forma speciala pentru a fi coapta.
Cantitatile sunt pentru 36 de prajituri.
Ingrediente:
5 oua
300 g zahar
400 g faina
coaja rasa de la o lamaie
4 linguri apa de trandafiri
1 plic zahar vanilat Bourbon
1 plic praf de copt cu sofran
200 g unt
100 ml lapte
sare
Mod de preparare :
Ouale cu un praf de sare si zaharul le mixam bine pina se albesc si se topeste tot zaharul, cam 5 minute.
Adaugam apoi apa de trandafiri, putin lapte, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Adaugam apoi untul topit si racit adaugat cate putin impreuna cu restul de lapte.
Omogenizam bine si adaugam si coaja de lamaie.
Ungem formele cu unt si le presaram cu faina. Excesul de faina il scuturam.Mie nu mi-au ajuns formele si le-am copt pe celelalte in forme de briosa.
Turnam compozitia omogena in forme cu ajutorul unei linguri si dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade C pentru 20 minute.
Madlenele isi vor dubla volumul....
Dupa ce s-au copt si racit se pot pudra cu zahar daca va place.
Prajitura va fi crocanta pe margine si foarte pufoasa la mijloc.
Pofta mare !
PS. Lulu multumesc mult ca mi-ai reamintit reteta...
Grozav de bune si dragalase.Te pup!
RăspundețiȘtergereimi plac f. mult madlenele, asa ca 'fur' si eu 2 bucati virtuale :)
RăspundețiȘtergereSidy aduc eu cafea!!!
RăspundețiȘtergereCe dragutze madlene ai facut Sidy! A papat nepotelul? ;))
RăspundețiȘtergereo ce bune sunt madlenele! cu siguranta ca s-au mancat foarte repede!
RăspundețiȘtergeresuper bune! mmm....la o cafea...pup
RăspundețiȘtergereBuna draga mea surioara!
RăspundețiȘtergereMadlenele tale arata f.bine.Hai sa facem schimb ;-) , eu iti dau din NUTOCA
si tu Madlene....na , ce zici ;-)))
Sidy, stii ce mai poti face cu Madlenele, sa l-e tai pe jumatate si sa-le umpli cu gem, nutela...sau sa l-e treci prin glazura de ciocolata si tavalesti prin nuca cum am facut aici~MINIMUFFINS IN MANTA DE COCOS
Asta asa ca idee, fiecare cum doreste sau dupa cum are timp.
Uneori tre`sa fim fericite ca ajungem sa facem ceva...asata este.
Cred ca si la tine, ingerasul cel mic, care s-a facut atit de mare (ce trece timpul mai surioara...)cred ca NU mai vrea sa plece de la buni, cu de toate-l resfeti
Mii de pupicei si spor la bucatarit si savoare deplna!!!
Cu prietenie,
Laurici