"Ciorba de perișoare este poate cea mai dorită și plăcută ciorbă.
Aceasta este bineînţeles varianta de ciorbă muntenească de perişoare din carne de porc, moştenită de la bunica şi mai apoi de la mama. Este o ciorbă mai acră, densă, gustoasă şi săţioasă, tare potrivită în această perioadă, servită aşa … fierbinte, alături de un ardei iute.
O bunătate care te va încălzi şi te va unge la suflet… "spune draga mea prietena Vicky in blogul sau .Prima data cand am vazut aceasta bunatate de ciorba, i-am si spus ca aceasta ciorba urmeaza sa o fac si acum m-am tinut de cuvant. Multumesc Vicky draga !
Daca nu ati fost inca pe bogul ei, va poftesc cu drag, pentru ca acolo veti gasi retete culinare ilustrate, explicate pas cu pas si usor de facut,precum si sfaturi culinare de efect.
Cand aveti pofta de ceva bun, intrati la ea pe blog si veti gasi atat retete clasice din bucataria romaneasca cat si din cea internationala.
Avem NEVOIE de :
- pentru ciorba
2 morcovi
1 ceapa
1/2 ardei kapia
1 radacina patrunjel
1 telina mica
200 ml bulion de rosii
2 linguri ulei
1 zeama de varza ( moare)
patrunjel verde
leustean
sare
piper
- pentru perosoare :
500 g carne tocata
1 ceapa mica
1 ou
80 g orez
cimbru uscat
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Curatam legumele, le spalam si le taiem dupa preferinta.Eu am dat morcovii pe razatoarea mare, ceapa am lasat-o intreaga si celeate le-am tocat marunt.
In cele 2 linguri de ulei calim putin morcovul ,pina se coloreaza uleiul portocaliu.Punem morcovul si celealte legume in oala, adaugam 4-5 l de apa , condimentam si lasam sa fiarba la foc domol.
Im acest timp preparam perisoarele amestecand toate ingredientele din reteta.
Cand pasta este gata o asezam 10 minute la rece ,sa se odihneasca si sa se intrepatrunda aromele, apoi cu ajutorul unei lingurite , in palma , facem perisoarele, pe care eu le-am dat prin oleaca de faina.
Cand perisoaree sunt gata le am drumul in ciorba ce fierbe si le lasam asa vreo 10-15 minute ,pina ies ele la suprafata.
Adaugam apoi bulionul de casa si apoi zeama de varza, potrivind ciorba la gust ,cu sare si piper.
Daca doriti( eu am adaugat) puteti pune si o lingura de pasta de gogosari si ciorba capata o culoare mult mai faina( in ciorba din poza de prezentare am pus).
Daca doriti ca ciorba sa aiba un gust mai intens de carne, puteti adauga in ea oase.
Ciorba se servește fierbinte, cu ardei iute proaspăt sau murat.
Pofta mare sa aveti !
Exact la fel pregatesc si eu astfel de ciorba de care nu ma satur niciodata!
RăspundețiȘtergereInsfarsit vad la tine o ciorba fara smantana!
Pup si sa mai pregatesti asa ceva!
Si eu te tzuc draga Lulu si sa sti ca am mai facut ciorbe fara smantana, ar nu le-ai citit tu cred.Uite aici una : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/10/ciorba-taraneasca-de-vacuta.html
ȘtergereSa sti ca nu trebuie sa pui smantana in ea daca nu-ti place, dar noi o punem in ciorba ,la fel cum folositi voi borsul !
Mioara Ioan
RăspundețiȘtergereEu tot munteneasca o fac, dar orezul il pun in ciorba nu in perisoare, ca se desfac cu orez, nu pun faina pe perisoare, ca se ingroasa ciorba, iar pt ca sotul meu a tinut regim mult timp, nu prajesc zarzavatul, in rest e minunata! Se mai poate adauga o mana de fasole verde sau mazare verde, cui ii place!
ȘtergereTre'sa fie tare buna cu atatea legume in ea Mioara Ioan, dar...asa nu cred ca mai e ciorba munteneasca de perisoare.Si daca pui ou in perisoare, nu are cum sa iasa orezul din ele...
Mimi Zami
RăspundețiȘtergereSidy abia astept sa fac si eu simbata ,cu siguranta ca nu v-a fi la fel de buna ca a ta ,,,,arata super apetisanta!
Sigur ca va fi, doar stiu ce bucatareasa esti !
Ștergere
RăspundețiȘtergereVictoria Gabriela
Arata grozav, Sidy! Eu iti multumesc pentru ca ai "testat" reteta! Te pup si pofta buna !
Se poate sa nu testez o asemenea bunatate ? Multzam fain inca o data !
Ștergere
RăspundețiȘtergereOana Durican
Chiar imi faci pofta, arata de nora douazeci!
Imi place ·
Te astept la o portie Oana draga.
Ștergere