Bucataria greceasca ofera o incredibila si diversa oferta de mancaruri , ce reprezinta experienta culinara acumulata de-a lungul a sute de ani. O masa gatita in stil grecesc este plinda de prospetime si ademenitoare dar este, de asemenea, si cu....multe calorii, satioasa.
Carnea( cotletul) trebuie supusă chiar de la început unei temperaturi mai inalte, cu scopul de a forma o crustă, care să împiedice dizolvarea materiilor hrănitoare ce le conţine, în sosul în care va fierbe, astfel carnea îşi păstrează suculenţa .
Ingrediente:
6 felii cotlet de porc
400 ml smantana
1 borcan ciuperci taiate
5o g unt
2 linguri faina
1 lingura untura
2 galbenusuri
1 lngurita mustar
zeama de lamaie
200 ml supa de carne
sare
patrunjel verde
Mod de preparare :
Punem intr-o tigaie untura si untul la topit , iar feliile de cotlet le dam cu sare si le trecem prin faina.Cand untura si untul s-au topit, asezam cotletele in tigaie si le lasam sa se rumeneasca frumos pe ambele parti, apoi le scoatem si le tinem la cald.
Faina ramasa o tragem putin in grasimea din tigaie, adaugam apoi ciupercile taiate si stingem cu supa de carne . Adaugam cotletele si patrunjel verde tocat, lasam sa fiarba 30-40 de minute si mai potrivim gustul de sare daca este necesar. Lasam sa fiarba acoperit ,la foc mic !
Galbenusurile le amestecam cu mustarul si cu smantana ( sunem si putin sos daca este necesar), apoi le rasturnam peste cotletele bine patrunse.Adaugam zeama de lamaie dupa gust.
Presaram deasupra patrunjel verde tocat.
Servim cotletele cu orez sau cu cus-cus pe care l-am pregatit astfel : prajim cus-cus-ul in ulei pina se rumeneste frumos pe toate partile( isi schimba culoarea, aveti grija sa nu se arda), adaugam apoi apa, dublu fata de cantitatea de cus-cus si sezonam cu sare si piper dupa gust. Fierbem la foc mic, acoperit pina se absoarbe toata apa( pina in 10 minute).
Servim cotletul cu sos ,alaturi de cus-cus si o salata de rosii si castraveti.
Pofta mare sa aveti !
Mmm Sidonia e foarte gustoasa mincarea,felicitari!
RăspundețiȘtergereGeta e savuroasaaaaaaaaaa !!! Merita sa o incerci, crede-ma !
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Draga Sidy ai gatit pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereUn preparat de nota maxima!
Ma bucur daca e pe gustul tau...
ȘtergereDeci Kyra....te astept la masa !
Cu drag te tzuc !
Ceva asemanator am facut si eu, intamplator, doar ca am folosit carne de pui si am pus in sos si `nitel usturoi :) O bunatate!
RăspundețiȘtergereData viitoare voi face cu carne de porc, dupa reteta ta!
Pupici
Mi-ai dat o idee buna Simona...am sa fac si cu carne de pui.....
ȘtergereTe tzuc cu mare drag !
Sidy uite cum ma omori tu incet cu preparate atat de apetisante. Pup!
RăspundețiȘtergereAuzi cine vorbeste !
ȘtergereDar eu cand iti citesc retetele si inghit in sec....cum crezi ca e ?
Te tzuc cu mare drag !
Oooo ... imi place! ... cu cotlet de vita nu cred ca e la fel de savuros dar poate ca o sa incerc si eu :)
RăspundețiȘtergereBravo! imi place treaba cu lamaia si cus-cus :
E o idee cotletul de vita...dar vezi ce spune mai sus Simona......
ȘtergereTe tzuc cu mare drag Lia !
E buna rau,am si eu pe blog o reteta asemanatoare dar fara cus-cus
RăspundețiȘtergerePup draga mea!!
Inteleg ca l-ai facut si tu, draga Lulu....
ȘtergereMerg sa vad care-i diferenta.
Cum l-ai denumit ?
Te tzuc cu drag !
Mmmm, ce bunatate! Carne, ciupercute si smantana, tare gustos!
RăspundețiȘtergereSi noua asa ni s-a parut draga mea Gabi !
ȘtergereSa ai o toamna lunga si frumoasa....
nu am incercat pana acum aceasta combinatie, interesanta reteta....
RăspundețiȘtergereDaca iti plac ciupercile, smantana si carnea...sigur te vei linge pe degete !
ȘtergereTe tzuc cu drag ...
Iuliana Toth
RăspundețiȘtergereusei pe pagina ta Sidy si-am citit! Frumoasa reteta!
Domnisoara cu ideea puiului in loc de porc, sa foloseasca tarhon in loc de patrunjel la sfarsit .
Iar cea cu "cotlete de vita" in loc de porc, sa astepte pana vita face cotlete si apoi mai vorbim .
In ce lume traim....
Iuliana draga...fiecare cu ideia lui !
ȘtergereCe mai pot adauga ?
Te tzuc...