duminică, 19 mai 2013

A.S.A.T - Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești

By In bucatarie la Sidy   Posted at  15:29   Articole diverse 19 comments



A.S.A.T - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii tărănesti – este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatori din urban si mici agricultori din ruralul de proximitate.



ASAT promovează parteneriatele de solidaritate între consumatori din orase si mici agricultori din satele din apropiere (pe o rază de 70 de km). Cu alte cuvinte, parteneriatele solidare între orăsenii constienti de diminuarea continuă a alternativelor de alimentatie sănătoasă si tăranii care fac agricultură organică.
ASAT s-a născut în 2008 odată cu lansarea primului parteneriat de acest tip în zona de vest a României si se poate dezvolta prin asocierea informală a unui grup de consumatori si un mic producător agricol.
Din 2010, parteneriatele ASAT s-au dezvoltat si s-au multiplicat în mai multe zone ale tării. În primăvara lui 2012, parteneriatele locale de solidaritate s-au extins si în zona de centru .
Din 2013, parteneriatele ASAT se extind în mai multe regiuni, cu sustinerea unei retele de asociatii non-profit si a altor promotori ASAT. Astfel, în prezent parteneriatele sunt prezente în Timisoara (4 parteneriate), Cluj-Napoca (3 parteneriate), Bucuresti (2 parteneriate), Odorheiu-Secuiesc (1 parteneriat), Oradea (1 parteneriat) –in total, peste 250 de familii de consumatori care beneficiaza de produse de calitate. 11 familii de producatori au raspuns provocarii de a fi producatori-parteneri in sistemul ASAT, exprimandu-si disponibilitatea pentru un altfel de agricultura si comert.
Sistemul ASAT sustine o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistentă din tară, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în conditiile protejării lor de fluctuatiile economice din piata agro-industrială.


Avand in vedere aceste aspecte, in perioada 16- 17 mai 2013 , la Timisoara a avut loc Seminarului european :Practici de economie sociala si solidara cu potential de multiplicare in Romania,




initiat de Mihaela Vețan , presedintă Asociatia CRIES - Centrul de resurse pentru initiative etice si solidare ,initiatoare a acestui demers in Romania si persoana implicata ca si consumator in al 6 lea an de parteneriat cu mici producatori locali.



Aici ne-am  bucurat de prezenta doamnei Denise Vuillon, initiatoarea sistemului AMAP in Franta



 si Jocelyn Parot, secretar general al Retelei Urgenci, retea care promoveaza la nivel international agricultura sustinuta de comunitate.



Eu am fost prezenta la invitatia Adinei Pătroc Consilier la Administratia Sociala Comunitara Oradea, Serviciul Programe Sociale si promotor ASAT, in calitate de consumator  si beneficiar ASAT. Adina iti multumesc mult de tot pentru aceasta minunata invitatie, unde am aflat mullte, multe lucruri noi.




ASAT reinventeaza o lume disparuta:micul agricultor care poate sa cultive natural, organic, fara sa se teama ca munca lui va ramane neplatita sau ca va trebui sa vanda pe nimic produsele sale, datorita presiunii tot mai crescute  a pietei internationale si a agriculturii intensive.
ASAT readuce la aceeasi masa pe urmasul taranului de altadata  si pe oraseanul de astazi , impartind cu adevarat mancarea produsa de cel dintai si respectata la adevarata sa valoare , de cel din urma.
Parteneriatele ASAT sunt inspirate de miscarea AMAP( Asociatia pentru Mentinerea Agriculturii Taranesti) din Franta, lansata la inceputul anilor 2000 si care dezvolta parteneriate locale solidare intre urban si rural.
Un impact asupra consumatorilor poate fi reprezentat de schimbarea obiceiurilor alimentare, de cumparae, a stilului de viata a acestora.Consumatorii isi schimba anumite obiceiuri gastronomice , integrand mai mult ingrediente locale , sezonale , cu impact nutritiv de mare calitate.
In jurul parteneriatelor ASAT dezvoltate cu producatorii de legume- la noi la Oradea cu Liviu Negrescu  din Tamasda , initiat in acest an cu 20 de familii de consumatori


se dezvolta parteneriate cu produse complementare , precum bulion de casa , oua, paine , prajituri de casa, taitei ( Cosmin Câmpeanu din Gurbediu) si miere chiar familia mea se ocupa de asa ceva si la sfarsitul saptamanii vom stoarce mierea.





 Chiar cu o seara inainte de a merge la Timisoara , am primit primul nostru cos cu...sanatate !!!Liviu iti multumim frumos tie si familiei tale.






Datorita zapezii si ploilor care au creat serioase probleme culturilor de grădină, la primul cos am primit putine produse, dar sunt sigura ca Liviu le va recupera cat de curand posibil.
Oare cui nu ii este dor de rosiile de gradina, care au o aroma mai placuta, cea pe care o stim de demult,din gradina bunicii,  un gust mai apetisant si un efect mai tolerant asupra organismului, si o compozitie care le recomanda ca pe cele mai apreciate legume ale verii.
De abia asteptam produsele proaspete pe care ni-le va oferii producatorul nostru.Au intr-adevar acel gust bun si sunt fragede, precum bunatatile din gradina bunicii....
Si pentru ca eu am acest blog culinar, nu pot sa trec cu vederea faptul ca la Timisoara am servit masa chiar la :






Si cu ce preparate bune am fost serviti...o minunatie !  Apreciati si voi:








Mancati sanatos cu produse din gradina, fara chimicale !
Pana la urma ajungi la concluzia ca daca mananci legumele crescute de tine in gradina proprie e cel mai sanatos-teoretic macar stii ce ai pus in ele .
Ei vedeti....de aceea il iubim noi pe Liviu Negrescu....!



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

19 comentarii:

  1. Ai dreptate draga Sidy,trebuie sa stim ce mancam si mai ales cat...
    Abia astept si eu roadele din gradina noastra!!
    Pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fericit-o ! Tu ai gradina ta , dar eu mananc din bunatatile facute in gradina lui Liviu....

      Ștergere
  2. forte frumos proiect!!! Imi place!! Succes!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu m-am bucurat Lili , cand am auzit prima data de el.....
      Sa fie ! Multumesc....

      Ștergere
  3. Nu stiam despre aceasta asociate, dar ii felicit ptr initiativa! Din acelasi motive ne-am mutat si noi la tara, si ne-am facut o ferma.. E adevarat ca suntem la inceput, dar.. ptr sanatatea noastra si a viitorilor copii, merita sacrificiul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va doresc sa aveti mult succes cu ferma voastra si sa aveti multe bunatati !

      Ștergere
  4. Vai, Sidy draga, pai am fost in acelasi loc si in acelasi timp!! Joi, 16 mai de la 18.30h pana la 22.30h am fost la Restaurantul Casa Bunicii 2 sa-l sarbatorim pe sotul meu, ca a fost ziua lui. Pana la 20h, Adina Patroc a fost sus, pe terasa, acolo unde am fost si noi. Pe urma stiu ca voi toti ati luat masa jos in restaurant...Deci, am trecut una pe langa alta si nu ne-am vazut...fain...ramane pe data viitoare! puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Liana...sa nu-mi spui ca o cunosti pe Adina Patroc !!!
      Doamne da'rau imi pare ca nu am avut nr tau de telefon....

      Ștergere
  5. Foarte frumos Sidy,felicitari.
    Imi place mult ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Silvye asa macar vom avea si noi produse proaspete si naturale !!!
      Multumesc frumos !

      Ștergere
  6. Sidy, felicitari tuturor celor implicati in acest proiect si la cat mai multi! Daca toti producatorii ar gandi asa...altfel ar arata agricultura romaneasca. Sper ca incet, incet, sa apara cat mai multe astfel de parteneriate din care avem cu totii de castigat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doina draga poate asa am putea trai mai bine, doar Romania a fost granarul Europei...!!!
      As vrea sa fie cat mai multe parteneriate-n tara....
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  7. Ce bine ar fi sa avem cat mai multe proiecte de acest gen! Felicitari si pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Teo ! Asa am putea salva agricultura romaneasca.....
      Te tzuc si eu cu drag !

      Ștergere
  8. Ma bucur foarte mult ca am reusit sa ne vedem,felicitari pentru tot ce faci ,te tzuc cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea, eu imi cultiv legume de cativa ani si mai nou imi cresc si pasari. Pentru familia mea nu e nimic mai important dec at sanatatea si ma bucur ca si tu gandesti ca mine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu imi cresc legume de cativa ani si mai nou si cresc si pasari. Pentru familia nostra cea mai importanta este sanatatea si ma bucur ca si tu gandesti la fel!

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari draga mea surioara!Esti un exemplu bun pentru a sprijinii in primul rind "SANATATEA", deoarece "noi sintem ceea ce consumam".Cumparind direct de la tarani, cumparam sanatate curata si mai fara sa ne dam seama Nu dam sanasa la un cer vicios de lucruri negative care ne impidica de a trai o viata sanatoasa si fericita.
    In primul rind daca se cumpara din locuri cit mai apropiate de unde locuim , in acaset fel nu este nevoe de transport si in acest fel, nu se polueaza atmosfera cu carburanti si consumul de combustibil este la fel economisit si in acet fel se exploateaza mai putin natura.
    Sintem milioane de consumatori, daca fiecare dintr-e noi face un pas spre NATURA, atunci multi profitori NU au sansa sa ne IMBOLNAVEASCA!
    Fetelor tot asa mai departe!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.