sâmbătă, 31 decembrie 2011

Haioș

By Sidonia Toncean   Posted at  09:51   Prajituri 8 comments

Haioşul este cu siguranţă al Ardealului. Luat de românce de la unguroaice.
În maghiară, hai înseamnă grăsime, ceea ce haioş s-ar putea traduce prăjitură cu foiţă şi untură.
Este o delicatesa ungureasca , un foetaj  delicat si delicios, cu milioane de foite  cu magiun  de prune, bun si  gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva,cateva ceasuri bune..
Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama...
















Ingrediente:
800 g faina
500 g osanza(untura)
6 galbenusuri
10 linguri smantana
10 linguri vin
1/2 lingurita sare
magiun de prune
nuca macinata
zahar praf pentru pudrat

Mod de preparare:
Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carnea. Daca nu avem osanza putem folosi untura de porc dar nu iese o prajitura atat de fina...
Luam 250 g din faina si pe care o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale.
Din restul de faina cu galbenusurile, smantana , vinul si sarea facem un aluat pe care il framantam bine.
Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina cum se vede in imagini.
O impaturam cum se vede in poze.
Repetam operatiunea de trei ori.
Dupa fiecare data, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el.Il lasam in camara 15 minute.
La final intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc.
Umplem dreptunghiurile cu magiun sau cu nuca macinata amestecata cu zahar dupa gust( putem pune si coaja de lamaie rasa).
Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare , le fixam cu cate o scobitoare.
Dam la cuptorul dinainte preincalzit cam la 160 de grade C pentru aproximativ 45 de minute pina se rumenesc deasupra.
Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava pentru ca lasa grasime in tava.
Dupa ce se racesc le pudram cu zahar pudra.
Este o prajitura mai pretentioasa dar deosebit de buna, care merita munca.....
Pofta mare !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

8 comentarii:

  1. Iti urez un An Nou plin de fericire si liniste sufleteasca! La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani draga mea, toti cei dragi sa-ti fie sanatosi si bucurosi iar tu sa ai un an plin de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine.
    "La multi ani"!.Sanatate si tot ce-ti doresti sa se realizeze.Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani cu sanatate si impliniri pe toate planurile!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multa binecuvantare de la Dumnezeu in Noul An !!! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sidy, spune-mi ce fel de vin folosesti, rosu cumva?? si cu ce poate fi inlocuit ...pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Diana draga indiferent ce vin folosesti alb sau rosu ....nu este mult, doar 10 linguri.Nici nu se simte.
    Daca nu vrei nicicum sa folosesti vin, pune apa minerala, dar....nu garantez reusita.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.