Greu de ales dupa care reteta sa ma inspir....am gasit acest tort minunat, pe mai multe bloguri , de mai mult timp.
Am spus ca am sa il fac atunci cand voi avea o oaczie.Si uite ca ocazia a aparut cu ocazia sosirii copiilor acasa, in tara. Ancuta avuse cu putin timp in urma ziua de nastere si trebuia sa-i fac un tort bun.Si m-am gandit sa-i fac acest delicios tort Malaga....
INGREDIENTE :
- pentru blat :
3 oua
1 pahar zahar
1/2 pahar ulei
1 pahar faina
inca 2 linguri faina
1 praf de copt
1 pahar de 150 ml- am folosit-
- pentru bezea :
4 albusuri
6 linguri zahar
4 linguri nuca macinata
- pentru crema :
300 ml frisca
300 ml lapte
1 budinca vanilie Dr Oetker
2 linguri esenta de rom
6 linguri zahar
100 g stafide
1 gelatina granule Dr Oetker
- pentru caramel:
150 g zahar tos
- pentru sirop :
5 linguri apa
1- 2 linguri esenta rom
1 lingura zahar
- pentru decor :
500 ml frisca
100 g ciocolata rasa- puricei
trandafiri decor Dr Oetker
MOD de PREPARARE :
Cel mai mult m-am inspirat din reteta Sarei - Culorile din farfurie http://www.culoriledinfarfurie.ro/ si pentru asta ii multumesc mult Sarei....bineinteles ca am schimbat ceva !
Amestecam intr-un bol , ouale intregi cu zaharul , pina se face o crema alba si spumoasa. Adaugam uleiul in suvoi subtire, ca la maioneza si apoi ,putin cate putin faina amestecata cu praful de copt.
Tava de copt o ungem cu putin unt si o tapetam cu hartie de copt, apoi turnam in ea compozitia blatului.
Facem bezeaua mixand albusurile cu un praf de sare , iar cand s-au intarit, adaugam tot zaharul o data si continuam sa mixam pina se intaresc iar albusurile.Nuca macinata o adaugam usor si cu o spatula amestecam incet bezeaua cu nuca,
Rasturnam apoi bezeaua in tava, peste aluatul blatului necopt si o netezim cu o spatula.Le vom coace pe amandoua deodata.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade , pentru aproximativ 45 de minute pina se coace. Lasam blatul sa se raceasca pe un gratar, fara sa scoatem hartia de copt ( o vom scoate mai usor, cand blatul s-a racit).
Pregatim crema : mixam frisca pina se intareste( adaugam zahar daca mai e nevoie) .
Stafidele pe inmuiem in apa cu esenta de rom.
Pregatim budinca conform celor scrise pe plic, dar doar cu 300 ml de lapte.Lasam sa se raceasca la temperatura bucatariei.Punem o folie alimentara deasupra, sa nu se faca pojghita.
Inmuiem gelatina cu 1-2 lingurite de apa apoi o incalzim, fara sa fiarba, pe bain-marie , conform celor scrise pe plic, apoi amestecam cu budinca racita. , stafidele si frisca rece , amestecand pana se incorporeaza. Se da la frigider.
Se pregateste caramelul, topind zaharul. Avem grija sa nu se arda....
Blatul racit se taie in doua pe latime si se pune pe el caramelul .
Se trece la asamblarea tortului - pe unul dintre blaturi (peste caramel), se aseaza toata crema. Se acopera cu celalalt blat cu caramelul in jos, catre crema. Se da la rece pana se incheaga crema.
Se stropeste blatul superior cu siropul facut la rece si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu poshul dupa inspiratia fiecaruia. Ornam cu puricei de ciocolata si trandafiri de ciocolata.
Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire, dar cel mai bine se lasa pina a doua zi .
Pofta mare sa aveti ! Noua ne-a placut foarte mult...
Ce pofta mi-ai facut... imi amintesc ce bun a fost cand l-am facut si eu. Am observat ca ai inlocuit ciocolata cu gelatina, este o idee interesanta.
RăspundețiȘtergereA iesit un tort pe masura evenimentului. Te sarut cu drag!
Sara draga am inlocuit ciocolata cu caramel, pentru ca noi nu suntem fani....ciocolata sau cacao !
ȘtergereA fost delicios si iti multumesc mult de tot.
Te tzuc !
De pe FACEBOOK :
RăspundețiȘtergereFelicia Tusluc
wow!..super
4 ore · Îmi place
Cerasela Zaharie
4 ore · Îmi place
Rocsy Ciobanu
Ce nebunieeeee...
3 ore · Îmi place
Tudor Alexandru
IMI ADUCE AMINTE DE VINUL DE MALAGA DUS DE LA ORADEA
O bunaciune de tort !
RăspundețiȘtergereL-am salvat !
A fost exact pe gustul nostru, crede-ma !
ȘtergereSa-mi spui cand il faci, te rog !
Nicoleta Sandulache
RăspundețiȘtergereVreau si eu o portieeeeeeeeeeeee
14 ore · Îmi place
Mioara Berche
Esti de toata admiratia! Ma gindesc , la cum arata mincarurile tale , ca ai putea concura usor cu vestitii bucatari de la tv, ! Bravo , sa fii sanatoasa , ca sa bucuri pe mai departe cititorii de pe facebook ,!
11 ore · Îmi place
Claudia Baban
Demult e si pe lista mea.Bravo .Duminica frumoasa
8 ore · Îmi place
Mihaela Rozsnyai
Placeee !!!
1 oră · Îmi place
Foarte bun tortul , l-am facut si eu !!
RăspundețiȘtergereNoua nu prea ne plac torturile ciocolatoase....asa ca acesta a avut mult succes !
ȘtergereGrozav de bun trebuie sa fie!
RăspundețiȘtergereMerita sa-l incerci si tu Medi !
ȘtergereCrema a fost minunata.....