luni, 4 aprilie 2016

Clisa (slanina) fripta si pita picurata

By Sidonia Toncean   Posted at  14:00   Preparate din carne de porc 18 comments

Stiti ce spune Mihaela Bilic despre slanina ?
"..Slănina de porc este sănătoasă.Este mai aproape de uleiul de măsline şi de somon” !
Tot ea spune ca slănina de porc prezintă numeroase beneficii pentru organism şi este ideal să fie consumată în cantitati moderate, dar regulate.
Ea ajută la întărirea sistemului imunitar,cantităţile mici de grăsime sunt benefice pentru inimă şi pentru cele mai importante vase de sânge.
Daca esti ardelean e musai sa-ti placa aceasta minunatie pe care o faci prima data cand apare ceapa verde si iesi la iarba verde cu familia...
Si pentru ca Marga Cismasu are aceasta reteta la ea pe blog si este gazda in aceasta luna la Weekend cu spor, nu am rezistat tentatiei si am facut-o :




Avem NEVOIE de :

paine
slanina afumata
ceapa verde
cateva rosii(optional)
si musai oleaca de palinca pentru fiecare.






MOD de PREPARARE :

Pe vremuri se iesea la iarba verde pentru clisa fripta si pita cu ceapa,picurata, alaturi de un pahar, doua cu palinca.Nimeni nu se gandea la colesterol sau ca este ceva bun dar...hipercaloric.

Unsoarea de pe clisa fripta se imbiba in paine si e gustoasa tare, iar ceapa arsa cu unsoarea asta ,este fenomenala, alaturi de niste rosii feliate.
Ceapa verde o curatam si o taiem marunt.
Pe o farfurie lată punem feliile de pâine frumos ornate cu ceapa.
Crestam slanina orizontal si vertical,  pina aproape de  soric( asa cum se vede in poze, mai sus).





Facem focul si asteapam pana este jar .Fiecare îşi frige singur slănina ,infigem frigaruia cu grija, bagam clisa-n foc si rotim continuu ,iar cand incepe sa picure grasimea( unsoarea) fierbinte ,picuram cu ea pe rând, pe toate feliile de paine cu ceapa.





Taiem rosiile felii si daca e cazul, punem putina sare pe ele, apoi imbucam din feliile de pita cu unsoare si eventual din clisa fripta , daca va place.
Evitaţi să frigeţi slănina la flacără, deoarece se va acoperi cu o funingine si cu arsura.
Acum nu spun eu ca e cea mai sanatoasa, dar o data intr-o primavara, de pofta macar, merge, nu ?



Daca pina acum se spunea ca pe cât de gustoasă este slanina si pe atât de periculoasă se credea că este pentru sănătate, iată că lucrurile nu stau chiar aşa, ci din contră.
 Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa.Procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă " spunea Mihaela Bilic.

Pofta mare sa aveti si spor la fript !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

18 comentarii:

  1. Eu cand aud de pita picurata si de clisa intru direct intr-o stare de extaz mistico-culinar :) :) :) ! Ce minunatie ai pregatit aici, Sidy !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu ai cum sa ai o alta stare la asemenea bunaciune, Claudia scumpa !

      Ștergere
  2. Offf...! Slănină...! si tu, Sidy! :) e sănătoasă da' si câtă mia de calorii are o bucată de o sută de grame sau două...! Altfel, dacă aș fi vreo slăbătură, aș mânca fără probleme, la cum arată in farfuria ta! :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana mea draga eu NU POT sa mananc slanina aceea grasa dar pita picurata...DA ! Dar nu o mananc in fiecare luna, ci de vreo doua ori pe an...asa ca merge, zic eu !
      Te tzuc !

      Ștergere
  3. Preda Matei Elena Adriana

    Si nici nu trebuie sa fii ardelean, ca sa- ti placa... Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana Vasile

    E grozavă,când stăteam în Oradea obişnuiam să mergem pe malul Crişului şi ce grătare mai încingeau părinţii mei! Of,ce poftă mi-ai făcut! Te pup ,Sidonia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa tragi o fuga pina aici...dar acum pe malul Crisului nu e voie ! Dar am eu curte....

      Ștergere
  5. Estera Andreea

    O tzira de ceapa rosie pe pita picurata, pt mine. Îmi place !

    RăspundețiȘtergere
  6. Adia Adriana

    Nu-i mancare ca slanina si nici lucru ca hodina.....delicioasa
    Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  7. Monu Bun

    Amu în post...ni-i dor dă ea ca dă vară!!!Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
  8. Voichita Floare Balan

    Ce bunatateeee... Îmi place ·



    Florica Tirlea Tuturas

    Doamne Dumnezeule , buna poate fi !!!!!!!Îmi place ·



    Laura Nechita

    Oohhh....ce minunatie !Îmi place ·


    Maria Udrea

    Ce bunatate! yummmm!Îmi place ·




    Cristina Iuliana Pana

    Oaaaai ce pofta mi-ai facut! Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da fetelor, mare dreptate aveti...e o bunaciune dar...trebuie mancata mai rar, oricat de buna ar fi !

      Ștergere
  9. No, am facut-o si eu :) Super pofta mi-ai facut, Sidy...(io mi's Iuliana Toth, daca cumva te deruteaza numele meu pe Google :D )Si nu sunt tare pofticioasa, dar cand am vazut slana aia a intrat bâţu-n mine :v

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat de mult ma bucur ca te-am "atins" la...coarda sensibila !
      Multumesc si sa-ti fie de bine, draga mea !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.