Tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării.
Ea este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.
Povestea iniţială a tochiturii e simplă, dupa cum spune si Emanuel. Dar s-a complicat ulterior. Numele său este, de fapt, regionalismul moldovenesc (din tochit) pentru termenul “topitură” şi face referire la slănina pentru topit din ziua tăierii porcului. Ţăranii culegeau jumările cu fâşii de grăsime şi le mâncau cu mămăligă. Ulterior reţeta a evoluat: se frigeau bucăţile de carne mai grase – în grăsimea proprie – cu ceapă.
Cu timpul, reţeta s-a dezvoltat şi s-a transformat într-o “pomană a porcului”, şi, în cratiţa de tochitură, au picat câte un pic din toate din toate cele aflate pe masa cu porcul tăiat şi pregătit pentru umplut cârnaţii şi caltaboşii: bucăţi de carne, măruntaie, usturoi, dafin, cimbru, boia de ardei, etc.).
Reţetarele au împrumutat diverse denumiri pentru a da onorabilitate tochiturii şi adaosurilor sale ulterioare: cărnuri de vită sau pui, cârnaţi (cruzi sau afumaţi), vin, ardei, roşii, brânză, ouă ochiuri, etc.
Rezumând: tochitura, în înţelesul ei primordial, constă exclusiv în carne de porc, friptă relativ simplu şi consumată cu mămăligă.
Avem NEVOIE de :
500g carne porc
1 capatana usturoi( depinde cat de mult va place usturoiul)
200g carnati cabanos
1 lingura untura
200 ml vin alb
200 ml supa carne
sare
piper
boia
- pentru mamaliguta :
400 g faina malai
100 g gris
3 l apa
1 lingurita sare
1 lingura unt
- in plus :
cate 1 ou de persoana
branza de burduf ( in scoarta de brad e cea mai buna)
putin patrunjel verde tocat
MOD de PREPARARE :
Incingem vasul de tuci si topim in el untura.
Carnea o taiem cubulete , iar carnatul felii.
Calim carnea pe toate partile, pina isi schimba culoarea.
Adaugam vinul, supa si condimentele si lasam sa fiarba la foc potrivit, cam o ora, acoperit.
Dupa trecerea timpului adaugam carnatul feliat si usturoiul dat prin presa.
Lasam sa mai fiarba pina cand carnea si carnatul sunt fierte si rumenite frumos.
Se pune apa la fiert cu sarea.
Cand apa clocoteste se adauga malaiul in ploaie, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.
Se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic , cam 20 minute , invartind in ea din cand in cand.
Adaugam dupa cele 20 de minute, o lingura cu unt si grisul in ploaie , invartim si lasam sa mai fiarba 15 minute, dupa care mamaliga este gata.
Intr-o tigaie non aderenta facem ochiurile.
Tochitura o servim cu mamaliguta alaturi, un ou ochi si branza rasa deasupra. Cine doreste mai poate adauga mujdei de usturoi.
Este delicioasa ...Pofta mare sa aveti !
In vacanta din Moldova am mancat tochituira moldoveneasca , servita la tigaie incinsa, de cupru...o nebunieeeee !
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereCe coincidenta,si eu am facut tot o tochitura simpla!Buna de tot !
Am vazut soro ca am avut aceleasi pofte azi !
Ștergere