miercuri, 24 iunie 2015

Bors de gulii

By Sidonia Toncean   Posted at  09:54   Borsuri 12 comments

O minunata ciorba ardeleneasca pe care, cu ajutorul unui bors sanatos, am transformat-o. Din pacate, sunt multe zone ale tarii unde gulia nu este suficient apreciata. Gulia este o leguma foarte hranitoare care cere foarte putin timp pentru preparare;este o legumă cu o aroma dulce și delicată, între ridiche și varză, cu un conținut bogat în vitamina C și potasiu.Lumea o cunoaste doar in salate, uneori umpluta.
Borșul de putină este bogat în vitamine precum: complexul vitaminelor B, Vit. D, vit. H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente și pentru aceasta este folosit în medicina naturistă în diferite afecțiuni precum: anemie, bronșită, astm, sinuzită, reglează nivelul glicemiei. Borșul favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul dar și a vitaminelor și e folosit în scurtează perioada de convalescență.
Daca esti la cura de slabire sau la detoxifiere   stii deja ca aceste minunate gulioare au calorii putine si beneficii multiple.



NECESAR :

2-3 gulii mari crude
3 morcovi noi
3 radacini patrunjel noi
2 fire ceapa verde
1 rosie
1/2 ardei gras rosu
1 l bors
sare
piper
frunze patrunjel verde


- pentru galuste :
  • 1-2 oua
  • 4-6 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • depinde cat sunt de mari ouale


MOD de PREPARARE :


Curatam toate legumele, le spalam si apoi le taiem dupa preferinta.
Poate ati observat deja, eu nu calesc legumele, asa ca le pun pe toate la fiert. Au un gust mai bun si mai crud, dar e mult mai sanatos, fata de alimentele calite. 
Asadar, punem legumele in oala si le lasam sa fiarba dar nu foarte mult, cat sa ramana ferme. 




Adaugam borsul si mai lasam putin sa fiarba, cam 5 minute. Eu nu mai fierb separat borsul pentru ca mi se pare o operatiune in plus, si fara efect. Il adaug direct in ciorba .
Condimentam  daca mai este cazul.
Intre timp facem galustele.
Batem bine ouale, adaugam faina si uleiul si amestecam  bine ca sa iasa un aluat moale . Daca e prea tare se adauga apa , apoi se amesteca bine.
Punem la fiert apa cu sare si in momentul cind fierbe apa, rupem galustele cu lingurita.Eu le-am facut cu dispozitivul de facut galuste.
Lasam sa fiarba cam 8 minute.





Dupa ce au fiert ,lasam sa se odihneasca 2-3 minute, apoi le punem sub un jet de apa si apoi direct in bors 
Daca nu va plac galustele, puteti sari peste aceasta etapa.
Borsul este gata, nu ramane dacat sa presaram deasupra patrunjel verde tocat.
Servim borsul cu ardei iute linga el.




  • Pofta mare sa aveti !







Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

12 comentarii:

  1. Pop Marieta Iulia

    Am sa fac ! minunata supa !
    Îmi place.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate face si fara bors si atunci este supa, intr-adevar.

      Ștergere
  2. Victoria Gabriela

    Excelenta reteta!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Te astept la o farfurie, finutzule ! Ia-o si pe Mia....

      Ștergere
  4. Calinescu Elena

    Fac si eu maine, ca mi s-au facut guliile! (caralabele)
    In Moldova, in bors, se pune leustean verde, la urma, cu patrunjelul!
    Multumesc, Sidy! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena...am sa incerc sa pun si leustean.
      Sa-mi spui cum ti-a iesit....
      Te tzuc !

      Ștergere
  5. Dorina Topala

    In Moldova, in bors, se pune si o lingură de smântână !
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria Bogdan

    Puneti si un pic de piper macinat prospat in farfurie peste smantana! Yami yami!
    Îmi place

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.