sâmbătă, 23 mai 2015

Tarta sarata cu cas de oaie, oua de prepelita si piept de pui

By Sidonia Toncean   Posted at  17:30   Preparate din carne de pui 2 comments

Participand cu drag la proiectul: Traditie si gastronomie romaneasca: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2 lansat de Gina Bradea, domnul Mihai Dumitru de la Ferma de prepelite japoneze Fundeni - http://ouadeprepelitainbucuresti.com/ro/prima-pagina.html  a avut amabilitatea sa ne trimita minunate oua proaspete de prepelita, ceea ce ma incantat mult, pentru ca noua ne plac foarte mult aceste oua si am mai pregatit si alte retete cu ele.
Imi plac ouale primite de la Mihai pentru ca sunt foarte proaspete .In magazine cine stie de cand stau pe rafturi...
Pe cât este de mic, oul de prepeliţă conţine  întregul complex de vitamine: A, B, D3, E, alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf.
Oul de prepeliţă comparativ cu oul de găină,are o compoziţie mult mai complexă în principii active:
- conţine de 5 ori mai mult fosfor
- de 7,8 ori mai mult fier
- are de 6 ori mai multă vitamina B1
- are de 15 ori mai multă vitamina B2.
Un ou de gaina are echivalentul a patru oua de prepelita, dar oul de prepelita :
- ajută inima să funcţioneze normal
- previne degenerescenţa maculară pentru ca are conţinut generos de carotenoide, de luteină şi de zeaxantină( reduce riscul de cataractă)
- revigorează organismul după perioade de stres şi de epuizare
- recomandat după o intervenţie chirurgicală
- stimulează memoria şi protejează celulele nervoase
- îmbunăţeşte digestia şi reglează aciditatea gastrică
- vine în ajutorul viitoarelor mame, deoarece le ajută să nască mai uşor, iar după naştere acestea pot să alăpteze un interval mai mare de timp
- are efecte foarte bune pentru hepatici
- este tonic pentru bolnavii TBC
- vine şi în ajutorul persoanelor supraponderale, care au probleme cu imunitatea şi cu nivelul crescut al zahărului din sânge
Daca va intrebati: ouale de prepelita au colesterol?Raspunsul este DA, dar colesterol bun. Ouale de prepelita sunt bogate in colesterol HDL.
Un singur lucru ma nemultumeste : cand le spargi sa separi albusul de galbenus, coaja se sfarama si raman bucatele mici de coaja in albus....deci trebuie sa-mi cumpar o foarfeca pentru taiat ouale de prepelita...
Si acum, dupa povestea aceasta frumoasa, sa ne apucam de lucru.




Avem NEVOIE de :

- pentru blat:
200 g faina
100 g unt foarte rece
4 oua de prepelita( 1 ou gaina)
sare



- pentru umplutura :
1/2 piept pui
8 oua de prepelita ( 2 de gaina)
200 g cas proaspat de oaie
1/2 ardei gras rosu
200 ml iaurt
150 ml lapte
3-4 fire ceapa verde
4 catei usturoi
sare
piper

- pentru ornat :
9 oua de prepelita
5-6 rosii cherry
2 masline negre fara samburi


MOD de PREPARARE :

Acest aluat de tarta este unul foarte simplu de facut, fraged dar in acelasi timp crocant.
Ingredientele trebuiesc tinute neaparat la frigider ,inainte de a fi folosite.
In cuva robotului de bucatarie punem faina , cuburile de unt rece si putina sare.Pornim robotul si il lasam 1-2 minute pina cand de amesteca faina cu untul si devine ca si biscuitele sfaramat.
Daca framantai aluatul cu mana , untul se va incalzi si aluatul nu va mai fi crocant.
Adaugam apoi cele 4 oua de prepelita si amestecam in continuare pina cand se formeaza o sfera de aluat.



 Aluatul astefel format il punem intre doua foi de copt si il intindem cu sucitorul, intr-o foaie subtire de cam 5 mm.
Dam foile cu aluatul intins, la rece ,in frigider, pentru macar 30 de minute.


Intre timp condimentam pieptul de pui , il feliem subtire si il prajim intr-o lingura de unt.
Preparam si umplutura: radem casul pe razatoarea cu gauri mari,ceapa o taiem felii ,cu codite cu tot si spargem 8 oua.
Dupa ce pieptul de pui e prajit, il punem intr-un bol mare si il amestecam cu casul, iaurtul, ouale, ceapa , sare si piper.




Amestecam bine sa se omogenizeze toate.Adaugam ardeiul rosu taiat cuburi si  laptele.
Scoatem aluatul din frigider si il asezam in forma de tarta, avand grija sa fie aluat si pe margini.Ce este in plus, indepartam.


Intepam aluatul de tarta cu o furculita  , apoi compozitia pentru umplutura o punem peste aluat si deasupra ornam cu oua de prepelita, rosii cherry si felii de masline negre sau fiecare cum pofteste.




Cuptorul a fost incalzit la 180 de grade, dam tarta la cuptor sa se rumeneasca frumos cam 50-60 de minute.
Veti simti un miros imbatator care va invadeaza bucatarie...
Cand tarta este coapta, o scoatem din cuptor si , daca rezistati, o lasati putin sa se raceasca.
Eu nu am rezistat , atat de bine mirosea.
O portionati si o serviti asa calduta .






Pofta buna sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

2 comentarii:

  1. Arata intr-un mare fel,de buna nu mai vorbesc dar cred ca nu voi mai face tarte,aperitive sarate cred ca vreo cateva luni de acum incolo!!! luna asta am facut de mi s-a acrit(la cerere)
    Pup si weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca le ai pe blog...cate ai facut ?
      Nu am timp acum, dar am sa le caut.
      Duminica faina sa ai, te tzuc !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.