miercuri, 24 iunie 2015

Dovlecei cu rosii gratinati cu cas de oaie

By Sidonia Toncean   Posted at  11:51   Alte mancaruri 20 comments

Un alt fel de Ratatouille , dupa poftele mele, un Ratatouille reinventat.
Dovleceii stau la baza multor preparate traditionale de sezon, dar inainte de a-i savura trebuie sa tinem cont de cateva lucruri.Dovleceii sunt bine tolerati in regimurile alimentare,contin multa apa, de aceea constituie o sursa excelenta de hidratare pe timp de vara.Dovleceii mai mari de 4-7 cm, se rad de coaja, se taie in jumate, se fierb 10 minute, dupa care se umple cu diverse compozitii si se dau la cuptor.Cea mai potrivita aroma pentru dovlecei este mararul si cimbrul.
Ratatouille este un fel de tocana cu legume prajite, din Catalonia, datand din vremurile in care Provence era legata politic de Catalonia si Aragon.
Sunt foarte multe feluri de a gati aceasta reteta , iar eu am facut-o asa cum imi place mie , fara vinete( nu le suport ,doar in salata de vinete cu ardei copti).



NECESAR :

2 dovlecei tineri( eu i-am avut de la tara)
2-3 rosii mari de gradina
2-3 fire usturoi tinar, crud
3 oua
200 g cas oaie
marar verde
200 ml smantana 12%
1-2 linguri pesmet
putin unt
sare
piper



MOD de PREPARARE :


Dovleceii mei au fost foarte cruzi, asa ca i-am spalat bine, i-am sters si apoi i-am taiat felii, fara sa le curat coaja.
Rosiile spalate si sterse, le-am taiat tot de grosimea feliilor de dovlecel.
Usturoiul curatat il taiem cat de marunt putem, iar mararul verde  il tocam.
Cu untul ungem o forma inalta ,care o putem da la cuptor, presaram apoi in ea pesmet, astfel incat acesta sa acopere si peretii laterali ai formei.
Punem un rand de dovlecei pe care presaram sare si piper proaspat macinat.





Peste feliile de dovlecel punem un rand de felii de rosii, radem cas si presaram marar verde tocat.
Punem un nou rand de dovlecei , apoi rosii, cas pina se termina toate feliile de dovlecel si rosii.
Batem bine ouale cu smantana, le condimentam si rasturnam compozitia peste legumele din vas.
Radem cas de oaie deasupra ( sau cascaval) si dam vasul la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade , pina se rumeneste frumos deasupra, cam 30-40 de minute.





Dupa ce scoatem vasul din cuptor, lasam gratinul sa se odihneasca 10 minute, apoi il putem servi.
Se poate servi atat cald cat si rece, cu un sos de iaurt linga.
Pofta mare sa aveti !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

20 de comentarii:

  1. Si eu am doi dovlecei in frigider si nu ma hotaram ce sa fac cu ei. Ms de reteta, Sidy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oane fa doar dintr-unul , ca maine vin cu o alta bunatate !
      Te tzuc...

      Ștergere
  2. Lia Maria Grozi

    O bunătate 😋 pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria Bogdan

    Eu am facut saptamana trecuta dovlecei umpluti cu oua, branza de oaie, marar, masline, sunca si peste acest amestec, cascaval ras. Dupa ce a fost gata, a disparut din farfurii in cateva clipe!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana Pop

    Maine fac si eu, sper sa fie bun.

    RăspundețiȘtergere

  5. Calinescu Elena

    Sidy, retetele astea sunt chiar de vara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Elena.....legumele sunt crude, tinere acum.

      Ștergere
  6. Imi place si mie asa ceva,mi-ai dat o idee pentru Laurent!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Silvesan Dorin

    In wekend si noi o sa.i preparam...

    RăspundețiȘtergere
  8. Pop Marieta Iulia

    Voi face si eu ! Multumesc de idee
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere , stimata doamna profesoara !
      Mult spor sa aveti...

      Ștergere
  9. Victoria Gabriela

    Arata minunat, Sidy! O bunatate! Am sa incerc si eu asa! Te pup!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dovleceii sunt cruduti acum si sunt atat de buni , draga Vicky...

      Ștergere
  10. Ce bunatate !!! Trebuie incercata reteta :)
    Te pup!
    Duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dana e vremea dovleceilor tineri, cruzi, numai buni de facut asa ceva...deci iti doresc sa ai mult spor, sigur are sa-ti placa.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.