duminică, 1 martie 2015

Friptura de vitel Wellington si fasole verde cu lapte de cocos si usturoi

By Sidonia Toncean   Posted at  15:45   Preparate din carne de vitel 19 comments

O reteta delicioasa , a carei origine este disputata pana astazi,atat de englezi ,cat si de francezi.Istoria spune ca intaiul duce de Wellington, sir Arthur Wellesley, a fost un mare iubitor de friptura de vita , ciuperci, pateuri si vin de Madeira.Ca sa-i arate talentele si dragostea lui, bucatarul sau le-a pus laolalta si a creat aceasta celebra friptura...



NECESAR :

- pentru friptura 

1 kg antricot vitel
400 g aluat foietaj
250 g ciuperci Sun Food
50 g unt
100 ml vin alb
1 crenguta cimbru
3 linguri ulei masline
150 g prosciutto
1 ou
3 fire ceapa verde
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras verde
1/2 legatura patrunjel verde
sare
piper
boia




- pentru garnitura 




400 g fasole verde congelata
200 ml lapte cocos
4 catei usturoi
1/2 ardei gras rosu
2 linguri ulei aromat
1 lingurita curry pudra
zeama de lamaie
fulgi chilli
piper megru macinat
sare


MOD de PREPARARE :

Intr-un bol punem 2 linguri cu ulei, sare,piper si boia, amestecam si apoi, cu ajutorul unei pensule ungem carnea de vitel pe toate partile.
Intr-o tigaie non-aderenta punem putin ulei , asezam bucata de carne  si acoperim cu capac. Frigem carnea pe ambele parti la foc mijlociu cam 15-20 de minute pe fiecare parte.
Stiu ca veti spune ca la mijloc , carnea de vitel trebuie sa fie roz si doar pe margini sa fie prajita. Dar...noua nu ne place asa, astfel am ales sa o frig pina se patrunde bine.
Lasam apoi 20 de minute, sa se raceasca.



Intre timp taiem ceapa verde si 1/2 din ardei si impreuna cu ciupercile le mixam in blender ,marunt, astfel ca sa capete consistenta unei paste.
Cealalta 1/2 de ardei ii taiem cuburi mici .Punem intr-o tigaie untul si putin ulei daca mai este necesar si tragem la tigaie ciupercile si ardeii marunruru, Adaugam cimbru, verdeata, sarea si piperul si la sfarsit vinul., lasam sa fiarba 15 minute ,pina scade vinul.La sfarsit adaugam albusul, amestecam sa se inchege si asezonam , daca e cazul.
Lasam sa se raceasca.





Intindem pe masa foietajul, pe foaia lui de plastic , asezam feliile de prosciutto in mijloc si intindem peste ele, pasta de ciuperci.
Asezam bucata de carne fripta in mijloc si rulam foietajul, asezandul intr-o tava de chec, unsa cu unt.
Galbenusul il batem cu o lingura de apa si ungem foietajul, cu o pensula.




Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 200 grade C si lasam sa se coaca aproximativ 40 de minute, pina cand aluatul se face aramiu la suprafata.


Intre timp pregatim fasolea verde pe care am facut-o dupa reteta Dianei de pe Savori urbane. Multumesc Diana pentru bunatatea asta.
Ardeiul gras il taiem fasii subtiri, iar usturoiul curatat, il dam prin presa.
Intr-un wok punem 2 linguri de ulei, adaugam fasolea verde dezghetata si o sotam 4-5 minute , impreuna cu ardeiul si usturoiul presat.
Adaugam pudra de curry, fulgii chilli, laptele de cocos si lasam pe foc mic sa fiarba pina se ingroasa sosul. Asezonam.
Laptele de cocos poate capata o consistenta solida , datorita continutului de grasime.Daca cotiti sa nu fie tare, se agita conserva, inainte sa o deschideti sau o tineti cateva minute in apa calda sa se lichefieze.



Servim felii generoase de friptura ,alaturi de fasolea verde si salata de ardei kapia copti.
Veti fi incantari de aromele pe care papilele voastre gustative le vor simti....
Pofta mare sa aveti !


Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

19 comentarii:

  1. Inca o reteta minunata,asa cum ne-ai obisnuit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comment de pe Facebook :

    Szocs Dana Claudia

    Ce bunatateeeee !

    RăspundețiȘtergere
  3. Comment de pe Google +

    Victoria Pîrşan

    De fiecare data ma uimesti cu aceste preparate deosebite...Arata bine, bine si mi-ai facut Arata bine, bine si mi-ai facut tare pofta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te grabesti Vicky draga, s-ar putea sa mai ajungi la o portie....

      Ștergere
  4. Minunata !
    Aplauze !
    Si eu am facut beef wellington,reteta lui Loraine Pascale, super buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adina !
      Merg la tine pe blog , sa citesc reteta....

      Ștergere
  5. O reteta grozava si prezentata minunat, ca de obicei :) Felicitari, Sidy! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, draga mea Simona...
      Si noua ne-a placut tare mult .
      Te tzuc !

      Ștergere
  6. Delicioasa da ti-o las tie;eu merg cu garnitura ca-mi place!
    pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat sa-ti spun LA MULTI ANI PENTRU 8MARTIE,tie si maicutei tale,multa sanatate,multe impliniri si fericire in mijlocul celor dragi!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soarta să iti dăruiască un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, sănătate, împliniri si fericire!
      La multi ani de 8 Martie !

      Ștergere
  8. waw, cum arata!! nu refuz o portie!
    La Multi Ani ptr maine!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag Simona scumpa !
      La multi ani de 8 Martie si tie !

      Ștergere
  9. Draga Sidy iti urez un 8 martie frumos, asa ca sufletul tau! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Pacea şi înţelegerea să domine mereu în familia ta, Stefy draga.
      La multi ani de 8 Martie !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.