vineri, 15 iulie 2016

Bors moldovenesc

By Sidonia Toncean   Posted at  07:40   Borsuri 12 comments

Cand am fost in calatoria din Moldova am mancat un bors moldovenesc de acasa de la mama lui. A fost atat de gustos ca nu m-am putut abtine sa nu il fac si eu.
In primul rand avem nevoie de rasol de vita sau oase cu maduva,altfel, borsul nu iese gustos.Apoi avem nevoie de un bors bun, de casa daca e posibil( pe la noi nu se gaseste  asa ca am luat din comert).
A iesit un bors moldovenesc foarte aromat si gustos, cu mult leustean proaspat, care ii da gustul minunat.
Cred ca vorba aceea „de sa-ti bati copiii” este expresia cea mai potrivita in a lauda borsul acesta bun, ce tocmai l-am preparat si degustat.



Avem NEVOIE de :

1 kg rasol de vita cu maduva
2 morcovi
2 radacina patrunjel
1 radacina pastarnac
1 ceapa
1 ardei gras
o felie telina
4 rosii mici
2-3 cartofi
1/2 l bors
frunze leustean proaspat
cateva fire patrunjel verde
sare
piper




MOD de PREPARARE :

Rasolul portional il punem la fiert in apa cu sare , iar cand deasupra apare spuma, o indepartam.Lasam sa fiarba cam o ora sa se desprinda carnea de pe oase, la sfarsit.
Curatam zarzavatul apoi ceapa se taie marunt, morcovi( o parte cubulete, o parte rondele), ardeiul , radacinoasele albe si telina cubulete si se pun la fiert in oala. O parte din morcov de caleste cateva minute in putin ulei, pentru a da culoare borsului.





Adaugam apoi ceapa, rosiile si ardeii taiati si le tragem la tigaie., cam 2-3 minute.




Punem toata compozitia din tigaie in supa care fierbe , condimentam si lasam sa fiarba toate legumele adaugate.
Cand toate sunt fierte, afaugam cuburile de cartofi, in supa si lasam sa fiarba cam 15-20 de minute.


Adaugam si frunzele de leustean si lasam sa fiarba.
Cand carnea pica de pe os, o scoatem si o taiem in bucatele mici, oasele le inlaturam si carnea taiata o adaugam in supa.




Borsul dat in clocot separat( nu stiu de ce se fierbe separat si nu impreuna cu carnea si zarzavaturile, pentru ca pe la noi nu este obiceiul sa faci bors),se adauga si il lasam sa dea cateva clocote.
Cand este gata borsul, adaugam deasupra verdeata tocata si servim borsul fierbinte, alatiri de ardei iute.
Pofta mare sa aveti !




Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

12 comentarii:

  1. Am facut un sondaj sa vad ce prefera lumea:Bors moldovenesc sau Supa de legume cu fidea ?

    Scutaru Mihaela Vanda

    Bors moldovenesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Viorica Suciu

    O,,, my!!!! Ce gustos arata!!! Pot sa am si eu o strachinuta cu borș !!! Imi faci o pofta !!!!'

    RăspundețiȘtergere
  3. Iancu Lubita

    Supa o papi tu,borsul mi-l dai mie bine??

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana Robescu

    Pe amandoua! Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  5. Sorin Claudiu Tudora

    Amandoua. Pe rand.Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere

  6. Oleacu Costel

    Cred că un borș moldovenesc, doar că mii dor de "origini".
    Îmi place !

    RăspundețiȘtergere
  7. Teodorescu Lia Stefania

    AMBELE SUNT DELICIOASE !

    RăspundețiȘtergere
  8. Rocsy Ciobanu

    La mine borsul este la putere...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sylvia Boutiere

    Ador borsurile si sunt extrem de sanatoase.

    RăspundețiȘtergere

  10. Viorica Melinte

    Un bors moldovenesc cu de toate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da! Adevaraciune de bors. Mi-ai facut pofta, dar eu azi am comanda de varza cu carne. Iar mie imi fac rabdari prajite, ca mi-e dor de prajeli :D

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.