Un dulce care imi aduce aminte de copilarie....si pentru ca azi este 1 Iunie Ziua Copilului, m-am hotarat sa postez reteta.
Foarte buni pentru copii, mai ales, ii mananca cu multa placere, cel putin lui Alex ii plac foarte mult.
Ingrediente :
500 g branza de vaci
3 oua
250 g gris
coaja de lamaie( optional)
*
200 g gris sau pesmet
2 linguri ulei sau 50 g unt
250 ml apa
*
100 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
Mod de preparare:
Intr-o tigaie non-aderenta topim untul( incalzim uleiul) , adaugam cele 200 g gris.Se poate folosi pesmet, dar noua ne place mai mult cu gris.Invartim continuu pina cand grisul isi schimba culoarea, se inchide putin la culoare din cauza ca se prajeste. Cand e gata adaugam apa toata odata ( 250 ml)si mai amestecam de cateva ori pina se mai evapora din ea si firele de gris se desprind una de alta...
Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem bine spuma.
Branza o faramitam cu furculita si adaugam galbenusurile, coaja rasa de lamaie ,apoi grisul, amestecam sa se omogenizeze, apoi adaugam albusurile batute spuma si amestecam incet pina se incorporeaza.
In cazul in care branza de vaci este mai grasa , se mai adauga putin gris sa se obtina o pasta cremoasa.
Cu o linurita luam din branza amestecata si cu ajutorul palmelor umezite facem bilutele de papanasi.
Intr-o cratita punem apa cu putina sare, la fiert. In momentul cand incepe sa clocoteasca adaugam 1/2 din papanasii formati si ii lasam sa fiarba pina cand se ridica la suprafata.Avem grija sa nu ramana lipiti de fundul cratitei.
Cand toti sunt la suprafata apei , ii mai lasam 5 minute sa fiarba, dupa care ii scoatem cu spumiera si ii punem peste grisul prajit.Ii tavalim pe rind prin gris, iar cealalta 1/2 de papanasi ii punem la fiert in apa clocotinda.
Procedam si cu ei la fel ca si cu primii.
Zaharul pudra il amestecam cu zaharul vanilat.
La servire, deasupra papanasilor din farfurie presaram zaharul praf vanilat.
Pofta mare sa aveti !
Da,da imi amintesc si eu de asa ceva dar eu cum am fost o sclifosita,nici nu ma uitam la ei pentru ca erau cu branza(nici acum nu ma omor dupa branza)dar asa ceva as manca de la tine!!
RăspundețiȘtergerePup si weekend minunat!!
Lulu daca te grabesti nitel, s-ar putea sa mai nimeresti vreo 2-3....!
RăspundețiȘtergereTe astept cu mare drag...te tzuc !
n-am incercat niciodata sa-i fac fierti, dar cu prima ocazie ii prepar si eu!
RăspundețiȘtergereDia am sa te rog sa-mi spui daca ii faci, bine ?
ȘtergereTe tzuc !
Am notat reteta.
RăspundețiȘtergereDaca imi ies mie (spun asta pentru ca mi se cam dezintegreaza la fiert) o recomand fiicei mele pentru buburuza mica, nepotica mea Ariadni.
Kyra sunt cu oua in ei...nu au de ce sa se....dezintegreze !!!
ȘtergereEsti o scumpa, te tzuc !
Am fost foarte cuminte,primesc si eu?
RăspundețiȘtergerePupici multi!
Sigur ca DA....cu mare placere !
ȘtergerePupicei si pupiceluti.....
Draga Sidonia,mmm,foarte buni Alex e fericit cu asa o bunicuta priceputa si harnicuta ,te admir mult esti printre preferatele mele cu mincaruri,felicitari!
RăspundețiȘtergereGeta...doar suntem cam din aceeasi zona....normal ca avem gusturi cumune.
ȘtergereMulti pupici !
In copilarie mancam atat de des papanasi. Atat de buni sunt. Nu am icnercat varianta fiarta, eu pentru mine ii fac la cuptor..Week-end placut draga mea si pupicei iti trimit!
RăspundețiȘtergereZau ca mi-ai dat o idee buna. Nu i-am facut la cuptor niciodata....
ȘtergereAi reteta ta la tine pe blog ???
Te tzuc Rocsy !
Ce buni trebuie sa fie cu branzica si lamaie!!!
RăspundețiȘtergereGabitza....daca vrei poti pune si scortisoara in grisul prajit.....
ȘtergerePupici si pupiceluti multi !