miercuri, 24 iulie 2013

Ziua portilor deschise la Casa Frankfurt- Oradea

By In bucatarie la Sidy   Posted at  19:42   Articole diverse 29 comments

Poate si voi vi-ati pus ,uneori,intrebarea : ce se intimpla cu tinerii din casele de tip familial ,ce implinesc 18 ani si trebuie să iasă din aceste case ?



Doar în cazuri excepţionale ,pot rămâne pe mai departe câţiva ani în casă. Pentru aceştia, care din cauza dizabilităţii lor nu pot să trăiască independent, acest lucru înseamnă înapoi în instituţii sau în spitale de psihiatrie.
Dar ceilalti ?
Pentru acestia s-au creat proiecte de asistare în locuinţe protejate.
Programul din judetul nostru poarta titlul „Locuinţe protejate şi locuri de muncă asistate pentru persoane adulte cu dizabilităţi “.
Momentan in orasul Oradea avem Casa Franz Max, Casa Frankfurt si 5 apartamente.



Astazi la Casa Frankfurt  a avut loc "Ziua portilor deschise" prin care s-a urmarit dezvoltarea unei atitudini de toleranta fata de persoanele cu nevoi speciale.
In aceasta casa am avut placerea de a intilni patru oameni minunati ,altruisti ,cu foarte, foarte multa rabdare si complezenta si anume:
Coordonator -Marius Vidican
Educator specializat- Diana Veres
Instructori de educație -Carmen Gabor si Valeria Mang
Am lucrat doua zile cu acesti oameni si pot sa spun...vorba bihoreanului: jos clopu'in fata lor !

S-a primit vizita colaboratorilor si partenerilor cu care acesti tineri intra in contact.Dar am avut si placerea de fi vizitati si de reprezentantii autoritatilor locale,unde doamna deputat Florica Cherecheş a fost primita cu bratele deschise,pentru ca nu se afla pentru prima data aici.




Au mai fost prezenti reprezentanti ai institutiilor medicale si angajatori, precum si vecini, voluntari si bineinteles 9 din cei 10 tineri care locuiesc aici( din pacate ei au dizabilitati mentale si psihice).
Aceasta locuinta protejata are scopul de a oferi un viitor mai bun acestor tineri,de a le inlesni procesul de maturizare, dar si a comportamentului social in grup, cu accent pe dezvoltarea unui mediu similar celui dintr-o familie.
Am avut placerea sa lucrez cu acesti tineri, care sunt doritori de a invata ceva nou, sunt saritori sa faca lucruri noi, asa ca am facut impreuna niste aperitive minunate.


Am curatat legume, le-am spalat, le-am tocat, am batut albusuri spuma, am taiat cabanosi si am facut bunatati, bineinteles lingandu-ne pe degete si spaland apoi vasele...










Da, ati ghicit, am avut si prajituri gustoase pe care le-au facut doamnele Diana si Carmen , apoi noi le-am taiat si....degustat.MI-NU-NA-TE....am luat retetele, asa ca....vor urma.!






Casa Frankfurt este foarte frumoasa si curata, Cum intri in curte , prima imagine ti-o ofera trandafirii si superba iarba de Suedia din mijlocul curtii.
Priviti :




Acesti tineri sunt minunati credeti-ma ! Si au niste talente la care nici nu va ganditi. Stiti ce fac ?
Fac pictura pe ...apa ! Nu va vine sa credeti ? Uitati dovezile :







Si mai fac multe lucruri dragute , pe care promit ca am sa vi le arat , alta data. La Selgros au si un stand al lor , unde isi valorifica munca ,produsele facute de mainile lor... :





Deci am petrecut cateva ceasuri( zile) bune alaturi de oameni minunati ,la care ma voi intoarce cu mare drag !
Urmatorul nostru obiectiv este sa facem un gulyas la ceaun ( bogracs)....




Va multumesc dragii mei, d-nul Marius, d-nele Diana si Carmen si va imbratisez cu drag Sandy, Lorand, Loredana, Sebi, Adriana , Dorina, Oana, Iuliana,Braddock  si ceilalti pe care va rog sa ma iertati daca nu vi-am retinut numele corect...
Promit sa revin oricand veti avea nevoie de mine, cu mare drag !



Articol aparut in ziarul local Crisana - 25 iulie 2013 :


Ziua porţilor deschise la Casa Frankfurt - Deschişi pentru comunitate
Autor: Alina Ungur
Zece tineri cu dizabilităţi, beneficiari ai serviciilor sociale oferite de Casa Frankfurt din Oradea au primit, ieri, vizita celor care au dorit să afle mai multe despre ei şi să vadă condiţiile în care locuiesc. Astfel, tinerii s-au întâlnit cu vecinii lor, cu voluntarii şi cu reprezentanţii unor instituţii din municipiu, în cadrul unui eveniment de tipul "porţilor deschise", menit să atragă atenţia comunităţii asupra nevoilor persoanelor cu dizabilităţi. Vizitatorii nu au întârziat să apară şi nu au venit cu mâna goală, aducându-le tinerilor diverse cadouri, în special alimente.
Asociaţia româno-germană Alsterdorf activează în Bihor de peste 20 de ani şi oferă servicii sociale în domeniul locuirii, ocupării, formării şi organizării timpului liber pentru 69 de persoane cu dizabilităţi, din care 59 sunt asistate în locuinţe protejate. O astfel de locuinţă este şi Casa Frankfurt, unde locuiesc 10 tineri cu dizabilităţi mintale şi psihice, care provin din fostele instituţii mari: Căminul Cighid, Centrul Cadea sau sistemul de asistenţă maternală. Casa Frankfurt a fost achiziţionată în anul 2003, din donaţii colectate de Fundaţia Evanghelică Alsterdorf din Hamburg, cu scopul de a oferi un viitor mai bun persoanelor cu handicap provenite din fostele cămine pentru adulţi. Conceptul pedagogic al acestui tip de locuinţă urmăreşte înlesnirea procesului de maturizare, învăţarea autonomiei personale, dar şi a comportamentului social în grup, cu accent pe dezvoltarea unui mediu similar celui din familie. În cadrul unei campanii de informare şi sensibilizare a comunităţii orădene cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, Asociaţia Alsterdorf a organizat, ieri, Ziua porţilor deschise la Casa Frankfurt. Toţi cei care au dorit au avut posibilitatea să îi cunoască mai bine pe tinerii care locuiesc în casa protejată, dar şi să vadă condiţiile în care aceştia trăiesc sau să afle care este programul lor zilnic. Casa Frankfurt a primit astfel vizita colaboratorilor şi partenerilor cu care beneficiarii serviciilor sociale intră în contact - reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor medicale şi angajatorilor, voluntari, vecini şi locuitori din comunitate. "Este pentru prima dată când organizăm Ziua porţilor deschise, un eveniment prin care dorim să ne facem cunoscuţi de către comunitatea în care trăim. Cei zece beneficiari ai locuinţei protejate sunt tineri cu handicap mintal mediu sau accentuat, care învaţă să se gospodărească singuri, să se îngrijească. Dintre ei, trei lucrează, iar restul desfăşoară diferite activităţi, inclusiv ocupaţionale. Avem mulţi colaboratori care ne ajută, dar nu ne cunosc. Acum au avut posibilitatea să vadă cum trăiesc tinerii, cum le este structurată ziua sau ce activităţi desfăşoară", a declarat Marius Vidican, coordonatorul Casei Frankfurt.   


Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

29 de comentarii:

  1. foarte frumos,bravo lor,sunt niste exemple demn de urmat,sa le dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si sa ajunga acolo unde ei isi doresc si sa faca ceea ce lor le place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Vero, ai dreptate ,sunt oameni minunati acesti copii !
      Si sunt atat de incantati sa invete....
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  2. Impresionant Sidy! Ce idee ai avut sa te duci acolo! Si pe mine ma bate gandul sa fac voluntariat. O sa ma interesez sa vad ce pot face si unde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mari crede-ma ca te vei simti implinita !
      Incearca si nu vei regreta...vei vedea ca acesti tineri vor fi incantati de prezenta ta.
      Mult succes si te tzuc !

      Ștergere
  3. Minunat Articol si Respect Sidy !!!! Tzuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu te tzuc cu drag, scumpa mea Bubu.
      Sunt sigura ca si la voi in Germania sunt asemenea case, doar de acolo este numele asociatiei : Alsterdorf Romania !
      Sa ai o zi minunata...

      Ștergere
  4. O actiune nobila Sidy.
    Felicitari!
    Ai adus un pic de soare in viata unor suflete napastuite ce platesc niste "datorii" care nu sint ale lor.
    Respect!
    Din pacate, societatea noastra este lipsita de educatia faptelor bune, dezinteresate.
    Nici nu isi dau seama in meschinaria lor ca, de fapt, sint afectati de "dizabilitati" morale.
    Mi-ai intrat la suflet pe definitiv.
    Esti un OM mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Kyra !
      Si sa sti ca ai perfecta dreptate.
      De abia astept sa merg iar....cred ca vom face niste gemuri , cat de curand....
      Te tzuc !

      Ștergere
  5. Frumos,interesant,impresionant,de laudat ce ai facut sau faci in continuare draga mea;tare bine ar fi ca pentru toate aceste case sa se gaseasca voluntari macar de 2ori pe an;ai vazut ce fericiti sunt?
    Spun asta pentru ca in iarna cand au venit grupul de francezi la noi,tot asa ceva au facut dar cu copii mai mici si ne povesteau cat de fericiti erau in cele cateva ore cat erau impreuna!!
    Felicitari soro si te imbratisez cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu iti inchipui cat sunt de fericiti bietii de ei....si interesati !
      Spre seara am sa fug iar pina la ei.
      Te tzuc cu drag soro !

      Ștergere
  6. Bravo Sidy, esti o persoana minunata!
    Intotdeauna am avut o sensibilitate pentru oameni fara familii, adapost, etc. Noi, aproape zilnic avem cate o nemultumire si cand te gandesti in ce situatii se afla altii :(
    Felicitari inca o data draga mea, jos clopu-n fata ta :D
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela draga, multumesc mult de tot....
      Cred ca si la Arad sunt case din acestea care....implora ajutorul nostru !
      Te imbratisez cu mult drag !

      Ștergere
  7. Minunat Sidy,tot respectul pentru ce se face acolo si pentru tine la fel.
    Putini sunt oamenii care se implica in asa ceva.
    Te felicit si te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Silvye multumesc frumos !
      "Copiii" acestia mari ne asteapta cu bratele deschise, crede-ma !
      Te imbratisez si te tzuc !

      Ștergere
  8. Minunat si emotionant articolul. Frumos gestul tau sa bucuri cu bunatatile tale niste tineri care nu au nici o vina ca soarta a fost cruda cu ei. Toata stima pentru voluntariatul tau. Te sarut cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara de voluntari este nevoie in orice asemenea casa si cred ca si la voi este asa ceva.
      Multumesc pentru gandurile tale bune....
      Te imbratisez cu mare drag !

      Ștergere
  9. Felicitari Sidy ! Respect pentru cei ca tine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Adrian.
      Chiar aseara am fost iar la ei pentru scurt timp si au fost asa de bucurosi ca ....de abia astept sa mai merg sa ...bucatarim !
      Te tzuc Adi !

      Ștergere
  10. Jos clopu', Sidy! Sa-ti dea Dumnezeu putere si rabdare si sa mai mergi la acesti copii minunati, ca sunt suflete pure si merita! Veneam si eu cu tine daca eram in Oradea. puup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Liana , crede-ma ca merita !
      Cu siguranta ca si la Timisoara sunt asemenea case cu "copii"-adulti, care te asteapta cu bratele deschise....numai sa dai de ei....
      Te tzuc cu drag si spor la cautat !

      Ștergere
  11. Sidonia ,felicitari pentru tot ce faci sunt foarte fericita ca esti prietena mea dai dovada de o noblete sufleteasca de bunatate iar oameni ca tine mai rar,te tzuc cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geta trebuie doar sa ne gandim care sunt oamenii care au nevoie de noi si sa mergem sa-i ajutam.....
      Nici nu te gandesti ce bucurie le faci !
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  12. Felicitari pentru o asa participare!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Victor !
      Copiii acestia chiar au nevoie de noi !!!
      Weekend linistit sa ai !

      Ștergere
  13. Luat de pe Facebook :

    Munteanu Eugenia Doina Minunat Sidy...pot sa spun ca m-a emotionat povestea acestor copii
    miercuri la 19:54 ·

    Mioara Ioan Felicitari, Sydy!!!!
    miercuri la 20:44 ·

    Cristina Iuliana Pana Super fain! E bine ca se intampla si lucuri minunate in tara, pentru copiiii cu probleme!
    miercuri la 20:46 ·

    Mihalache Maria felicitari!
    miercuri la 21:15 ·

    Maria Sfara Felicitari Sidonia!
    miercuri la 22:30 ·

    Andreea Pontos felicitari!
    miercuri la 22:38 ·

    Mariana Pertea Sa t-i se intoarca ,,intreit,,toate aceste fapte bune Sidi ! Felicitari !
    miercuri la 23:12 ·

    Burde Victor Felicitări!
    miercuri la 23:19 ·

    Gigi Olteanu vezi.../"bucatareasa" ti se potrivea mai mult
    joi la 09:26 ·

    Tania Kiswani Felicitari Sidy..!
    joi la 18:36 ·

    Inbucatarielacafea Inbucatariecutata Felicitari Sidy ! Respect pentru cei ca tine !
    joi la 20:26 ·

    Baidoc Florica felicitari da-i lectii
    joi la 21:25

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc frumos Medi !
    Esti o scumpa....
    Weekend linistit sa ai !
    Te tzuc...

    RăspundețiȘtergere
  15. Este foarte frumos ca-i ajutati pe tinerii de acolo! Felicitari pentru initiativa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura draga sa sti ca acesti tineri chiar au nevoie de noi.....!
      Sti ce se bucura cand te revad ?
      Multumesc frumos !
      Duminica faina sa ai, te tzuc !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.