joi, 17 decembrie 2015

Cozonac...taiat

By Sidonia Toncean   Posted at  17:59   Prajituri 9 comments

La toate sarbatorile mari,  Paste si Craciun, dar si la botezuri, nunti sau alte aniversari, in bucatarie romanului  musai sa miroase a cozonac proaspat scos din cuptor.
Oriunde te uiti gasesti cate o gospodina dispusa sa-ti povesteasca toate tainele prepararii celui mai fin,gustos,dulce si pufos cozonac romanesc.
Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei.
Si cum ne apropiem incet, incet de Sarbatorile de iarna, am incercat o alta varianta a cozonacului traditional .Nici nu ma gandeam ca va avea un asemenea succes...





Avem NEVOIE de :


- pentru aluat:
700 kg faina
150 g zahar
1 lingurita rasa sare
2 oua
1 galbenus
coaja rasa de la o lamaie
30 g drojdie
300 ml lapte caldut
100 g unt (la temperatura camerei)

- pentru umplutura:
100 g nuca macinata
100 g zahar
100 g mac
80 g zahar
coaja rasa de lamaie
fructe confiate
rahat


- ou pentru uns deasupra







MOD de PREPARARE :



Se sfarama drojia si se pune in putin lapte caldut si putin zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat  aproximativ 45 de minute.Lapte adaugam atat cat cere aluatul ca sa iasa un aluat ferm, dar elastic in acelasi timp.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untul lasat la temperatura camerei, framantind in continuare.
Se lasa la cald ,la dospit, o ora.
Se pune apoi pe masa presarata cu faina si se imparte in doua.
Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.





Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si fructe confiate.

A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie si bucatele de rahat.




Rulam cat de strans putem aluatul si il punem pe hartie de copt( foaie de silicon) in tava.Taiem felii ,cam de un cm grosime, fiecare cozonac , dar NU pina jos, alternam feliile, una in dreapta si alta in stinga.








Dupa ce am pus cozonacii in tava, ii lasam la cald inca 10 minute, apoi ii ungem cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 30 de minute, depinde si de cuptor.






Ii lasam sa se raceasca in tava.Apoi se pot felia.
Mie imi place sa mananc un colt asa cald !
Pofta buna !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

9 comentarii:

  1. Foarte bun si tare frumos arata!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumosi sunt cozonacii tai Sidy!!
    Te tzuc si-ti doresc Sarbatori cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Data viitoare am sa-i fac mai...grasi !
      Sarbatori senine si tie, draga mea...

      Ștergere
  3. Vionica Zota

    Aveti,dupa cum vad,un cuptor eficient.Succes.!!!
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  4. Georgiana Berheci

    Interesant Am sa incerc si eu.Îmi place !

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu am facut niciodata un cozonac in care sa nu fie nici un material lichid. Cu ce ati framantat 700 gr de faina (2-3 oua si 1oo gr de unt mi se pare putin pentru atata cantitate de faina)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alice !Am corectat reteta....
      La lapte, ca despre oua si unt este corect !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.