Spanacul este o sursa minunata de fier, care este parte a hemoglobinei, ce transporta oxigenul prin toate celulele corpului si intra în cadrul sistemului responsabil de producerea de energie si a controlarii metabolismului.
Dar spanacul contine si vitamina K în cantitati mari, care influenteaza rezistenta oaselor noastre.
Pentru ca piata e plina cu spanac, va invit sa ne vitaminizam consumandu-l...
Ingrediente :
1 kg spanac proaspat
1 legatura mare usturoi verde
300 g cartofi noi
70 g prosciutto crudo
4 oua
500 ml lapte
30 g cascaval
2 linguri ulei de masline
Mod de preparare :
Curatati spanacul de codite si apoi spălaţi frunzele sub jet de apă.Puneti apa la fiert si daţi-i drumul în apă care fierbe şi lăsaţi să fiarbă 3-5 minute, în funcţie de cantitatea de apă şi respectiv de spanac.
Dupa ce este fiert il scoateti cu o spumiera si il lasati sa se raceasca putin, apoi il tocam, nu prea marunt.
Cartofii ii punem la fiert in coaja.Dupa ce sunt gata, il trecem sub un jet de apa rece , apoi ii curatam.
Intre timp curatam usturoiul verde si il tocam marunt , il punem intr-un vas si il sotam in putin ulei.Adaugam spanacul tocat si ii mai dam un clocot cu laptele.Asezonam .
Cartofii fierti ii taiem rondele de 5 mm si ii punem pe fundul vasului in care vom da spanacul la cuptor.
Peste rondelele de cartofi rasturnam spanacul cu laptele si cu ajutorul unei linguri, facem patru cuiburi in care spargem cate un ou .Deasupra spanacului asezam feliutele de sunculita si radem apoi cascavalul.
Dam vasul la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade C si il tinem pina ouale prind crusta si prosciutto se rumeneste putin.
Servin spanacul impreuna cu cartofii dedesubt si cate un ou ochi. Cine doreste poate adauga si cate o lingurita cu smantana.
Pentru cei ce adora spanacul ....pe linga cantitatea mare de fier contine cantitatii mari de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu si potasiu.Asa ca va doresc o pofta mare cu multa sanatate !
Wow, ce idee grozava de mancarica! Noua ne place mult spanacul si e o varianta tare delicioasa de a-l pregati. Multumesc Sidy de idee! Pupici
RăspundețiȘtergereDupa ce il faci, am sa te rog sa-mi spui daca vi-a placut....
RăspundețiȘtergereTe tzuc Paula !
Mmmmm, ce bunatate, pupici :*
RăspundețiȘtergereDana am mai schimbat oleaca piureul de spanac cu ochiuri si asta a iesit....
ȘtergereTe tzuc !