O prajitura delicioasa, usor de facut si racoroasa, fara strop de faina.Sigur aveti si voi , prin congelator, albusuri ramase, asa ca va puteti apuca de treba si sunt sigura ca puteti face prajitura cu ce fructe va plac voua mai mult.
Am vazut prajitura acesta si cu branza de vaci in crema, cu mai multa lamaie, cu marshmallow amestecate cu frisca, cu blatul taiat in doua si suprapus ,sunt multe combinatii.
Eu am preferat sa o fac pe aceasta si sa ii fac o glazura pe care sa presar portocala, lamaie si lime razuita, cum am vazut la Simona Callas pe un Chec cu smantana si mi-a placut tare mult cum arata.
NECESAR :
- pentru blat:
8 albusuri
150 g zahar
150 g nuca de cocos
2 linguri amidon( praf de budinca vanilie) Dr Oetker
un praf de sare
- pentru crema :
1 compot ananas Sun Food
200 ml frisca
1 intaritor frisca Dr Oetker
1 plic gelatina Dr Oetker
- pentru insiropat:
100 ml suc ananas din compot
2 plicuri zahar cu aroma rom Dr Oetker
- pentru glazura ( Royal icing )
1 albus
100 g zahar praf din comert( are si putin amidon in el)
zeama de lamaie -dupa gust
coaja de : - lime
- lamaie
- portocala
MOD de PREPARARE :
Prima data pregatim blatul de albusuri. Punem albusurile intr-un bol mare si cu un praf de sare le mixam la viteza mare. Cand s-au intarit ,adaugam zaharul tos tot odata, apoi mixam din nou pina se intareste spuma.
Incorporam cu o lingura ,amidonul si nuca de cocos si amestecam sa se omogenizeze.
Tapetam o tava ( 35 x 27 cm) cu hartie de copt , turnam compozitia, o nivelam cu spatula si o dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 de grade, pentru 15-20 de minute( facem proba cu scobitoarea si daca iese uscata, blatul este copt).Lasam sa se raceasca pe un gratar.
Preparam crema . Frisca o mixam pina se intareste , cu un intaritor si facem ce scrie pe plicul de intaritor. Ananasul l-am scurs intr-o strecuratoare si l-am taiat cubulete. Gelatina o hidratam in 50 ml sirop din compot.Cam 100-150 ml sirop il incalzim, dar sa nu fiarba si adaugam gelatina hidratata.
Omogenizam si adaugam ananasul cuburi. Lasam sa se raceasca apoi adaugam frisca intarita si omogenizam.
Blatul il insiropam cu 100 ml sirop de ananas amestecat cu zaharul cu aroma de rom.
Punem crema peste blatul insiropat si dam prajitura la rece 1-2 ore.
Preparam apoi glazura intr-un vas de sticla curat si amestecam cu telul albusul cu zaharul praf , apoi adaugam zeama de lamaie , dupa gust.
Glazura s-ar putea sa se prelinga de pe prajitura, o luati cu lingura si o puneti iar peste crema, chiar daca faceti operatiunea de 3-4 ori, apoi puneti prajitura in frigider de seara pina dimineata.
A doua zi , glazura va fi intarita si radeti ( daca doriti) deasupra coaja de portocala, lamaie si lime.Eu am ras coaja inainte de a se intari glazura si mi-a absorbit toata coaja de citrice, NU faceti ca mine !
Cui ii place cacaoa ar putea pune in blat, in loc de amidon, cacao si blatul s-ar vedea mai bine.
Va asigur ca este o prajitura usoara ,pe care o veti adora, daca va plac prajiturile cu fructe.
Daca nu va uitati la calorii, puteti servi prajitura alaturi de un glob de inghetata si unul de frisca.
Pofta mare sa aveti !
Ce minunatie, pt mine e un desert ideal, ador nuca de cocos, dar si ananasul. Te imbratisez cu drag.
RăspundețiȘtergereSidy, cred ca m-ai pierdut din lista ta de blogroll.
Si noua ne-a placut tare mult Lenuta.
ȘtergereDaca tu zici ca nu te-ai gasit....merg sa remediez !Cine stie ce s-a intimplat....
Google + :Victoria P - Bucuresti
RăspundețiȘtergereTe admir! Imi place mult ce faci!
Felicitari! Esti o gospodina desavarsita!
Multumesc Victoria !
ȘtergereMerg sa-ti caut blogul tau....
Comment pe FACEBOOK :
RăspundețiȘtergereDaniela Mocean
Pofta mare, arata minunat prajitura ta !
Maria Cristea
Maine o s-o incerc!
Beatrice Rotaru
Este un fel de Pavlova defapt. Blatul este la fel. Numai deasupra mai are si nuca de cocos. Eu nu mai pun, las decat frisca.
Margareta Cismasiu
E minunata.
Beatrice Rotaru nu ai citit reteta cred, draga mea ! Blatul din albusuri are si nuca de cocos incorporata....
ȘtergereCe bine arata!!! Trebuie sa o incerc si eu. Pupici!
RăspundețiȘtergereSa sti ca e tare gustoasa ! Incearc-o ....
ȘtergereTe tzuc.
Minunată! Cred că mi-ar place și cu brânză dulce.
RăspundețiȘtergereMari draga poti sa pui in crema branza de vaci, ca am spus ca am citit si varianta asta !
ȘtergereDe pe FACEBOOK :
RăspundețiȘtergereIuliana Toth
Faina treaba Sidy, intr-adevar ,doar frisca.
Daniela Carmen Rotaru
Minunata mea "Gustoasa"!
Multumesc fetele mele dragi !
ȘtergereSuperba prajitura, felicitari, Sidy! Mi s-au lipit ochii de monitor la propriu :) desi la mine e mereu criza de albusuri,o sa fac tot posibilul sa pun deoparte cateva ca sa prepar minunea asta de prajitura <3 <3
RăspundețiȘtergereDraga mea Simona aprecierile facute de un cofetar desavarsit ca tine si cu atata experienta in bucatarie, cu atat mai mult ma onoreaza. Vorbele tale pe cat sunt de valoroase pentru mine, pe atat de mult mi-au mers la suflet. Multumesc Simona.
ȘtergereTe tzuc cu drag !