Este un adevărat elixir,unul dintre puținele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte ,vitaminele fructului proaspăt. Datorită aportului de vitamine și minerale, pireul de castane este un tonic natural foarte puternic.
Acizii grași care se gasesc in castane sunt în cantități mai mari decât în uleiul de măsline.
Consumul regulat de castane duce la diminuarea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, la scăderea riscul de calculi biliari și cancer de colon la femei.
Avem NEVOIE de :
1 kg castane comestibile
200 g zahar
esenta de rom
1 baton vanilie
500 ml lapte
100 g unt
MOD de PREPARARE :
Deliciosul pireu de castane se face foarte usor, desi ai oleaca de lucru la el, merita, credeti-ma !
Pentru inceput crestam castanele in partea de deasupra si le punem la fiert in apa, cam 30 de minute.
Dupa trecerea timpului, rasturnam apa fierbinte si le trecem sub un jet de apa rece, apoi le punem pe o tava sa se raceasca putin, pina putem sa le decojim de coaja si de pielita.
Miezul obtinut il punem la fiert in lapte cu zahar si cu batonul de vanilie, cu semintele scoase, alte 30 de minute , pina este bine fiert.
Apoi punem in blener castanele si le mixam pina se fac pireu.Sa nu uitati sa scoateti batonul de vanilie.
Dupa ce este gata pireul, il amestecam bine de tot cu untul si cu esenta de rom, pusa dupa gust.
Pireul obtinut, l-am pus intr-o galetuta , la frigier.
Cand vreti sa il serviti , il scoateti si il serviti cu frisca.
Sa stiti ca are o aroma deosebita ,rezultata in urma combinatiei de vanilie cu esenta de rom....
Pofta mare sa aveti si fiti sigure ca este mai gustos decat cel in comert !
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereEeeee,se cunoaste cine are castane,cred ca a fost ceva delicios! Îmi place !
Sa nu-mi spui ca la voi nu se gasesc...ca e plin pe aici !
ȘtergereTrimit un sac ?
RăspundețiȘtergereTeodor Pop-Manta
Candva se găsea în magazine!(RODI).Îmi place ·
Se gaseste si acum! La congelate, la orice market...Nu se compara gustul celui din magazin, cu al acestuia, sincer va spun, pentru ca si eu il folosesc pe cel in comert, la creme...
ȘtergereAndrei Lumi
RăspundețiȘtergereSunt castane si in Penny dar cum le faci? le coci sau fierte? Îmi place ·
Lumi citeste reteta , ai link sus si ai sa vezi!
Ștergere
RăspundețiȘtergereMioara Ioan
Sunt minunate, dar este un pic de lucru cu ele!! Eu cumpar gata si fac crema de castane in prajitura!! Mmmm! Ce buna e!Îmi place .
Am si scris ca este oleaca de lucru la ele, dar...merita !
Ștergere