miercuri, 15 august 2012

Vacanta de vis pe Valea Aleului -jud. Bihor

By In bucatarie la Sidy   Posted at  14:19   Intilniri 38 comments

Pe itinerarul Oradea- Beius – Deva, pe drumul national E79, cand ajungeti in orasul Beius, urmariti indicatorul de drum catre Pietroasa – Sudrigiu.In comuna Pietroasa mergeti tot inainte, iar la intersectia cu drumul catre Padis – Boga, virati stinga si imediat treceti peste podul catre traverseaza Valea Aleului.
In inima muntilor Apuseni, situată sub Masivul Cîrligaţi,Valea Aleului  este o destinatie către o natură netulburată. Poti sa stai, ore intregi, sa asculti clipocitul apei ce loveste in drumul ei pietrele rebele, ale albiei piraului Aleu ce se varsa in Crisul Pietros. Pe ici-colo auzi veselele triluri de pasarele, purtate de o dulce adiere ce iti modeleaza firea si pune ordine in lucruri...
Este o adevarata oaza pentru cei care iubesc si aprecieaza natura.



In aceasta lume de vis am pornit intr-o calatorie alaturi de dragii nostrii prieteni Gabi si Mone ,



doi oameni cu sufletele mari, care o parte a verii locuiesc in Bacau iar restul anului muncesc in Sudan la Khartoum.
Cum am ajuns la pensiunea inchiriata, ne-am instalat fiecare in camera lui,

Terasa pensiunii:



Ne-am spalat si am ciugulit cate ceva din pachetele aduse de acasa.



Ne grabeam pentru ca la ora 16.00 gimnastele noastre evoluau la Jocurile Olimpice de la Londra.
Dupa emisiune, am facut focul afara la gratar(baietii)


 si s-au apucat de mici si gratare.
Gabi de cum am ajuns a spus ca ea vrea slanina fripta in frigare...Spus si facut:



Dupa ce a degustat slanina, s-a asezat pe leagan si radea de noi cum salivam la mirosul gratarelor si a micilor..
Seara s-a terminat afara pe banca la o poveste si un cer instelat fara pic de nori.



Oare maine nu va fi si aici asa de cald ca in Oradea ? 41 de grade la umbra....Ufff....!
Lumea era deja obosita....
A fost prima seara cand ne-am odihnit in aerul ozonat de la munte, cu geamurile deschise si cu vantul adiind lin.
Dimineata ne-am trezit fiecare cand a vrut, eu prima ca de obicei, am facut cafeluta fierbinte si ceai de ghimbir cu miere...o nebunie de ceai.Am mai avut ceai de Hibiscus, verde sau de zmeura foarte aromat.
Stiti cum s-a baut cafeaua ? Facand rebus sau ascultind ultimele stiri de la J.O.2012:


 Pentru ca am venit in vacanta sa ne odihnim, dupa micul dejun si niste povesti, toata lumea s-a retras la odihna, la umbra in camere.Era soare cald, dar adia vantul asa ca temperatura era suportabila...
Eu m-am apucat de  pregatit carnea de vitel si legumele pentru Gulyas la ceaun( bogracs) exact cum l-am facut si alta data....

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2010/07/gulyas-la-ceaun.html



Cred ca mirosul Gulyasului i-a trezit pe toti ca au sosit unul dupa altul , afara la terasa unde era masa pusa de Gabi( se trezise mai repede sa vada cum se face gulyasul, ea are poze si cu ceaunul de 30 l in care am facut....nu va speriati ca nu l-am facut plin....!
Daca le-a placut sau nu, doar ei pot sa va povesteasca....
Atata stiu, Mone a mancat in fiecare zi din el.....din ce a mai ramas in frigider.
Dupa o masa atat de satioasa neaparat trebuie miscare, nu ?
Asa ca ne-am dus la izvor la Sebisel dupa apa....cat timp Valy umplea bidoanele noi ne-am plimbat pe drum sau am fost la apa.....







ne-am reintors la pensiune si ne-am apucat de jucat canasta....era trecut de ora 01.00 cand am  plecat la culcare....
Dar parca o felie de lebenita rece de la frigider, merge foarte bine, nu.....



In urmatoarea dimineata Valy al meu s-a trezit mai devreme si a pus jintita la fiert la foc mic. Le-am promis prietenilor nostrii un mic dejun ca la stana : Balmos

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2010/05/balmos-de-la-el-de-acasa.html



Balmos cu oua ochiuri si salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa si telemea rasa.Si un ceai bun de ghimbir cu miere , bineinteles.
Cum "ministerul de interne" era burdusit, am pornit in excursie spre Padis.
De la baraj de unde eram cazati, vreo doua sute de metri la dreapta pina la drumul asfaltat ce merge spre Boga.La Boga o iei in stanga iar spre Padis o iei in dreapta, pe drumul cu serpentine ce este in constructie si pina la sfarsitul lui noiembrie 2012 trebuie sa fie asfaltat.

"Situat la o altitudine medie de 1225 m, Padisul se constituie intr-un veritabil platou carstic, aproape plan, ciuruit de numeroase doline, unele cu lacuri, altele cu palcuri de molizi, prin care se dreneaza apele din precipitatii ce vor iesi apoi la lumina zilei in Poiana Ponor prin Izbucul Ponor sau in Valea Boga.
Deseori, putem intalni grupuri de cai pe jumatate salbaticiti, ce alearga in libertate sau pasc domol, dand viata intregului platou :




Imortele:


Biserica Motilor:- 1456m, pe care este amplasat un punct de belvedere decorat cu icoane şi felinare care luminează şi noaptea, funcţionând ca punct de reper pentru turiştii rătăciţi.
 Casute in Padis...doar atat.Nu e voie sa se construiasca pentru ca este Rezervatia Naturala Apuseni
In Padis nu exista  asezari umane permanente, ci doar stane care apartin unor localitati bihorene de pe rama vestica a Apusenilor.
Loc de campare este, şi apă de izvor, şi lapte, produse lactate datorită familiilor care din reşedinţele de vară sosesc la corturi cu produse proaspete, şi care te primesc şi în cazul în care te trezeşti cu apă la cort. Pe platou se pot cumpăra alimente, chiar şi pâine.







De la Padis am coborat la Glavoi .De zece ani, la începutul lunii august, platoul Glăvoi din Padiş este luat cu asalt de participanţii la tabăra MASH. Studenţi medicinişti, şi nu numai, din toate colţurile ţării au ales şi anul acesta să îşi petreacă şapte zile din vacanţă în cadrul taberei, aflată la cea de-a 15-a ediţie. În tot acest timp, participanţii iau parte la cursuri şi parcurg trasee montane destul de dificile. În plus, pentru al doilea an consecutiv, un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului de Interne a fost prezent în Padiş, piloţii antrenându-se alături de salvamontiştii bihoreni.




Am coborat apoi la drumul ce duce spre Cetatile Ponorului care reprezintă fenomenul carstic cel mai impresionant, fiind alcătuit din trei avene adânci, care se înscriu într-o depresiune împădurită cu un diametru de 1 km şi o adâncime de 300 m; pereţii prăpăstioşi, un curs de apă sălbatic, ce se pierde într-o peşteră subterană, fac din această regiune una dintre cele mai pitoreşti din ţara noastră;Cetatile Ponorului au fost declarate rezervatie naturala inca din 1952, obtinand apoi statutul de monument al naturii si trecand in custodia Academiei Romane.

Am mers 4-5 lm pe un drum de munte pina am ajuns in inima padurii la Cabana Cetatile Ponorului.


Credeti ca nu erau masini acolo ? Va inselati amarnic....
Mone a ramas stupefiat cum pot trai oamnenii in mijlocul padurii fara curent electric. Dar...era un generator acolo.
Sa nu credeti ca tot am umblat si nu ne-am mai oprit...doar ni s-a facut foame si am ales o poienita unde sa ne asezam:


Mone era curios sa asculte rezultatele le J.O si umbla cu radioul sus in mana....
S-a facut focul si asteptam sa se faca jarul sa putem face pieptul de porc la gratar si pulpe de curcam la gratar dupa ce au stat mai multe ore la marinat.






De la stana de linga noi am avut un musafir:


Multe am mai fi avut de vizitat pe aici pe linga Padis.....Lumea Pierdută,Ghetarul Focul Viu ,Cheile Galbenei, etc...dar le-am lasat pe alta data cand mai venim aici....
A doua zi dimineata , dupa micul dejun ap pernit spre Pietroasa- Sudrigiu si de acolo am luat-o la stanga, la un moment dat spre Chiscau, la Pestera Ursilor.

Pestera Ursilor se afla in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.Are o dimensiune de-a dreptul impresionanta, masurand mai bine de 1500 m,din care 521 m au fost declaraţi rezervaţie ştiinţifică, avand doua galerii suprapuse.
Un aspect pozitiv este legat de amenajarile cladirii de la intrarea in pestera, cladire noua, intretinuta si extrem de curata, la parter se afla casa de bilete si cateva birouri, in timp ce la primul etaj, unde se asteapta formarea grupurilor pentru intrarea in pestera, se afla un mic restaurant/bar cu o terasa, cu preturi un pic mai mari, dar decente. La urmatorul etaj se afla intrarea in pestera.



 Se spune ca numele de “Pestera ursilor” vine de la 140 de ursi care au ramas blocati in pestera dupa ce o stanca s-a pravalit peste intrare. Legenda este sustinuta de numarul impresionant  de fosile ale ursului de caverna, disparut acum 15.000 de ani, gasite in pestera. Astazi, pestera este iluminata in permanenta si interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite.
Numele pesterii se datorează numeroaselor fosile de "ursi de cavernă" descoperite aici. Pestera era un loc de adăpost pentru aceste animale.
Pestera Ursilor a fost descoperita in urma unei dinamitari in cariera de marmura la Chiscau in anul 1975 de un localnic, pe nume Traian Curta.  La data de 14 iulie 1980 peştera a fost deschisă publicului.
Pestera Ursilor ne ademeneste prin frumusetile sale arhitecturale, adevarate sculpturi realizate chiar de catre natura.
Astfel, putem vorbi despre “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Lacul cu nuferi”, “Casuta Piticilor” si “Sfatul Batranilor”, intrucat fiecare statueta creata de legile naturii a fost astfel denumita de catre om.




Racheta :



Se vede si scheletul conservat a unui urs de caverna:



In poza ce urmeaza se vede poza unui...urs :
Legenda spune ca ursul , cand l-a vazut pe Traian Curta, s-a speriat atat de tare, incat a dat buzna sa iasa din pestera, ptintr-o firida, insa era prea ingusta si partea din spate a corpului i-a ramas in urma, infipta in piatra...Ursul atarnat de perete iti va da o senzatie puternica...vei avea impresia ca este viu si ca se zbate inca sa iasa afara.



Toate fac ca timpul petrecut acolo sa para foarte scurt si sa uiti si de frig  (e destul de frig inauntru, mai ales daca te duci vara si intri acolo de la 32 grade, cum am facut noi).
Va pun si un filmulet ce l-am gasit pe You Tube:

http://www.youtube.com/watch?v=B4z-xaw2pCg

Pentru mine Pestera Ursilor va fi mereu o destinatie preferata, alaturi de celelalte pesteri din zona, amenajate pentru turisti.





Urcarea si coborarea la intrarea( iesirea) in pestera se face printre tarabele negustorilor ambulanti ,printre care se strecoara si cativa producatori locali cu oferte autentice, pe langa care nu am putut sa trecem fara sa luam si noi cate ceva.Aveau sticle de sirop din diverse fructe,borcane cu gem de toate felurile de fructe din padure, tuica de caise, pere, prune, cornata, afinata, zmeurata.Si mai aveau o multime de placinte facute de maicutele din zona , cu umpluturi dulci sau sarate.



Ei si dupa aceasta minunata excursie am luat-o inapoi spre Valea Aleului. Parca ne luase foamea...asa ca iar am facut foc pentru gratar si ne-am apucat de fript:




Astea afara si apoi ne-am retras inauntru ca incepea sa se raceasca.Un pepene verde de la frigider mergea la fix, nu ?


Si apoi am continuat campionatul de canasta pina seara tarziu:


Ultimele zile ne-am mai plimbat la Sebisel unde este o pensiune si am vazul alte peisaje minunate si am mai facut alte plimbari pe Valea Aleului.




Si cum totul ce e minunat se termina atat de repede , ne-am promis ca la anul sa revenim si sa mai vedem si alte frumuseti ale minunatilor Munti Apuseni !
Vizitati zona ca nu veti regreta !
Si cum eu am obosit povestindu-va atatea merg sa-mi bag picioarele in apa rece a Aleului....



Va saluta cu drag si Gabi si Mone !

Iata cateva impresii scrise de Gabi, despre aceasta vacanta:


Excursia noastra a fost o minune pentru care nu stim cum sa le multumim lui Sidy si Vali. Noi in zona asta nu am mai fost si am fost foarte fericiti de alegerea prietenelor.

Dar sa incep "cu inceputul"
Luni dimineata am plecat din Bacau si spre seara. ....la Oradea. Am dormit la Sidy si am adus cu noi o caldura de groaza. 
Ne-a bucurat mult sa o cunoastem pe minunata mama a lui Sidy, o doamna in adevaratul sens al cuvintului. 
Marti am pornit spre Valea Aleului dupa ce am trecut putin prin Baile Felix . 
Drumul spre cabtana a fost superb. Iar marea surpriza a fost cind am ajuns : un loc minunat intr-o poienita cu mai multe vile cochete, cu un piriias nu departe. Iar cabana, sau mai bine zis vila, grozava. Parterul cu un living mare si bucatarie moderna iar la etaj patru dormitoare duble, baie la etaj si la parter.
Dupa cum ati vazut si in una din pozele lui Sidy am avut si un laculet cu doi sau trei pestisori.
In spatele vilei un platou frumos cu o terasa, mese, loc de gratar si.....trei ciini care ne-au adoptat din prima secunda.
Si stiti cit ne-a costat? 40 lei pers/noapte
Sidy si Vali au venit pregatiti cu jintita,(Vali ne-a pregatit balmos,o minune) si tot ce trebuie pentru gulas. Sidy l-a pregatit intr-un ceaun imens de la vila, am mincat pentru prima data in viata,minunat,am luat reteta sa facem in Sudan.
Bineinteles ca am facut si poze dar.....i le voi trimite lui Sidy sa le posteze. 
Sa stiti ca ne-am gindit la voi si cine stie poate vom merge si acolo inainte sau dupa Alba anul viitor. Noi SIGUR vom mai merge .

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

38 de comentarii:

  1. Asteptam aceasta postare si iata ca a sosit.Am citit pe nerasuflate ce ai scris si m-am delectat cu pozele.Minunat!Va pup si va imbratisez cu mare drag!Aaaaaaaaaaaaaa........era sa uit...........ati mancat usor asa-i?..........hahaha.

    RăspundețiȘtergere
  2. O vacanta minunata, peisaj de vis. Gabi&Mone, Sidy&Valy, va pupam, multumim de povestea frumoasa Sidy!

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut superb !!!
    Sidy m-ai convins !!! sper ca la anul sa vizitez si eu cu Iuliana aceste minunate locuri !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, asa vacanta mi-ar place si mie!
    Foarte frumoase locuri are tara asta!
    Pacat ca nu le stim pe toate. Foarte frumos povestesti Sidy!

    RăspundețiȘtergere
  5. Totul la superlativ. O vacanta deosebita care cred ca v-a uns pe suflet.
    Cu siguranta pe valea Aleului n-am ajuns, dar pestera Ursilor am vizitat-o acum 2 ani. Este nemaipomenit de frumoasa si impresionanta. Am si eu multe poze, inclusiv un CD cumparat chiar de la Traian Curta, care ne-a intampinat personal la iesirea din pestera si care ne-a povestit in cateva cuvinte cum a descoperit acea pestera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate cand va intoarceti de la Arad, reusiti sa vedeti si frumoasa Vale a Aleului.....

      Ștergere
  6. Ce vacanta frumoasa si ce locuri minunate!
    Imi aduc aminte cand eram pustoaica, am vizitat multe locuri in zona Muntilor Apuseni ...si mi-a placut foarte mult.
    te salut...o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, minunat, inedit ! ma bucur pentru voi si pentru faptul ca ati petrecut imreuna o vacanta minunata si cu siguranta de ne-uitat...
    Va imbratisez cu mare drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar de neuitat !Poate tu ai reusit sa vezi aceste zone minunate...
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  8. Fruumos concediul, se vede ca ati profitat din plin de locurile minunate prin care ati fost! Frumoase si sugestive poze!

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumos, minunate locuri!
    Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos!!! Mi-ai deschis ochii si m-ai facut sa apreciez mai mult zonele in care locuiesc. Multumesc ca ai impartasit si cu noi aceasta minunata vacanta.Puszi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am reusit.Si eu iti multumesc ca ai savurat vacanta alaturi de noi, macar virtual.
      Te tzuc !

      Ștergere
  11. Buna seara ! Pot sa intreb cum se numea pensiunea si daca aveti cumva un nr de telefon de acolo. Multumesc !
    O seara frumoasa in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensiunea este a unor prieteni de-ai nostri , dar daca vrei mai multe amanunte astept MP pe pagina mea de FB

      Ștergere
  12. Am citit cu foarte mult drag randurile tale, mai ales ca am colindat si eu locurile descrise de tine. Imi place pensiunea pe care ati inchiriat-o, cand ai putin timp lasa-mi intr-un mesaj pe FB cateva detalii, ca la anul parca m-as mai duce :)
    Te puuup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara! Am citit pe nerasuflate articol si pentru o clipa m-am simtit in mijlocul naturii, in locurile acelea minunate. Ma bucur ca v-am intalnit virtual si sper ca la urmatoarea intalnire Asat sa fiu si eu prezenta :) Felicitari pentru blog! Cu drag, Ana C.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte faina vacanta,bineintele ca am fost si eu pe acolo,Pestera Ursilor si locurile minunate,din pacate am vazut si multe defrisari,pretul e rezonabil ,Sidonia sa-mi spui te rog cite locuri sunt ?
    Poate facem o iesire cu prietenii mei dar noi suntem in echpaj de citeva masini cu mincarea noastra ne scoatem mai ieftin,va imbratisez pe toti cu mult drag:) >:D<

    RăspundețiȘtergere
  15. Sidy, o minune de vacanta, o locatie de vis, prieteni dragi si o povestire de exceptie...Aproape ca am trait odata cu aceasta frumoasa descriere a ta...Minunate locuri, am ramas fara cuvinte ...Chiar nu stiam ca exista asemenea minunatii in tarisoara aceasta a noastra...Este o locatie de vis...Multumesc, draga mea, pentru ca mi-ai dat posibilitatea sa ma deconectez, sa-mi clatesc ochii cu fotografiile frumoase, sa adulmec bucatele deosebite si sa ma gandesc, cum ar fi daca...intelegi tu mai bine! Te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai..."daca" acela se poate infaptui ! Va asteptam cu drag in septembrie, te tzuc !

      Ștergere
  16. Frumoasa vacanta,frumoase locuri,ma bucur pentru voi si pentru prietenia voastra!! cel mai mult m-a impresionat Pestera ursilor,cred ca a fost ceva magnific!!
    Va pup dragii mei si va imbratisez!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este soro, tara asta a noastra are multe locuri minunate de vizitat !
      Oricum va asteptam cu bratele deschise si pe voi in septembrie, sa veniti sa le vedeti !
      Va imbratisez si va tzuc cu mare drag !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.