Este un preparat culinar făcut din bucăți subțiri de mușchi de vițel, înăbușit în sos de vin...
Escalopul ( scaloppini) este un termen francez , pentru o felie foarte subtire de carne, batuta de obicei cu ciocanul de carne.
Se soteaza doar 2-3 minute pe ambele parti. De obicei carnea este de vitel, peste sau porc, dar cel mai gustos escalop, este cel de vitel.
O mancare foarte delicioasa si rapid de facut, unde gustul sosului de smantana cu vin , putin mustar si salvie , este nemaipomenit .
Ingrediente :
1 muschi de vitel
100 g faina
250 g ciuperci feliate
1 lingura mustar
200 ml vin alb
200 ml smantana
70 g unt
cateva crengute de salvie
sare
piper
Mod de preparare :
Muschiul de vitel se taie în escalopuri, i se dă putina sare şi se bate cu ciocanul de şniţele.
Se trec escalopurile prin făină şi se prăjesc pînă ce se rumenesc pe ambele părţi, în unt.
După ce s-au prăjit se scot si se tin la cald.
In untul ramas de la prajitul escalopurilor, se adauga mustarul si vinul, amestecam, apoi se adaugă ciupercile tăiate felii subţiri ,
După ce s-au tras ciupercile la tigaie in acest sos ,se adaugă piperul pisat , salvia tocata şi se stinge cu smîntînă.
Se toarnă apoi sosul acesta peste escalopuri si se lasa să fiarbă împreună 30 de minute.
Dupa trecerea timpului , escalopulpoate fi servit alaturi de piure de cartofi si salata verde.
Pofta mare sa aveti !Veti fi incantati de gustul acestui sos.
La asa bunatati ma inscriu si eu si vreau 2 bucati. Sidy ai facut o eroare, escalopul nu-i frantuzesc ci italian. Din cauza asemanarii sale cu "Snitelul Vienez" uni cred ca "escalopul milanez" ar fi fost imprumutat din bucataria austriaca de pe vremea ocupatiei austro-ungare in nordul Italiei. Dar s-au gasit dovezi ca aceasta reteta a facut parte din meniul unui banchet dat de starețul Sf. Ambrozie din Milano.in anul 1134.
RăspundețiȘtergereTe sarut si iti urez o seara linistita!
Draga mea Sara multumesc de atentionare , dar....eu de pe net am luat asta.
RăspundețiȘtergereTe rog frumos sa vezi de unde :
ESCALÓP, escalopuri, s. n.= Preparat culinar făcut din bucăți subțiri de mușchi de vițel sau din pește. – Din fr. escalope. DECI FRANTZUZESC!!!
Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner |
Origin[edit]- http://en.wikipedia.org/
The term escalope originated in France.[2] It first appeared in cookery terminology late in the 17th century as a dialectal expression in the northeast of rural France[5] meaning shell from a nut or snail: veau à l'escalope (veal cooked in the style of an escalope[5]). In those days, an escalope was undoubtedly always veal.
Si aici tot de origini FRANTZUZESTI e vorba !!!
Asa ca...poate ne mai gandim la origini.
Oricum , iti multumesc de vizita si te tzuc cu drag !
Sidy imi cer scuze ca poate nu trebuia sa intervin, dar denumirea data de tine "Scaloppini con funghi", m-a facut sa-ti scriu. Niciunde nu vei gasi aceasta reteta ca fiind franceza. Da si francezi au in gastronomia lor "escalope", iar ce ai vazut in DEX este just dar se refera la cuvantul escalop (ro) care vine de la cuvantul frantuzesc "escalope". Dar eu vorbeam de originea preparatului, a retetei.
ȘtergerePup si scuze!
Nici o problema draga Sara.
ȘtergerePoti sa intervii de cate ori vrei....fiecare e cu parerea sa !
Originea preparatului e asa cum zici.
Te tzuc cu drag
Arata tare bine!!!! Clar pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereSa sti ca noua ne-a placut tare mult ,draga Victor !
ȘtergerePoti sa faci si tu daca inca nu ai facut asa ceva si ai sa vezi ce bun este !