sâmbătă, 7 mai 2016

Shawarma libaneza de pui

By Sidonia Toncean   Posted at  17:06   Preparate din carne de pui 14 comments

Daca tot va este pofta de o shawarma, haideti sa gustam dintr-una facuta de noi ,acasa .Cu siguranta va fi mult mai sanatoasa decat cea din comert.
Shawarma de pui este gătită dintr-un amestec de usturoi și iaurt, cu aromă de libaneză de șofran si sumac , servită cu o salată de rosii, salata verde , castraveti si avocado, într-o lipie din Orientul Mijlociu.
Reteta este de la o shawarmarie de linga terenul de tenis Wimbledon si am primit-o de la fiul meu, de peste mari si tari- UK .Buna de tot, merita incercata !




Avem NEVOIE de :


500 g piept de pui
150 ml iaurt grecesc gras
sofran
30 ml lapte
1 ceapa razuita
1 lingura sumac( zeama de lamaie am avut eu)
1 lingurita coriandru
ardei iute rosu
sare
piper




- pentru lipii( 8 buc):
500 g faina
150-180 ml apa calduta
120 ml iaurt grecesc gras
7 g drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar( miere)





- pentru sos:
200 ml iaurt grecesc gras
1/2 castravete verde
zeama de la o lamaie
4-5 catei usturoi
sare
piper
boia afumata
2 linguri ulei de masline

- pentru servit:
2-3 rosii proaspete
1/2 castravete
1 avocado
3-4 frunze salata verde
patrunjel verde tocat
ceapa felii


MOD de PREPARARE :

Boabele de coriandru si ardeiul iute uscat le sfaramam fin de tot , intr-un mojar.
Vom lua din praful obtinut atat cat va fi nevoie pentru marinada.



Sofranul il inmuiem in laptele caldut, amestecam din cand in cand pina se face laptele auriu-portocaliu.
Pipptul de pui il taiem fasii( inlaturam pielita de pe el).
Adaugam iaurtul( 150 ml), ceapa rasa fin, zeama de lamaie( sumac), sare ,piper
si coriandru cu ardei uite , dupa gust.
Amestecam sa se omogenizeze si adaugam fasiile de piept de pui, amestecam iar sa se patrunda bine carnea in marinada.




Acoperim carnea si o lasam pina a doua zi la frigider sa se marineze bine.
Daca nu aveti timpul necesar, lasati-o la rece macar 2 ore.




Preparam sosul amestecand toate ingredientele, apoi il punem pe foc pina da primul clocot, nu mai mult ca se taie sosul.
Lasam sa se raceasca si inainte de servit adaugam boiaua afumata si uleiul de masline.



Dupa ce pieptul de pui s-a marinat, il scoatem de la rece si intr-o tigaie incingem putin ulei in care vom rumeni carne , fara prea mult iaurt pe ea.
O lasam sa se rumeneasca bine pe toate partile.





Preparam lipiile amestecand apa calduta  cu drojdia si zaharul.
Lasam 15 minute sa creasca.
Adaugam apoi 120 ml iaurt grecesc , faina si o lingurita de sare.
Se framanta( eu am framantat cu robotul 20 secunde la treapta 1 si 5 minute la treapta 3).
Rasturnam aluatul pe o suprafata cu faina si facem 8 bile .
Le lasam la dospit cam 30 de minute, apoi se intind cu sucitorul in forma de cerc, groase  de 2 mm.



Incingem o tigaie , o ingem cu o picatura de ulei si prajim lipiile  cate 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu.




Trecem la asamblarea shawarmei astfel : rosiile, castravetii, avocado , ceapa si salata le taiem fasii subtiri.
Pieptul de pui prajit il feliem si aducem la indemana si celelalte ingrediente necesare.



Lipiile pe punem pe o farfurie, ungem cu o lingura buna cu sos o lipie presaram fasii de salata verde, peste sos.




Deasupra ei asezam felii de carne si felii de ceapa( veche sau verde)




Asezam fasiile de castravete, rosie si avocado, peste bucatile de piept de pui .




Presaram patrunjel verde si apoi rulam cat mai strans lipia.
Daca nu ve se pare destul de calda , puteti sa o mai incalziti cateva secunde la cuptorul cu microunde.




Decat sa mancam o shawarma fara condimente, cu ingrediente vechi, nu prea proaspete, poate facute cu o zi inainte, mai bine o facem acasa ca este grozav de buna, nu ?
Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

14 comentarii:

  1. Iancu Lubita

    Imi place saorma si de la coltul strazii si facuta in casa ca-i buuna tare!Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar parca e mai sanatoasa si facuta in conditii igienice, cea de acasa, nu ?

      Ștergere
  2. Elena Oprica

    Lipiile ma interesa..ca in ele pui ce vrei !! Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe blog gasesti si reteta lipiilor , draga Elena.

      Ștergere
  3. Mioara Berche

    Sidi esti o adevarata specialista ...poate aduci si la Cluj din bunatatile tale ...mmmmm.Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca am adus anul trecut placinte si nu am multumit pe toata lumea....!

      Ștergere

  4. Adina Diana Berar

    Acasa sunt sigur mai proaspete ingredientele !!!Imi place !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce pofta mi-ai facut! Trebuie sa le incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. ador shawarma, asa ca trebuie sa vin la tine la o portie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag te astept, doar sa ma anunti sa le pregatesc !

      Ștergere
  7. Laura Schuster

    Arata bine Shawarma Libaneza!Dupa cum arata este acelasi lucru cu Wrapss-urile de la noi?!Am facut si eu odata si bagat dupa aceea reteta la naftalina... buna idee , trebuie sa fac si eu...chiar ca uneori nu mai stiu ce sa gatesc, ca sa placa la tot poporul..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Laura scumpa, sunt asemanatoare.
      Deci...iti doresc mult spor sa ai si pofta mare !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.