vineri, 7 iunie 2013

Paine rustica cu cartofi

By Sidonia Toncean   Posted at  17:58   Masina de paine 13 comments

Paine cu ceva in plus, cu niste cartofi.
Nu discut gusturile, doar o asez pe masa si va ispitesc cu ceva bun de tot...
Buna pentru zilele cu ploaie( cum este pe la noi ), cand coaja crocanta si aurie alunga norii.
Primul colt al painii cu cartofi este un rasfat pentru fiecare, dar este  consistent si sanatos !
Simtiti aroma ? Acum am scos-o din cuptor....inca nu am taiato.....
Proiectul "Dulce Romanie" este gazduit in luna iunie de Simona de pe :

http://sim0na-world.blogspot.ro/2013/06/provocarea-dulce-romanie.html

Ea ne-a propus doua teme, si anume:
- aluaturi dulci/sarate (paine, chifle, cozonaci, cornuri, etc.) intr-o prezentare rustica, traditional romaneasca
- Ziua Copilului : aperitive festive, deserturi culorate, etc.
Si pentru ca stiam ca prima tema o reprezinta, m-am gandit sa-i fac o bucurie si sa vin cu aceasta paine buna de tot.



Ingrediente :



700 g cartofi ( ies 400 g piure cartofi)
200 ml lapte
150 ml apa ( in care au fiert cartofii)
2+2  linguri ulei
1 lingurita sare
550 g faina alba
100 g faina neagra
2 linguri faina de ovaz
1 lingura tarate Phsyllium
7 g drojdie uscata
1 lingurita zahar

Mod de preparare :

Curatam cartofii , ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare aproximativ 20 minute, pina cand sunt fierti bine.Apa de pe ei o scurgem dar o punem deoparte.Cartofii fierti ii punem pe o tava si ii lasam la racit, apoi ii zdrobim si ii amestecam cu 50 ml lapte si 2 linguri ulei.



Framantam bine toate ingredientele pina cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Sau daca aveti masina de paine , puneti ingredientele in ordinea in care am mentionat-o eu - piureul l-am pus intre cele doua feluri de faina- :


Programati apoi masina pe programul de framantat si dospit. " Dough" .
Daca ati framantat cu mana , lasati apoi aluatul pe masa , acoperit, la dospit, pina isi dubleaza volumul.
Dupa trecerea timpului de framantat si dospit( la masina), rasturnam aluatul pe masa de lucru presarata cu faina , apoi luam vasul in care vom coace painea , il ungem cu putin ulei si asezam aluatul de paine pe care il crestam cu un cutit ascutit introdus in faina.
Lasam aluatul sa dospeasca in forma cam 40 de minute pina creste bine.



Incalzim cuptorul la 200 de grade C.
Dupa ce aluatul a crescut il putem unge cu galbenus de ou, dar nu este obligatoriu.
Dam painea la copt in cuptor , dar dupa 5 minute , reducem focul la 180 de grade si lasam sa se coaca aproximativ 50 de minute, dar asta depinde de cuptorul fiecareia.
Cand painea este bine rumenita, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma.
A ajuns mirosul de paine calda , scoasa din cuptor, pina la voi ???
Nu se compara gustul de paine calda, proaspat scoasa din cuptor cu nimic pe lumea asta!
Pofta mare sa aveti !





Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

13 comentarii:

  1. Pana la mine a ajuns mirosul!Mai ai si pentru mine un colt?
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca ajunge si pentru tine....doar acum am facut-o !
      Te tzuc cu drag....

      Ștergere
  2. Ce minunatie de paine!!! Multumesc mult ca mi-ai adus o asa deliciosenie!! Ador painea facuta in casa..
    Pupici dulci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SimOna draga ma bucur ca iti place !
      Noi nu mai mancam paine din comert de cativa ani....o fac eu acasa si asta cu cartofi e mereu proaspata. Atata doar ca....nu tine prea mult !
      Te imbratisez cu drag !

      Ștergere
  3. Imi imaginez mirosul din bucatarie!!tare as fi vrut si eu o bucatica rupta nu taiata!!
    Pup si succes la proiect(nu stiu ce inseamna dar...)!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lulu....merita sa citesti pe blogul Simonei ce inseamna acest Proiect !!! Vezi ca am pus link.....
      Stiu ca nu se prea cade, dar....tot asa rupta , cum zici si tu, e mai buna painea !!!
      Te tzuc cu mare drag !

      Ștergere
  4. Trebuie sa fi fost tare gustoasa painica ta cu cartofi! Imi place coaja aceea rumenita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa sti Gabi ca e gustoasa ! Si asa cu cartofi...parca e proaspata in fiecare zi.....
      Pupici si pupiceluti muuuuuuulti !

      Ștergere
  5. Foarte frumoasa si rumena este. O duminica placuta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. E tare buna Rocsy....incearca si nu vei regreta !
      O saptamana insorita cu multe realizari, sa ai !
      Te tzuc cu drag.

      Ștergere
  6. Buna draga mea SURIOARA!Acum am venit de ma munca si am zis sa cut o idee sau alta sa gatesc ceva.Si asa am gasit mesajul cu piinica...Ma-m lasat condusa de miros si am ajuns aici...
    Felicitari sa va va fie de bine!
    Asa ca-i buna draguta!

    Tu nu inmoi taritele inaite sa-le foloesti?
    Cind am inceput sa fac si eu piine in casa, nu puneam la inmuiat nici tarite, nici seminte, dar am observat ca, piinea se usuca mai repede.
    De o vreme incoace pin la inmuiat de seara sau daca uit si e ceva spontan fierb.
    Mie personal mi-se pare ca piinea isi mentine prospetimea citeva zile(cca.3-4).
    Te tzuc dulce si spor la gatit.
    Fug la bucatarie, ca m-am hotarit sa fac o SALATA CU PASTE FAINOASE, asa rapid pina imi vin Ortacii acasa sa fie gata :-))
    Bay, bay si pe curind!!!
    Laura S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura draga sa sti ca nu am inmuiat niciodata taratele si nici nu le-am fiert.
      La painica asta am pus doar o lingura dar fac si cu mai multe tarate....si atunci sa sti ca am sa le fierb si eu.
      Multumesc de idee.
      Te imbratisez si te tzuc cu mare drag !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.