luni, 27 august 2012

Vitel Stroganoff

By In bucatarie la Sidy   Posted at  09:10   Preparate din carne de vitel 4 comments


Viţelul "Stroganoff" este cu mare succes una dintre acele mâncăruri pe care le poţi pregăti atunci când nu eşti pregătit de oaspeţi, dar vrei să-i dai gata pe cei dragi tie pe care ii servesti in fiecare zi.
Este o reteta  care pe cât de savant ii suna numele, pe atât de simplă este...foarte bun, nepretentios si rapid.
In jurul retetei de vita Stroganoff (sau Stroganov) exista ambiguitati atat asupra autenticitatii cat si a numelui atribuit. Una dintre legende spune ca reteta a fost inventata de catre bucatarul sef al contelui Stronagov in timpul unei sederi in Siberia. Intrucat carnea pe care urma sa o pregateasca era inghetata, bucatarul s-a gandit ca sigurul mod de a o prepara era taierea carnii in fasii subtiri.
O alta legenda spune ca, reteta a fost inventata tot de catre bucatarul sef al contelui, care a taiat carnea fasii pentru a-i veni in ajutorul contelui care isi pierduse aproape toata dantura.
Pe de alta parte, si mult mai aproape de adevar, exista o legenda care mentioneaza ca reteta a fost creata la curtea contelui Alexandr Grigorévici Stroganov (1795-1891), ultimul dintr-o lunga linie de conti si baroni rusi, care tinea masa deschisa in palatul sau. Contele lasa intrarea libera la mesele de la palat pentru orice persoana ce respecta un cod vestimentar sau pentru orice persoana cultivata.
Primele inscrieri despre aceasta reteta apar in 1861 in cartea de bucate scrisa de Elena Ivanovna Molokhovets, in care specifica "Beef a la Stroganoff, with mustard". Aceasta era preparata din cuburi de carne de vita (nu fasii) sotate si servite intr-un sos facut din supa, mustar si smantana. Ulterior, au aparut mai multe retete care contin, pe langa vita, ciuperci si/sau ceapa, vin sau cognac, etc.
Reteta a cunoscut multe schimbari de-a lungul timpului si a devenit o mancare extrem de populara nu numai in Europa ci si in SUA, China, Japonia, Iran. In prezent Stroganoff se poate face cu muschi de vita, piept de pui sau curcan, fiecare regiune adaptand reteta (cu vin in loc de bulion, cu sau fara ciuperci, etc) si garnitura cu care este servita carnea.
Facuta pentru a satisface gusturi cultivate, reteta Stroganoff este simpla, dar in acelasi timp rafinata.




Ingrediente:
600 g pulpa de vitel
300 g ciuperci
1 ceapa mare
100 ml smantana
70 ml bulion
1 lingura faina
50 g mustar
30 ml ulei
50 g unt
50 ml coniac
sare
piper
boia
2-3 catei usturoi(optional)


Mod de preparare:
Carnea macra de foarte buna calitate se taie felii, se asezoneaza.
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Ciupercile le feliem subtire.
Punem uleiul la incins si prajim feliile de carne pe ambele parti, apoi le punem intr-un vas in care vom continua prepararea lor.




Ceapa o calim putin in sosul lasat in tigaie, apoi rasturnam ceapa peste carne si adaugam si faina.Amestecam putin pina prinde si faina culoare.
Acoperim carnea cu apa, azezonam daca mai este cazul si lasam sa fiarba cam o ora; daca e cazul adaugam cate putina apa sa nu scada sosul prea tare.




Calim ciupercile in unt apoi le rasturnam peste carne.Adaugam bulionul, mustarul si smantana, amestecam si mai fierbem impreuna cam 15 minute.
Cu 2-3 minute inainte de a fi gata adaugam usturoiul(optional) si coniacul.





Se aseaza in farfurie piureu de cartofi iar peste el se toarna din sosul de vita, ciuperci si smantana. Este delicios...
Pofta mare !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

4 comentarii:

  1. Noi mancam vita destul de des, deci e o mancare care-mi place. Te pupik!

    RăspundețiȘtergere
  2. mama ce placere!!!asta da opera de arta si inca placere gastronomica!!! sincer as da toti banii castigati la Premier league pentru o sotie care sa poata gati asemenea minunatii doar pentru mine)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vrei o leapsa?.........daca da, ti-o ofer cu mare drag si o gasesti la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite ca mi-ai amintit sa repet si eu mancarea asta care-mi place foarte mult
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.