sâmbătă, 28 mai 2016

Gulas(gulyas) de miel la ceaun

By Sidonia Toncean   Posted at  14:44   Preparate din carne de miel 11 comments


"Gulya" inseamna turma de vite, in limba maghiara, iar  acest fel de mancare nu se poate separa de viata vacarilor ,care se numeau "gulyáş".
De secole, gulasul a devenit mancarea traditionala a celor de dincolo si de dincoace de Tisa insa, spun istoricii, primele ceaune cu amestecul iute s-au mâncat prin secolul IX, din Campiile Panonice pana în Peninsula scandinava, înainte chiar ca acest fel de mancare sa poarte numele de "gulyaş". Pana prin 1790 cea mai folosita ramane carnea de vita, dupa care, odata cu aparitia fermelor de ovine, oile devin si ele ,materie prima pentru gulaș.
Adevaratul gulas a ramas undeva in istoria imperiului Austro-Ungar, in vremea in care crescatorii de vite traversau pusta intre targuri si transformau vitele mai slabe ori betege intr-o tocana groasa, cu legume,chimion si galuste facute dintr-un amestec de faina, apa si sare.
Gulasul este astazi aproape sinonim cu tocanita ,pe langa reteta de baza, au aparut si altele, gulasul depasind de mult graniţele Ungariei (a ajuns  si in Ardealul nostru , dar nu numai...), devenind in zilele noastre o combinatie dintre tocanita si supa.
Cel mai gustos gulas este cel facut afara, in ceaun si nu are termen de comparatie cu cel facut pe aragaz. Noi l-am facut afara ,la padure, in apropierea albinutelor noastre( reteta este originala  ,de la niste prieteni din Ungaria, adica de la mama ei, de acasa).




Avem NEVOIE de :

800 g carne miel cu os
1-2 linguri untura
2 morcovi mari
3 radacini patrunjel
putina telina
2 cepe uscate
1 legatura ceapa verde
3-4 fire usturoi verde
6-700 g cartofi
30-40 g chimen seminte
paprika
boia afumata
2 linguri crema Gulas iute
piper negru macinat
patrunjel verde tocat

- pentru galuste :
1 ou
2 linguri ulei
faina cat cuprinde
3-4 linguri apa minerala




MOD de PREPARARE :


Curatam toate legumele si le taiem marunt.
Carnea o portionam si o spalam bine, apoi o lasam la scurs.





Focul este pornit, ceaunul este fixat, topim untura( este mai gustos cu untura , dar mai greu pentru stomac; puteti pune ulei in loc).
Toata ceapa o calim putin , apoi adaugam carnea, paprika, boia, , crema de gulas , piper, sare si carnea portionata.Chimenul eu il leg intr-un tifon, sa nu se raspindeasca in tot gulasul si il pun asa in ceaun.




Lasam sa se caleasca putin carnea pe toate partile, apoi adaugam 4-5 l apa si lasam sa fiarba bine carnea.




Cand carnea este aproape fiarta, adaugam zarzavatul taiat cuburi mici.
Lasam sa fiarba 20 de minute.




Adaugam apoi cartofii si ii lasam si pe ei sa fiarba.




Intre timp facem galustele amestecand bine, intr-un castonel oul cu uleiul si faina pusa atat cat sa iasa un aluat mai grosut ca la clatite.Adaugam apa minerala si faina daca mai este nevoie.
Tragem ceaunul la o parte si rupem galustele cu o lingurita( eu am un fel de...sita in care torn aluatul si galustele ies singure).





Le lasam sa fiarba 7-8 minute, dupa care tragem ceaunul deoparte si presaram deasupra patrunjel verde tocat.
Sa nu uitati sa scoateti tifonul cu semintele de chimen !




Servim gulasul alaturi de o salata de rosii cu castraveti sau un ardei iute.
Pofta buna sa aveti ! Sigur vi s-a facut deja foame , simtind mirosul imbietor al gulyasului...




Poftiti cu drag ,la o portie...



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

11 comentarii:

  1. Super ! Imi doresc si eu sa incerc, la prima iesire la iarba verde. Poza de final este beton !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ati facut inca aceasta bunatate, atunci de abia astept sa o faceti si sa-mi spuneti parerea despre Gulyas.
      Multumesc mult de tot...

      Ștergere
  2. Margareta Cismasiu


    Bun bun, de tot .Îmi place !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o mancare care trebuie facuta atunci cand iesim la iarba verde .
      Multumesc Marga !

      Ștergere
  3. Mihali Monica

    Asa este chiar si culoarea difera, daca il faci afara in ceaun.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevaratul gust al gulyasului este cel facut afara ,in ceaun ( bograci).

      Ștergere
  4. Ma provoci si pe mine sa fac saptamana asta un gulyas la ceaun, zau ca fac! Dar cu carne de porc, nu de miel. Sper sa manance si mofturoasa mea batrana :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oana draga poti sa-l faci cu ce fel de carne vrei, poate sa fie si amestecata ,de mai multe feluri, numai sa-l faci AFARA obligatoriu !
      Nu se compara la gust cu cel facut in bucatarie pe aragaz.
      Inca nu am intilnit pe cineva care sa spuna ca nu-i place aceasta mancare....
      Mult spor sa ai !

      Ștergere
    2. Afara?!?!? :) stau la bloc, Sidy, n-am unde si nici cum sa-l fac afara :(

      Ștergere
    3. Mergi la iarba verde Oana ! Sau...aduci iarba verde in casa...hi, hi, hi !

      Ștergere
    4. Da, mai ales ca zilele asta ploua cu cofa, iarba verde creste si e numai bine de racoare sa mergem la picnic :))))) in casa tinem inca centrala deschisa, Sidy! :D Deci aduc niste iarba din curtea blocului pe langa ceaun, si am rezolvat dilema!

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.