vineri, 2 ianuarie 2015

File de porc cu suc de portocale in crusta cu cartofi fondanti si sos Bordelaise

By Sidonia Toncean   Posted at  11:35   Preparate din carne de porc 6 comments

An Nou fericit ! LA MULTI ANI bucurosi , sanatosi si cu multe realizari in 2015, tuturor !
Cel mai simplu lucru pe care il poti face cu o bucata de cotlet  intreaga ,este sa-l dai la cuptor.Si cum ar fi Revelionul fara friptura ? Nu merge , asa-i ? Atunci haideti sa-l facem oleaca mai....festiv, sa-l imbracam in haine de sarbatoare ....
Prietenii mei de la Sun Food- http://sunfood.ro/-  implinesc in aceasta luna 8 ani de existenta, cu produse de calitate si fara conservanti.
Particip cu aceasta reteta la concursul Masterchef la mine acasa cu Sun Food, de pe blogul Laura Adamache Retete Culinare - http://www.lauraadamache.ro/ .



INGREDIENTE :

1 kg cotlet fara os
1/2 l suc de portocale
coaja rasa de la o portocala
2 catei de usturoi
1 lingurita ghimbir ras
2 linguri sos Worcestershire
1 cub zahar brun


- pentru crusta :
3 felii paine mai uscata
1 ceapa
2 linguri boabe porumb Sun Food
5 catei usturoi
80 g ciuperci taiate Sun Food
1 fir rozmarin
1 lingura mustar
70 g unt

- pentru cartofi :
700 g cartofi
1 fir rozmarin 
60 g unt
2-3 linguri ulei 
2 catei usturoi
sare
piper macinat Kamis
150 ml supa carne

-pentru sos Bordelaise :
100 ml vin rosu
1 fir cimbru
1/2 ceapa rosie
1/2 lingurita piper boabe Kamis
300 ml supa carne
1 lingurita amidon
50 g unt rece
1/2 foaie dafin Kamis

-pentru ornat :
o rodie

MOD de PREPARARE :


Intr-un vas mai inalt punem sucul de portocale, coaja rasa, usturoiul zdrobit, ghimbirul ras, sosul Worcester si cubul de zahar. Punem pe aragaz sa fiarba si in momentul cand incepe sa clocoteasca , adaugam carnea.Lasam sa fiarba 7 minute pe o parte, apoi intoarcem carnea pe partea cealalta.
Sosul din cratita se va reduce ca si cantitate si se va ingrosa putin.




Pregatim crusta .Feliile de paine le rupem bucalele,  le punem intr-un blender si le maruntim, adaugam apoi ciupercile, ceapa, rozmarinul si usturoiul.Le omogenizam cu blenderul apoi adaugam boabele de porumb, mustarul si untul topit si mixam sa obtinem o pasta omogena.
Imbracam cotletul cu acesta crusta  si il punem intr-un vas yenna impreuna cu zeama de portocale fiarta si dam la cuptorul dinainte incalzit la 200 de grade C pentru o ora jumatate.






Pregatim cartofii fondanti."Cartofii fondanţi sunt o garnitură simplă şi elegantă, nu doar prin gust, ci şi prin simplitatea ei"  spune Radu Popovici.Cartofii fondanţi sunt cei mai populari in Anglia.
Curatam cartofii si ii taiem rondele mai groase. Incingem  ulei într-o tigaie, la foc iute.
Asezam rondelele de cartofi in ulei 3-4 minute,  până se rumenesc.Se face focul mai mic şi se întorc pe cealaltă parte. Adaugăm în tigaie câteva fire de rozmarin proaspăt   şi vreo doi căţei de usturoi tăiaţi în jumătate  şi câteva cubuleţe de unt.Folosiţi unt de cea mai bună calitate. El nu va arde, deşi temperatura este încă destul de ridicată, căci este protejat de ulei.
Ungem o forma cu unt , asezam rondelele de cartofi una linga alta si adaugam supa de carne sa acopere trei sferturi din cartofi.Dam cartofii la cuptorul dinainte incalzit la 200 °C cam 12-15 minute pina sunt gata.
Cartofii fondanti sunt rumeniţi şi relativ crocanţi la suprafaţă, în timp ce interiorul lor este cremos şi fraged.





Preparam sosul Bordelaise .Punem la fiert vinul, ceapa tocata , cimbrul piperul,foaia de dafin intr-o craticioara .Fierbem la foc mic pina scade vinul si mai ramane doua linguri.Adaugam supa, amidonul dizolvat intr-o lingura de apa si amestecam pina se dizolva complet si sosul fierbe.
Lasam sa fiarba cateva minute, pina scade si supa , apoi strecuram sosul.
Punem iar pe foc ,adaugam untul cubulete m pe rand , cum se dizolva unul.
Gustam sosul si adaugam sare daca este nevoie.




Si acum toate fiind gata, putem trece la montarea farfuriilor.Cate o felie de cotlet, una cu cartofi, vreo doua linguri de sos peste cotlet si boabe de rodie peste toate.
Servim fileul cu salata verde.



Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

6 comentarii:

  1. Comment pe Facebook :



    Iuliana Lako

    Zau ca n-as refuza . Pofta buna !
    4 ore · Îmi place

    Margareta Cismasiu

    Mmm.....vin la masa
    4 ore · Îmi place

    Iulica Neacsu

    Hai ca vin si eu...mie imi opresti fructele .Pup!
    4 ore · Îmi place

    Iancu Lubita

    Hai ca m-ai dat gata cu specialitatile tale,numai bunaciuni!!! La multi ani!!
    4 ore · Îmi place

    Tudor Alexandru

    SIDY ... CHIAR TI-AI PROPUS SA MA ENERVEZI SI IN 2015 ?
    4 ore · Îmi place

    Teodor Pop-Manta

    Tot ce e cu rodie îmi place!(RODI)

    Rodica Martinescu

    La multi ani draga Sidonia atat tie cat si familiei tale ! Santate si cat mai multe retete de ale tale sa fie premiate deoarece sunt sigur foarte bune,le faci cu sufletul!
    36 minute · Îmi place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur dragele si dragii mei ca v-a placut !
      An Nou fericit !

      Ștergere
  2. Melania Parus

    Mmm ce fain arata si ce bunnnn !

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Da, da Medi....pestele meu s-a facut....porc !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.