joi, 11 februarie 2016

Racituri - piftie

By In bucatarie la Sidy   Posted at  17:35   Aperitive 24 comments

Piftia( raciturile) este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, deoarece conține puține calorii și este bogată în proteine.
Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma.
Piftia nu te îngraşă, este bună şi în alimentaţia copiilor şi, în plus, este ideală pentru...ten.
Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.
Picioarele de porc nu contin grasime, nu contin multa carne decat putin muschi si foarte mult colagen. Gelatina este una dintre cele mai usor digerabile forme de proteine iar picioarele de porc o contin din abundenta. Spre exemplu,  racitura este una dintre mancarurile terapeutice pe care le avem si noi in bucataria traditionala romaneasca. Preparata ca la carte, din tesuturi conjungtive, adica din urechi, cozi si picioare de porc, sorici, ghiare de pasare, oase, tendoane, articulatii, cartilaj si doar din foarte putina carne sau grasime, si fiarta timp indelungat, racitura devine o fiertura-medicament care, asemeni supei de oase, ajuta la sanatatea sistemului osos si articular, al venelor si arterelor, pielii si organelor. Se adauga otet, usturoi si piper pentru a imbunatati absorbita gelatinei si a ajuta la dizolvarea sa in apa.
Gelatina este de asemeni utila pentru sanatatea mucoasei intestinale, fiind de ajutor in boli ale intestinului si colonului precum intestin permeabil, intestin iritabil, boala Chron sau colita.
Colagenul este esential pentru sanatatea si reparatia articulatiilor, previne ridurile, mentine elasticitatea si hidratarea pielii, elasticitatea firului de par, supletea unghiilor, prinde muschii bine pe os iar pielea are un aspect "inchegat", tonic, sustine vindecarea ranilor si regenerarea mucoaselor.
In lipsa colagenului, pielea isi pierde capacitatea de a se intinde si apar ridurile; de asemeni, nu poate retine apa si devine deshidratata, aportul recomandat de 2 litri de apa pe zi ne mai avand nicio eficienta asupra nivelului de hidratare; unghiile se rup pentru ca nu au elasticitate si se exfoliaza; arterele devin rigide si apar boli de inima; varicele se accentueaza pentru ca peretele venos nu mai are puterea de a impinge sangele spre inima iar acesta stagneaza in zona formand "balti", respectivele varice.
Daca nu puteti consuma picioare de porc, dar doriti sa beneficiati de efectele pozitive ale alimentatiei bogate in colagen, aveti si alte alternative: pielea de peste, capul sau ghiarele de pasare!





Avem NEVOIE de :

picioare de porc
cap cu ureche de porc
sorici
1 morcov
o ceapa
boabe de piper
2-300 g carne porc
2-3 caciulii de usturoi

sare





MOD de PREPARARE :


Spalam si radem bine cu cutitul picioarele sau capul de porc, iar daca este nevoie le parlim la focul de la aragaz. Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge in mai multe bucati.Adaugam si carnea.

Punem la foc potrivit cu putina sare,lasind sa fiarba incet, oasele fiind acoperite cu apa , cam cu 10 cm deasupra lor.








Se spumeaza mereu, apoi se adauga zarzavatul curatat , 1/2 din usturoiul pisat si sare daca mai este cazul.
Lasam sa fiarba mai departe , pe ochiul cel mai mic, redus, 5-8 ore in functie de cata carne avem in oala, pina cand aceasta se desprinde de tot de pe oase.
Cu 15 minute inainte de a fi gata , adaugam restul de usturoi presat si lasam sa fiarba impreuna cu el.




Stingem focul si punem raciturile la rece sa se inchege, pina a doua zi cand cu ajutorul unei linguri adunam toata grasimea inchegata deasupra.
Cu cat a fiert mai incet , la foc mic si cu cat adunam mai multa grasime, cu atat vor fi raciturile mai limpezi.
Punem iar pe foc raciturile ,fara nici un pic de grasime,dar doar pina cand devin lichide si le putem strecura.Scoatem apoi carnea si o punem in bolurile din care se vor servi raciturile ,iar cu ajutorul polonicului punem zeama peste picioare, urechi, carne si ce am lasat in boluri( fara os).




O parte a raciturior eu am pus-o in forma de guguluf, am ornat cu boabe de mazare si morcov fiert si apoi am dat-o la rece, sa se inchege, alaturi de celelalte racituri.




Pe la noi se servesc raciturile presarate cu boia deasupra si cu zeama de lamaie...
Pofta mare sa aveti !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

24 de comentarii:

  1. Sanda Suciu Ex Surtea

    Wow, ce fain arata.!! Si la noi se pune boia deasupra si se mananca cu ceapa rosie cu otet (pe ceapa). Gata plec de aici ca prea multe pacate-mi fac, azi vineri.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  2. Cerasela Zaharie

    Apetisante! Nu, nu este tarziu! Mie daca imi este pofta fac si vara! Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  3. Eliza Corovanca

    Foarte frumoasa prezentare si imi place ca este clara limpede si cred ca e si foarte buna felicitari.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere

  4. Varga Pannika

    Niciodata nu-i tarziu si vara sant foarte bune!sa aveti pofta !!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere

  5. Cornelia Cerghizan

    Foarte fain arata .....si pt decor au si morcov si mazare.Si la servire boia si piper,presarate pe ele....wow da ce bune sunt.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  6. Adriana Crac

    Mi-ati facut pofta!Oricand sant binevenite am auzit ca sant si sanatoase cu conditia sa nu fie grase.Sa aveti pofta!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere


  7. Ghencea Oprea Florina Dana

    Am facut ieri ca ma amenintat sora mea ca vine in vizita si asta a fost pretentia ei. Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  8. Georgiana Aurelia Banaru

    Eu nu am facut niciodată de pui dar am mancat și e o bunătate. Sper să fac si eu ca am un pui de curte in congelator. Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa folosesti tot puiul...doar labele, aripile si oase mai multe !
      Pe gaturi de curcan mai ies ffff gustoase !

      Ștergere

  9. Rodica Liana Mindrutiu

    Super prezentare. Îmi place !

    RăspundețiȘtergere

  10. Maria Udrea

    Sidy, chiar am scos din congelator un picior de porc sa fac piftie zilele astea .Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca am fost amandoua : gand la gand cu bucurie , Merisor drag !

      Ștergere
  11. Carolina Orza

    Sunt dispusă sa ma înfrupt oricând din bunatatea asta de răcitură !Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  12. Te rog sa-mi spui daca ai uns cumva forma .Am si de silicon si de...tabla. In care oare sa pun.? Vreau sa fac si de curcan ca am luat 1 punga anume ptr piftie (1 laba,1 gat, aripa,si ceva oase cu putina carne pe ele.Poate iau si o pulpa). Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu se unge forma Sanda scumpa, poti sa faci in ce forma iti place tie mai mult. Am facut si eu din curcan si a iesit o minunatie, zau : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/01/piftie-racituri-de-curcan.html

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.