Este o salata foarte asemenatoare salatei de vinete, o varianta mai accesibila pentru ca dovleceii apar mai repede in piata, sunt ieftini si ii gasesti peste tot.
Reteta aceasta eu o fac de multa vreme dar acum cand Laura mi-a cerul reteta, mi-am dat seama ca nu o am scrisa pe blog.
Dovleceii se consuma la varsta tanara, cand samburii nu sunt copti, ci abia formati. Cu toate că au 95% apa, în pulpa si in coaja lor se afla foarte mici cantitati de grasimi.
300 g de dovlecel asigura necesarul zilnic de fosfor si potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A şi B9 şi jumatate din necesarul zilnic de magneziu. 100 g de dovlecel are un aport de 15 calorii. Nu este recomandata prajirea lui, pentru ca devine indigest, isi pierde cea mai mare parte a proprietatilor curative si deoarece absorbe mult ulei, are o mare valoare calorica.
Avem NEVOIE de :
1 dovlecel tanar
2 oua( unul fiert)
2 cepe verzi
150 ml ulei
1 lingurita mustar
zeama de lamaie(optional)
sare
MOD de PREPARARE :
Spalati bine dovlecelul si taiati-l apoi cuburi, il puneti in apa cu sare , sa fiarba 10-15, pina intra usor furculita in el.
Punem la scurs dovlecelul intr-o sita , pina cand nu mai picura apa din el.
Din galbenusul fiert, cel crud si mustar, amestecate bine, facem maioneza, adaugand uleiul putin cate putin, mixand mereu.
Adaugam maioneza la dovlecelul zdrobit, impreuna cu ceapa taiata cat mai marunt( nu o dati pe razatoare pentru ca ar putea sa amareasca salata), impreuna cu sarea necesara si cu zeama de lamaie daca e cazul.
Omogenizam si intindem salata de dovlecel pe felii de paine prajita.
Se poate consuma ca atare sau alaturi de rosii din gradina, gustoase...
Daca va place puteti adauga si 1-2 ardei copti tocati marunt, in salata.
Pofta mare sa aveti !
Georgiana Berheci
RăspundețiȘtergereInteresant am sa incerc. Îmi place ·
Ai sa fii uimita cat e de gustoasa !
ȘtergereCornelia Beschieru
RăspundețiȘtergereN-am mancat niciodata ! O s-o incerc sigur ! Pupici ! Îmi place
Daca iti place salata de vinete, cu siguranta are sa-ti placa si aceasta !
ȘtergereMioara Ioan
RăspundețiȘtergereAm sa incerc si asta, ca ne place si de conopida, care se face la fel! Îmi place .
Atunci vei fi incantata si de aceasta salata, cu siguranta.
ȘtergereMaria Sfara
RăspundețiȘtergereO fac de mult timp ! E foarte gustoasa !Îmi place ·
Si noua ne place foarte mult
ȘtergereDoina Negru
RăspundețiȘtergereCred ca este mult mai usoara si mai fina ca gust.Se pune si ceapa? Îmi place ·
Poti sa pui doua linguri de maioneza+ 2 linguri de iaurt si e si mai usoara...pui si ceapa.
Ștergere