joi, 17 mai 2012

Cozonac din...bile

By Sidonia Toncean   Posted at  09:04   Prajituri 5 comments

Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute, l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele.
Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia, dar  reteta este tot a maicutei mele dragi....



Ingrediente:


Pentru aluat:
1,700 kg faina
500 g zahar
1 lingurita sare
3 oua
2 galbenusuri
un varf cutit sofran
esenta rom
esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
50 g drojdie
2 linguri untura

Umplutura:
300 g nuca macinata
250 g zahar
250 g mac
130 g zahar
coaja rasa de lamaie
100 g rahat
100 g stafide


1 ou pentru uns deasupra
Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !


Mod de preparare:



Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat  aproximativ o ora.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.
Se lasa la cald la dospit o ora.
Apoi se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in 3 parti egele.Fiecare parte se imparte apoi in 16 bile pe care le rotunjim , le acoperim si le mai lasam 15 minute sa dospeasca.






Se intind bilele apoi cu sucitorulsau cu mana ;8 bucati( bile)  se umplu  cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.
Celelalte 8 se umplu cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie,rahat si esenta de vanilie.



 Se refac bilele pe care le vom monta in tava de coconac unsa, astfel:pe randul de jos in stanga 4 bile cu mac si in dreapta 4 bile cu nuca, asezate in zig-zag cum se vede in poza.



Venim cu al doilea rand de bole pe care le umplem la fel, 4 cu mac si 4 cu nuca si le punem deasupra celor din tava tot in zig-zag.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Ii lasam acoperiti sa mai dospeasca aproximativ 15 minute.
Ungem apoi cozonacii cu oul bine batut.
Pentru ca stiam ca se vor ridica mult cozonacii, le-am pus niste inaltatoare din carton, apoi i-am dat la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute( depinde de cuptor) pina se rumenesc frumos cozonacii.


Lasam cozonacii sa se raceasca in formele lor, apoi ii scoatem si ii putem felia.



Pofta mare !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

5 comentarii:

  1. Interesanta folosirea unturii!Bunica mea o folosea la niste biscuiti deliciosi!Si inaltatoarele mi-au placut!Arata foarte bine cozonacii si sigur sunt foarte gustosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai cite bile si cite arome delicioase si cit de bine arata.Miroase tare fain la tine aici!Pup..Un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma intreb,draga Sidy daca bilele astea nu permit sa pun mai multa umplutura,fiind asa impachetate fiecare in parte,pentru ca fiica-mii ii place sa scobeasca cu degetelele dupa ea:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.