luni, 3 septembrie 2012

Festivalul Sarmalelor editia a IV-a -Salonta 02 septembrie 2012

By In bucatarie la Sidy   Posted at  18:25   Articole diverse 8 comments

"Fă-ţi oleacă de vreme şi vină duminică, 2 septembrie, la noi, pe uspăţ. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculţi hidedea cu goarnă, dar, mai ales, să-ţi astâmperi setea cu un strop de pălincă de prune şi foamea, cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă", este invitaţia venită din partea gazdei evenimentului, consilierul judeţean Ioan Sala şi a "ajutoarelor" lui, consilierii locali Ramona Buz şi Răzvan Sala.



Ca-n fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, în Parcul Maria( în zona Muzeului Ţăranului Român) din municipiul Salonta, s-a desfăşurat Festivalul sarmalelor, ajuns în acest an la cea de-a IV-a ediţie. La acest eveniment au fost prezenţi participanţi din localităţile: Avram Iancu, Batăr, Ghiorac, Mădăras, Salonta, Tinca, Tulca şi restaurantele "Slavia" şi "Millenium".
De ce acest festival? Pentru că nu există praznic, petrecere sau eveniment important din tradiţia românească fără acele rulouri umplute cu orez, carne, condimente, ciolan afumat sau şorici.
Focul la ceaune a fost dat în jurul orei 13:00, după deschiderea festivă a evenimentului cultural-gastronomic şi a continuat să ardă mocnit aproape două ore, timp în care muzica populară autentic românească a completat ingredintele sofisticate folosite de maeştrii bucătari în prepararea şi fierberea sarmalelor. 
Organizatorii au pregătit un spectacol artistic inedit susţinut de mai multe ansambluri si cantareti bihoreni,muzica populară autentic românească a completat apropiata zi a comemorarii a 140 ani de la plecarea dintre români a eroului nostru naţional, Crăişorul munţilor, Avram Iancu .
Momentul cel mai aşteptat al festivalului a fost cel al degustării sarmalelor. Toată lumea a mâncat cu poftă, iar juriului i-a fost greu să decidă cui îi revine trofeul.Asa ca s-a hotarat :„concursul are un singur câştigător: publicul de toate vârstele".Toate echipele de bucătari au primit diplome, o oală de lut pentru sarmale şi premii speciale. 
Sa ne vedem cu bine si la anul.....























Sa va fie de bine !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

8 comentarii:

  1. Yammmiii, de dimineata imi faci pofta :))
    Frumos si "gustos" eveniment :P (de la Salonta sunt nasii mei de botez :) )

    Pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos festival!! Si ce de sarmalute acolo!!

    RăspundețiȘtergere
  3. As fi in stare sa halesc un ceaunoi din acela plin cu sarmale,asa mult imi plac.
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cata frumusete!
    Clar,mancarea facuta la ceaun si foc de lemne este cea mai delicioasa.
    Pup toata familia!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bunatati pe acolo Sidyyyy! Mi-ar fi placut sa particip la degustat, cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sidy, am spus eu, cred ca ma mut in Ardeal! Asa obiceiuri frumoase, lume cu educatie, cu bun simt...
    Prietena fiului meu a fost de curand intr-o tabara de creatie la Sighetul Marmatiei. Cand s-a intors, nu stia ce sa-mi povesteasca mai intai: despre faptul ca oamenii umpla imbracati in portul popular traditional (impecabil!), despre ospitalitatea lor, despre faptul ca sar sa te ajute daca ai nevoie de orice...si multe multe altele, numai de bine!...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am lasat si zilele trecute comentariu, dar nu-l gasesc. V-ati distrat frumos soro! O vad pe mama ta si pe Vali, ce bine ca a vrut sa mearga si mama cu voi.
    Ai o leapsa la mine, te astept sa o iei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoase obiceiuri...dar si buneeeeee sarmalele yumi,yumi, la ceaun au un gust minunat! cu totul si cu totul aparte, o delicateta! Ma bucur pentru voi ca ati fost acolo...
    Ps: o leapsa-provocare te asteapta la mine pe blog, aici:http://floare-floare.blogspot.ro/p/premii.html

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.