sâmbătă, 10 octombrie 2015

Rulada de dovleac placintar cu frisca

By Sidonia Toncean   Posted at  18:19   Prajituri 14 comments

Semnul toamnei a sosit cu o bogatie de culori si parfumuri peste sate, peste campuri si gospodarii, peste lume. Si l-a adus cu ea pe Imparatul Dovleac,cel mai valoros aliment al toamnei!
Natura ne aduce un echilibru greu de imaginat si mai ales de explicat.
Dovleacul e sărac în calorii, dar bogat în vitamine şi minerale.Conţine beta-caroten, fibre, vitamine şi minerale. Beta-carotenul este un antioxidant puternic, protejează vederea şi sistemul imunitar, încetineşte procesul de îmbătrânire, previne dezvoltarea tumorilor şi are efect antiinflamator. Fibrele ajută digestia.
Dovleacul poate fi consumat in sezonul friguros, tocmai cand organismul nostru are mai mare nevoie de nutrientii pe care ii contine.
Daca va aflati la dieta sau tocmai va ganditi sa urmati una, atunci… dovleacul trebuie sa devina un aliat.
Prin continutul sau bogat in nutrienti, dar si in vitamine, dovleacul placintar ne mentine imunitatea in sezonul rece, iar supa de dovleac este recomandata pentru a ne incalzi usor organismul.
Pentru persoanele cu anemie, este recomandat sa consume atat dovleac, cat si seminte, aducand astfel organismului un aport suficient de acid folic si vitamina B12. Dovleacul contine si fier, insa pentru un aport mai ridicat in acest mineral il puteti consuma in preparate cu carne. In tot cazul, dovleacul reprezinta o veritabila sursa vegetala de fier in sezonul in care legumele cu frunze verzi… nu mai cresc in gradina.
Trebuie sa stiti ca prin preparare termica vitaminele se pierd, dar nu si mineralele. Asadar, daca doriti un plus de vitamine si nu doar de minerale, consumati dovleacul proaspat, ras peste salate de fructe sau alte preparate cu peste, fructe de mare, lamaie etc.
O alternativa este sa consumati seminte de dovleac necoapte.

Si inca un motiv sa consume dovleac: creste serotoninele – hormonii fericirii. Nu este de mirare ca foarte multe persoane adora… placinta de dovleac!
Eu nu am facut placinta ci ceva tare, tare bun: o rulada din dovleac cu frisca.




Avem NEVOIE de :

- pentru blat 
650 g dovleac placintar
250 g faina
2 oua
200 g zahar
70 g unt
1 plic praf de copt
1 plic Vanille Bourbon - Dr Oetker
100 ml lapte
sare


- pentru crema 
500 ml  frisca
100 g zahar
1 plic zahar vanilat


MOD de PREPARARE :


Curatam dovleacul de coaja si il taiem cubulete, apoi il punem la fier in apa si il lasam sa fiarba 15 minute, dupa care rasturnam apa de pe el si punem dovleacul in strecuratoare sa se scurga bine apa de pe el

Dupa ce s-a racit si s-a scurs apa bine, il mixam sa-l facem pireu.




Separam albusurile de galbenusuri .Albusurile ,cu un praf de sare,le mixam ,iar galbenusurile le mixam apoi cu zaharul, vanillia Bourbon ,untul topit( dar racit), adaugam apoi piureul de dovleac si omogenizam.
Faina o amestecam cu praful de copt; lingura cu lingura o adaugam impreuna cu laptele, peste amestecul cu piureul de dovleac.
Dupa ce s-au omogenizat, adaugam albusurile batute spuma si cu o spatula , amestecam lin de jos in sus sa incorporam albusurile.







O tava de 35 X 25 cm o tapetam cu hartie de copt, unsa cu putin unt si punem aluatul in tava.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade , pentru 30 de minute, pina se coace rulada.





Pe cand trebuie sa scoatem rulada din cuptor, avem un servet umezit dar stors bine.
Facem testul scobitorii si daca aluatul este copt il scoatem din tava si il rulam in prosopul umezit.Il lasam sa se raceasca pe un gratar.




Frisca cu zaharul si cu zaharul vanilat o mixam pina se intareste, apoi desfacem rulada din prosop si intinem 3/4 din frisca pe blat, o rulam si o dam iar la rece o ora.
Dupa trecerea timpului scoatem rulada afara si o ornam cu restul de frisca si cu ce mai dorim.Eu am ornat-o cu sos de cacao si menta proaspata.





O dam la rece ,de seara pina dimineata , apoi se poate felia.
Sper ca are sa va placa...
Pofta mare sa aveti !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

14 comentarii:

  1. Mimi Zami

    Aoleo maiculita , aceasta bunaciune este medicament prescris ptr anemia mea ....supeeeerrrr !
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  2. Marianne Scarlat

    Și eu sunt anemică ! Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  3. Tania Kiswani

    Toate sunteti bolnave???,bine ca v-a gasit leacul Sidy... Iti multumim Sidy...!
    Îmi place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Tania, s-au imbolnavit subit, cand au vazut " medicamentul " !

      Ștergere
  4. Maria Sfara

    Ce bunatate !!!!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariana-Dorina Culea

    Arataaaaa....N-am crezut ca se poate face asa ceva din banalul dovleac...Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  6. Mariana Isac

    MMM, numai minunatii faceti dumneavoastra !Îmi place... ·

    RăspundețiȘtergere

  7. Elena Olariu

    Daca nici pe asta n-o reusesc, ma las de ce? poate de fumat, ca de mancat, nici gand!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  8. Carolina Orza

    Dupa cum arata, stai numai pe langa tava !Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  9. Toncean Valer

    TRAZNET !!!Îmi place ·


    Daniela Imre

    Interesant!Îmi place


    Teodor Pop-Manta

    N-am voie !!!Îmi place ·


    Florica Voichita

    CRED CA-I GROZAVA.Îmi place ·


    Ina Niculescu

    Ce interesant arata!!!Îmi place ...


    Calinescu Elena

    Super faina, yummy!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.