Plăcinta are în spate o istorie de mii de ani,primele menţiuni ale existenţei ei au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr.,când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă.
În anul 160 î.Hr.Porcius Cato(Cato cel Batran),om politic roman,a scris despre „Placenta“ care era asemănătoare cu prăjitura cu brânză şi era oferită ca jertfă zeilor.O dată cu dezvoltarea Imperiului Roman, reţeta preparării plăcintei a ajuns în întreaga Europă.
Oxford English Dictionary notează: „În mod evident, plăcinta a fost un cuvânt binecunoscut în 1362, în Anglia“.
Plăcintele timpurii au fost cu carne şi erau servite ca fel principal de mâncare.
Comparativ cu trecutul, astazi placintele sunt mai putin spectaculoase, reduse in dimensiuni, dar la fel de populare, gustoase si foarte diversificate.
Avem NEVOIE de :
-pentru aluat
1,250 g faina
1 l apa calduta
50 g drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
- pentru umplut
500 g cartofi fierti
300 g branza sarata( cas de oaie)
2 legaturi ceapa verde
2 legaturi marar verde
sare
verdeata( stevie+salata verde+cozile de la ceapa verde+ leurda) sau ce verdeturi va plac mai mult
- pentru uns
250 ml ulei
MOD de PREPARARE :
Din ingredientele pentru aluat pregatim o coca, dupa ce am sfaramat drojdia si am lasat-o putin sa creasca cu putin zahar si apa calduta.
Framantam toate ingredientele mai sus indicate, adaugand apa putin cate putin. Facem un aluat mai moale pe care il framantam cam 20-25 de minute.
NU lasam sa dospeasca acum aluatul , ci il punem pe masa pe care avem putina faina si facem 9 pupi( mingiute moi).
Luam pe rind cate un pup , punem putin ulei pe el si il ungem cu ulei indoindu-l cum se vede in poza.
Intindem aluatul intr-o foaie subtire de tot, cu mana, fara sa folosim sucitorul.
Presaram pe foaie cartofii fierti in apa cu sare ...
... apoi ceapa verde amestecata cu toata verdeata si deasupra branza rasa. Daca branza nu a fost sarata, adaugam si sare.
Rulam apoi placinta si o asezam in tava unsa cu ulei, apoi o lasam sa dospeasca 30-60 de minute.
Pornim cuptorul si cand este cald ,spray-em placinta cu ulei si o dam la cuptor sa se coaca.
Dupa aproximativ 40 de minute , la 160 de grade( depinde de fiecare cuptor), placinta este rumenita si este gata, se poate scoate din cuptor.
O lasam 5-10 minute sa se odihneasca , apoi se poate portiona.
Placintele se mananca ca atare sau cu un sos de iaurt cu usturoi alaturi, calde sau reci.
Pofta mare sa aveti !
Cornel Borcea
RăspundețiȘtergereVIN SI EU ACUM! Îmi place .
RăspundețiȘtergereBalint Victoria
Delicioasa! Am mancat!Îmi place ·
Andrei Lumi
RăspundețiȘtergereWAU, bunacine de bunaciune! Cred ca voi prepara si eu maine!Îmi place
Maria Udrea
RăspundețiȘtergereUuuuu, Sidy, vin peste tine!Îmi place ·
RăspundețiȘtergereTrif Salomeea Alexandra
Yaaamy ...Îmi place!
Maria Elena Burdulea
RăspundețiȘtergereAi multa? Astea le vreau eu acum. Te pupic Sidy.Îmi place.