duminică, 5 iunie 2016

Pulpite cu piper rosu rumenite la cuptor si cu sos de sofran cu unt

By Sidonia Toncean   Posted at  15:30   Preparate din carne de pui 2 comments

Șofranul (numit și "aurul roșu" ) a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume.
Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 și 250 000 de flori din care se rețin numai stigmatele (partea superioară a pistilului ce este divizată în 3) ce se usucă până la pierderea a 4/5 din umiditatea lor, dar și de faptul că este o cultură manuală ce nu suportă mecanizare decât în mică parte (lucrările solului).
Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mâncărurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella.
Sofranul este aromatizant, stimulator digestiv, purgativ, intăritor si afrodiziac.
Piperul rosu este cel mai aratos dintre toti "fratii" sai. Ca aroma, nu este atat de iute precum piperul negru, ci se indreapta mai degraba spre aroma piperului verde.
Piperul rosu poate preveni problemele digestive, gripa, ateroscleroza, cancerul si diabetul zaharat  ( Wikipedia ).




Avem NEVOIE de :

4 pulpe pui
1 lingurita rasa piper rosu
sare
boia afumata

- pentru sos :
200 ml vin alb
1/2 lingurita fire sofran
125 g unt
2 catei usturoi
sare
piper
1 lingura zeama de lamaie
putin chives maruntit




MOD de PREPARARE :

Spalam bine pulpele si le stergem cu un servet de bucatarie.
Piperul rosu il maruntim in mojar.
Intr-un bol punem piperul rosu, sare, ulei si boia afumata, le amestecam sa se omogenizeze, apoi umgem su pasta obtinuta, pulpele.




Dupa ce pulpele sunt unse pe toate partile , le lasam la rece 10 minute, apoi le asezam pe un gratar , pe care il punem pe o tava.
Dam tava cu putina apa in ea, cam 100 -150 ml ,la cuptorul dinainte incalzit la 160-180 de grade C, depinde de cuptorul fiecareia.



Dupa 45 de minute, intoarcem pulpele si le lasam sa se rumeneasca bine inca vreo 15 minute.



Cat timp stau pulpele la cuptor, preparam sosul de sofran.
Reducem vinul cu sofranul , la foc potrivit , pina cand ajunge la 1/2 cantitatea.




Atunci adaugam pe rind cate doua bucati de unt.Cum s-au topit , le adaugam pe celelalte, amestecand continuu cu telul.




Luam sosul de pe foc , adaugam usturoiul dat prin presa, sare , piper si zeama de lamaie dupa gust.
Amestecam bune si gustam daca mai trebuie sa adaugam ceva.




Deasupra sosului presaram cateva fire de chives tocate si il punem in sosiera apoi.



Servim pulpele de pui impreuna cu sosul de sofran si o salata, care va place mai mult.
Toti am fost incantati de gustul minunat al sosului de sofran cu unt , merita sa il faceti, cand aveti ocazia .



Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

2 comentarii:

  1. Victoria Gabriela

    Eu il voi incercacu siguranta, Sidy! Te pup! :)Îmi place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita draga mea Vicky pentru ca este tare gustos !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.