Ficatul de gasca este o delicatese in adevaratul sens al cuvantului. Orice alt ficat nu are gustul dulceag si fin ca cel al ficatului de gasca .Cu totii fugim de riscul cresterii colesterolului rau din organism si vrem sa ajutam organismul prin cresterea colesterolului bun din organism . Printre alimentele recomandate a se consuma pentru un colesterol scazut apare si ficatului de gasca.
Ficatul de gasca este alimentul cel mai bogat in fier, respectiv la 100 de grame de ficat are 30,5 miligrame fier.
100 de grame de ficat de gasca,contin :
– Kcal: 371
– Proteine: 15,9 gr
– Vitamine: retinol, acid ascorbic, niacina si piridoxina
– Minerale: fier, zinc si potasiu.
Este numit si alimental minune anti-colesterol.
Dar ficatul de gasca pe care l-am preparat eu, este de gasca neindopata...
NECESAR :
500 g ficat de gasca
1 ceapa rosie
2 linguri ulei
2-3 catei usturoi
1 varf lingurita boia afumata iute
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
4-5 rosii cherry
150 ml vin alb
patrunjel verde
MOD de PREPARARE :
Curatam ficatul de pielite si de eventualele urme de fiere, apoi il taiem felii subtiri.
Curatam ceapa si ardeii .Ceapa o taiem rondele iar ardeii fasiute.
Rosiile le taiem in patru iar usturoiul curatat il feliem.
Punem uleiul intr-o cratita sa se incalzeasca , apoi sotam ceapa si ardeii.
Cand s-au inmuiat destul, adaugam usturoiul si rosiile, amestecam , apoi adaugam feliutele de ficat si vinul.
Lasam sa fiarba acoperit cam 10 minute.
Putem sa punem linistiti sare si piper, pentru ca ficatul de gasca nu este ca alt ficat, sa se intareasca.
Dupa ce ficatul este fiert, presaram deasupra patrunjel verde proaspat tocet si servim ficatul alaturi de mamaliguta,orez, sau piure de cartofi, asa cum am facut si eu.
Are un gust deosebit, fiert asa in vin , iar sosul este deosebit.Daca doriti sa-l faceti fara vin, adaugati supa de legume sau de carne.
Pofta mare sa aveti !
Tare apetisant este ficatul tau!
RăspundețiȘtergereDa....a fost bun cu sosul acela si salata verde linga.
ȘtergereAstept sa vina varu de la tara ca mi-a promis o gasca;doar cu un ficat merge reteta?eu zic ca da,de ce nu?? ca voi sta si la reteta asta cu gandul ca la costite,de-mi vine sa mananc cu tot cu farfurie;pup!!
RăspundețiȘtergereDe o bucata de vreme numai specialitati bune rau,faci!!
Lulu draga mea eu am facut cu mai multe bucati de ficat, pentru ca, asa cum am mai spus, gasca a fost neindopata !
ȘtergereLasa ca nici de tine nu ma pling, soro !
Szocs Dana Claudia
RăspundețiȘtergereEeeeeeeeeeee,pai, nu ma mai joc asa...vin la masaaaaaaa .
Cu mare drag Claudia !
Ștergere