Cand am fost in calatoria din Moldova am mancat un bors moldovenesc de acasa de la mama lui. A fost atat de gustos ca nu m-am putut abtine sa nu il fac si eu.
In primul rand avem nevoie de rasol de vita sau oase cu maduva,altfel, borsul nu iese gustos.Apoi avem nevoie de un bors bun, de casa daca e posibil( pe la noi nu se gaseste asa ca am luat din comert).
A iesit un bors moldovenesc foarte aromat si gustos, cu mult leustean proaspat, care ii da gustul minunat.
Cred ca vorba aceea „de sa-ti bati copiii” este expresia cea mai potrivita in a lauda borsul acesta bun, ce tocmai l-am preparat si degustat.
Avem NEVOIE de :
1 kg rasol de vita cu maduva
2 morcovi
2 radacina patrunjel
1 radacina pastarnac
1 ceapa
1 ardei gras
o felie telina
4 rosii mici
2-3 cartofi
1/2 l bors
frunze leustean proaspat
cateva fire patrunjel verde
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Rasolul portional il punem la fiert in apa cu sare , iar cand deasupra apare spuma, o indepartam.Lasam sa fiarba cam o ora sa se desprinda carnea de pe oase, la sfarsit.
Curatam zarzavatul apoi ceapa se taie marunt, morcovi( o parte cubulete, o parte rondele), ardeiul , radacinoasele albe si telina cubulete si se pun la fiert in oala. O parte din morcov de caleste cateva minute in putin ulei, pentru a da culoare borsului.
Adaugam apoi ceapa, rosiile si ardeii taiati si le tragem la tigaie., cam 2-3 minute.
Punem toata compozitia din tigaie in supa care fierbe , condimentam si lasam sa fiarba toate legumele adaugate.
Cand toate sunt fierte, afaugam cuburile de cartofi, in supa si lasam sa fiarba cam 15-20 de minute.
Adaugam si frunzele de leustean si lasam sa fiarba.
Cand carnea pica de pe os, o scoatem si o taiem in bucatele mici, oasele le inlaturam si carnea taiata o adaugam in supa.
Borsul dat in clocot separat( nu stiu de ce se fierbe separat si nu impreuna cu carnea si zarzavaturile, pentru ca pe la noi nu este obiceiul sa faci bors),se adauga si il lasam sa dea cateva clocote.
Cand este gata borsul, adaugam deasupra verdeata tocata si servim borsul fierbinte, alatiri de ardei iute.
Pofta mare sa aveti !
Am facut un sondaj sa vad ce prefera lumea:Bors moldovenesc sau Supa de legume cu fidea ?
RăspundețiȘtergereScutaru Mihaela Vanda
Bors moldovenesc.
Viorica Suciu
RăspundețiȘtergereO,,, my!!!! Ce gustos arata!!! Pot sa am si eu o strachinuta cu borș !!! Imi faci o pofta !!!!'
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereSupa o papi tu,borsul mi-l dai mie bine??
Mariana Robescu
RăspundețiȘtergerePe amandoua! Îmi place ·
Sorin Claudiu Tudora
RăspundețiȘtergereAmandoua. Pe rand.Îmi place ·
RăspundețiȘtergereOleacu Costel
Cred că un borș moldovenesc, doar că mii dor de "origini".
Îmi place !
Teodorescu Lia Stefania
RăspundețiȘtergereAMBELE SUNT DELICIOASE !
Rocsy Ciobanu
RăspundețiȘtergereLa mine borsul este la putere...
Sylvia Boutiere
RăspundețiȘtergereAdor borsurile si sunt extrem de sanatoase.
Marcela Bodnar
RăspundețiȘtergereUn bors moldovenesc.
RăspundețiȘtergereViorica Melinte
Un bors moldovenesc cu de toate.
Da! Adevaraciune de bors. Mi-ai facut pofta, dar eu azi am comanda de varza cu carne. Iar mie imi fac rabdari prajite, ca mi-e dor de prajeli :D
RăspundețiȘtergere