Sa nu credeti cumva ,ca aceste galuste, se pot manca doar dulci ,cu prune sau mai stiu eu cu ce gem...
Pot fi si sarate, picante asa cum le-am facut eu, cu carne si sos.
Aluatul este ,intradevar ,putin mai complicat in ceeea ce priveste “confectionarea” galustelor, insa usurinta in alcatuirea sosului compenseaza pe deplin acest mic inconvenient.
Dar sa lasam povestile.....
Alimente NECESARE :
- pentru galuste
600 g cartofi fieri
300 g faina
2 oua
2 linguri ulei
sare
- pentru umplutura :
300 g carne tocata curcan
100 g salam picant
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1 ou
patrunjel verde
marar verde
sare
piper
- pentru sos :
300 g iaurt
50 g unt
1 lingura mustar
1 lingura amidon
pasta Wasabi
3-4 cm ghimbir
marar verde
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Facem peima data aluatul - iese foarte fraged si pufos. Cartofii fierti ii pasam cu blenderul ,apoi se amesteca manual inca calzi cu faina , ouale, piper si sarea,dupa care se lasa sa se odihneasca.
Ardeii si salamul le taiem cubulete mici si le amestecam cu carnea tocata, oul ,patrunjelul verde si le condimentam, apoi amestecam pina se omogenizeaza.Si umplutura este gata.
Cu miinile infainate formam galustele.Nu va sfatuiesc sa adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor fi tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extem de umed, mai putem adauga maxim 1 lingura cu faina.
Tinem aluatul in palma si punem o lingura din umplutura, apoi adunam marginile aluatului peste umplutura si formam gombotii care vor fi putin mai mari decat cei cu prune.
Galustele le-am pus intr-o sita, apoi in apa care deja clocotea.Se lasa sa fiarba pina se ridica la suprafata, cam 7-10 minute sa se faca si interiorul.
Scoatem galustele cu paleta si le tinem la cald pina le servim.
Pregatim sosul.Untul il punem la topit , adaugam amidonul, mustarul si invartin incet, punand si cate o lingura cu iaurt,pina il punem pe tot.Adaugam pasta Wasabi, ghimbirul razuit , mararul si condimentam.
Servim cate doua galuste calde , cu sos deasupra .
Pofta mare sa aveti ! Sper sa va placa galustele mele....
Szocs Dana Claudia
RăspundețiȘtergereCu cimbrisor doar as vrea si eu...cu mararul...deloc nu ma impac .
Clau draga ,poti sa inlocuiesti mararul cu ce preferi tu !
ȘtergereMargareta Cismasiu
RăspundețiȘtergereDelicioase.ador ghimbirul!
Si mie imi place mult aroma lui in mancare....
ȘtergereMinunata reteta ta, o trec pe lista mea sa o incerc si eu! Te tzuc!
RăspundețiȘtergereChiar te rog frumos ,sa ma anunti ,ce parere au avut dragii tai meseni !
ȘtergereTe tzuc !
Mmmmm,am citit cu mare atentie,intradevar sunt super delicioase;trebuie sa le fac si eu ca pofta-i mare!!
RăspundețiȘtergerePup!!
De abia astept soro sa-mi spui ce parere ai.....si sosul e asa de buuuuuuun !
RăspundețiȘtergereTe tzuc !