Pe cat se poate, incerc sa duc o viaţă( alimentatie) sănătoasă ,cel puţin aşa mi-aş dori eu să fie. Dar din când în când îmi permit să mai calc si strâmb.Doar uneori... si cum să nu o faci când rezultatul e aşa de gustos?
Asa am patit acum cand am facut acesti rösti...sa nu va spun ce gust, aroma si savoare am simtit gustand din aceasta combinatie de usturoi cu rozmarin din rösti si dulceata putin acrisoara a sosului de visine.Pur si simplu am fost cu totii incantati, nu ma mai spun de papilele noastre gustative....
Acest rösti , este un fel de mâncare elveţiană, care iniţial constituia micul dejun comun al fermierilor din Cantonul Berna, acum a devenit un fel de mancare nationala.
Ingrediente :
Un piept de pui
condimente pui
-pentru sosul de visine :
400 g visine fara samburi ( puse pt iarna)
2 linguri otet de vin rosu Monini
1 lingura zahar
100 ml vin rosu
sare
piper
1 lingurita unt
30 ml visinata
- pentru rösti :
700 g cartofi
3 linguri de ulei de masline
un fir de rozmarin proaspat
8-10 catei de usturoi cu coaja, dar spalati
un cub mic de unt
Mod de preparare :
Pentru inceput preparam rösti , curatan cartofii, ii spalam si apoi ii taiem cu un cutit sub forma de betisoare, putin mai groase decat betele de chibrit.Spre norocul meu, am avut un dispozitiv la razatoare, care i-a taiat exact asa cum aveam nevoie.In cazul in care cartofii sunt prea grosi ,mai degraba se vor inabusi si exista riscul sa ramana mult prea zemosi sau chiar cruzi!
Incalzim cuptorul aragazului la 180 de grade C.
Punem uleiul in tigaie si dupa 2 minute ,adaugam cartofii bine storsi de zeama pe care o lasa.
Punem frunzele de rozmarin desfacute de pe ramura si cateii de usturoi intregi, necuratati.Condimentam cu sare si piper macinat, apoi adaugam cubul de unt.
Prajim totul la foc mediu timp de 10-15 minute, amestecand continuu, pana cand cartofii incep sa se inmoaie.
Un prosop de hartie, de bucatarie, il indoim in doua si il punem peste rosti sa absoarba uleiul ramas.
Pregatim o tava de tarta de ceramica, in care punem cartofii, apoi ii dam la cuptorul incalzit pina cand cartofii devin auriu deschis ;scoatem tava din cuptor si cu prosopul de hartie , presam bine cartofii, din nou.Atentie sa nu ne ardem!
Taiem pieptul de pui in mai multe snitele si il condimentam pe ambele parti.
Visinele le strecuram si lasam sucul sa curga deoparte.
Incingem tigaia cu gratarul nonaderent Delimano si cand ne arata ca e cald, punem pieptul de pui la copt.
Il lasam la copt pina se rumeneste frumos pe ambele parti, apoi il pastram la cald.
Preparam sosul de visine :stingem cu otet balsamic zeama ramasa dupa ce s-a copt pieptul de pui, aoi adaugam zaharul , amestecand continuu.Adaugam vinul si visinata si lasam amestecul sa fiarba la foc mic 3 minute.Turnam apoi in tigaie jumatatea din zeama ( siropul) lasat de visine si toate visinele.Asezonam sosul cu sare si piper.Legam sosul cu bucata de unt care a fost tinuta la rece pina in acest moment.
Servim pieptul de pui impreuna cu rosti si sosul de visine.
Veti fi incantati de aroma pe care o veti simti, iar papilele gustative ,vor fi rasfatate !
Pofta mare sa aveti !
Sunt convinsa ca a fost un deliciu. Pupici din partea noastra.
RăspundețiȘtergereLenuta noua ne-a placut mereu un sos dulce....acesta e dulce acrisor, dar in combinatie cu usturoiul si rozmarinul e nemaipomenit !!!
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Ingenios sosul de visine din visinata, nu am stiut acesta reteta. La noi se face sos de visine, dar din visile congelate sau proaspete. Pup si o saptamana frumoasa!
RăspundețiȘtergereDeci visinele NU sunt din visinata draga Sara !!! Le-am pus asa fara samburi pentru prajituri...
ȘtergereAm adaugat putina visinata la sos, asta da !
O saptamana insorita si linistita draga mea.
Te tzuc !
Comentarii pe Facebook :
RăspundețiȘtergereRichard Balint Uaiii....
acum 19 ore · Îmi place
Sidonia Muresan Nicula Imi place sosul de visine la nebunie!!!!
acum 19 ore · Îmi place
Melania Parus ce bine arata ,am citit reteta ,felicitari Sidonia:)
acum 19 ore · Îmi place
Daniela Carmen Rotaru !
acum 19 ore · Îmi place
Mihalache Maria mmm..........ce bunaciune.
acum 19 ore · Îmi place
Daniela Carmen Rotaru pai ce nu face Sidy bun,Mary?? :)))) ne ingrasam privindu-le!
acum 19 ore · Îmi place
Iulica Neacsu Foarte bine ara, mor dupa visine asa ca voi accepta si puiul pentru ele!
acum 19 ore · Îmi place
Cornel Olariu Sidy, deja eu am inceput sa numar zilele pana in mai. Meriti macar sigla de la Masterchef
Fotografia Cornel Olariu.
acum 18 ore · Îmi place
Toncean Sidonia MULTUMESC frumos !
acum 6 ore · Îmi place
Maria Dan superb,nici nu-i greu de facut ,sa stii am sa incerc si eu in aceasta saptamana ,succes ,te pup
acum 5 ore · Îmi place
Iuliana Tarnoveanu Interesant!Nu prea face eu sosuri de fructe la fripturi dar cred ca e ceva deosebit!
acum 3 ore · Îmi place
Pot sa vin si eu la masa?? mai am noroc sa gasesc ceva?..tare buna reteta ta!!
RăspundețiȘtergereDiana te astept cu mare drag ! Pina ne mai imbratisam noi, oleaca....si papica asta e gata !
ȘtergereTe tzuc !
Grozava reteta!
RăspundețiȘtergereMerita testata, Victor !
ȘtergereVai de mine,ce nebunie ai facut aici!!!!nici nu vreau sa stiu cat de buna este!!
RăspundețiȘtergereBravo Sidy,pup!!
Da Lulu...chiar a fost o nebunie ! Tare ne-a mai placut....
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Delicios si satios! O combinatie tare faina!
RăspundețiȘtergere