marți, 15 martie 2016

Chiftelute coapte in cuptor cu sos de smantana si ciuperci

By Sidonia Toncean   Posted at  14:45   Preparate din carne de vitel 8 comments

Chiftelutele sunt un fel de mâncare des întâlnit în România ,dar se ştie că fiecare mama sau bunică are propria reţetă de chifteluţe, nu ?
Pentru ciorbă, se fac perisoare mici, cât să încapă o dată în gură, prăjite , trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm, iar dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii,cam 3 cm.
Nu va limitati sa puneti doar pătrunjel verde sau busuioc, incercati si putina nucsoara, iar sare puneti cam o lingurita rasa la o jumatate de kg carne. Nu uitati de piperul fin. Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia, deci folositi un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne.
Ungeti-va palmele cu puţin ulei,cand le modelati, apoi dati-le forma dorită ; chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi sau cel mai bine coaceti-le pe foaie de copt , in cuptorul de la aragaz si aveti grija sa fie departate una de alta.
Ne plac mult chiftelele dar stim cu totii că nu-s cea mai sănătoasă carne din lume, carne tocată e prăjită-n ulei încins !Buuuune ... dar nesănătoase.  Putem schimba asta,  le putem face gustoase dar ceva mai sănătoase, daca le facem in cuptor, credeti-ma ! Si sunt la fel de gustoase...





Avem NEVOIE de : 

- pentru chiftelute
500 g carne tocata vitel
4-5 catei usturoi
1 felie paine inmuiata
1 cartof
1 ou
1 lingurita rasa sare
1/4 lingurita piper fin macinat
putina nucsoara
patrunjel verde
cimbru proaspat

- pentru sos

150 g ciuperci fierte Home Garden
2 fire ceapa verde
50 g unt
250 ml supa carne
300 ml smantana
ardei rosu
1 lingura faina
sare
piper
patrunjel verde
zeama de lamaie( optional)





MOD de PREPARARE :

Amestecam carnea tocata cu oul,painea inmuiata si faramitata( poaste fi si pesmet),cartoful razuit pe razatoarea cu gauri mici,usturoiul pisat,patrunjelul,cimbrul,sarea , nucsoara razuita si piperul.

Formam chiftelutele cam de 3 cm diametru, cu mainile unse cu ulei si le punem intr-o tava captusita cu hartie de copt.
Avem grija sa departam chiftelutele una de alta, sa se poata coace bine.Daca aveti o carne prea seaca puteti sa dati cu un spray cu ulei pe ele, apoi le dati la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade( depinde de fiecare cuptor).



Preparam sosul cu ciuperci.  Tocam marunt ceapa verde si ardeiul rosu. Ciupercile fierte le taiem marunt.




Intr-un vas nonaderent punem untul sa se topeasca si sotam putin ciupercile, ceapa si ardeiul, apoi adaugam faina amestecand continuu sa nu se faca cocoloase si stingem cu supa, amestecand mereu.




Lasam sa dea in clocot pina se ingroasa putin( daca trebuie mai putem adauga supa), apoi luam de pe foc si punem smantama, continuind sa amestecam.Putem adauga putina zeama de lamaie sa aiba un gust putin acrisor.




Chiftelutele dupa ce s-au rumenit pe o parte , le intoarcem si dam tava iar la cuptor.
Sa nu va speriati ca se formeaza o crusta intre chiftelute, dar ea va disparea sau daca nu, puteti lua marginile care raman pe chiftelute, cu mama, dupa ce se racesc.





Punem chiftelutele intr-un vas termorezistent uns cu unt  si rasturnam sosul peste ele, presaram putin patrunjel verde tocat , deasupra si dam la cuptor vasul, pentru 15 minute.





Servim chiftelutele cu sos , alaturi de un piure de cartofi si o salata sau o alta garnitura care va place mai mult.
Pofta mare sa aveti !
















Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

8 comentarii:


  1. Camelia Khalil

    Cred ca e super.Chiftelute,la cuptor,asa fac si eu,dar,pun pest ele un sos de rosii.Am salvat reteta asta,Sidonia ,sigur e minunata.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Camy e delicioasa ! Trebuie incercat si cu sos de rosii, dar atunci vor fi chiftelute marinate, nu ?

      Ștergere
  2. Andrei Lumi

    Eu numai asa le pregatesc...dar cu sos de iaurt. Îmi place !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela Rotaru Pentie

    Vai ce bine arata...si sigur sunt si bune...imi spuneti

    va rog frumos inafara de verdeturi ce mai puneti in

    smantanica???? Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  4. Liana Vese Palcu

    Excelent...Îmi place !



    Alina Ganea

    Ce bine arata !Îmi place

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela Angelica Bloju

    Ce bine arata...sigur sunt si gustoase. Îmi place !

    RăspundețiȘtergere

  6. Ujeniuc Alina Maria

    Intr-adevar, sunt la fel de bune dar mult mai sanatoase.
    Îmi place !

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.