Se spune ca ardelenii sunt cei mai nemti dintre romani, datorita cultului pe care il au pentru munca bine facuta.Dar ardelenii se mai detaseaza si prin faptul ca stiu sa manance mult si bine !
Tara Motilor este o zona de-a dreptul fascinanta, atat prin frumusetea locurilor, dar mai ales prin frumusetea oamenilor : aspect, generozitate, putere de munca, ospitalitate !
Motii se respecta cand vine vorba mancare. Muncesc din greu si, deci, trebuie sa se hraneasca pe masura.
Țara Moților este plină de surprize, de la piesaje la oameni faini, dincolo de forfota orașului și neincluse în ghidurile clasice de călătorie.
O reteta veche, copiata dintr-un calendar de prin anii '80 spune draga mea Oana care a fost sursa mea de inspiratie , pentru aceasta ciorba nemaipomenit de gustoasa.
Am facut cateva mici modificari, dar a iesit o ciorba grozava, asa cum stie Oana sa faca.Multumesc fata draga...
Avem NEVOIE de :
300 g carne porc
150 g ceafa crud-uscata afumata
1 morcov
1 ceapa
1/2 ardei gras rosu si verde
4 catei usturoi
4 buchetele conopida
4 frunze varza
2 linguri ulei
400 ml bors
2 l supa carne
1- 2 galbenusuri
sare
piper
patrunjel verde
80 g taitei subtiri(optional)
MOD de PREPARARE :
Ceafa afumata o taiem fasii si o rumenim intr-o tigaie, apoi o punem deoparte.
Curatam morcovul , ceapa si usturoiul .Ardeii si morcovul le taiem cubulete mici, varza o taiem fideluta si carnea cubulete.
In oala in care vom face ciorba punem 2 linguri de ulei si sotam putin morcovul si ardeii, vor da o culoare frumoasa ciorbei.Adaugam cubuletele de carne si le amestecam pina isi schimba culoarea.
Adaugam supa , varza, ceapa intreaga si ceafa rumenita, asezonam si vedem daca mai trebuie supa sau nu.Daca nu aveti supa gata facuta - vi-am mai povestit ca eu o tin la congelator, in sticle de cate 2 l - faceti din vegeta de casa si apa, atat cata aveti nevoie.
Lasam sa fiarba pina cand carnea este fiarta si se desface usor in fasii.Depinde de varsta carnii.
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu niste bors , adaugam apoi un polonic de ciorba fierbinte, omogenizam si rasturnam peste ciorba din oala,
Daca mai trebuie adaugam bors, eu nu il fierb separat.
Lasam sa fiarba 5 minute.
Mie mi s-a parut ca ciorba nu este destul de deasa , asa ca am adaugat cateva paste in ea.
Servim minunata ciorba de la moti, alaturi de ardei iute, asa fierbinte.
Dar motii, cand se aseaza la masa, beau un paharel de palinca, mai inainte .
Pofta mare sa aveti !
Sanda Suciu Ex Surtea
RăspundețiȘtergereAm citit reteta. Faina. Dar nu mai stiu ce s-a-ntamplat cu ceafa afumata pusa deoparte ? O punem la sfarsit in farfurie ? O s-o fac precis. Pupici. Îmi place ·
Multumesc draga Sanda ...am remediat acum.
ȘtergereMultumim pentru reteta. Cred ca maine o voi face si eu.
RăspundețiȘtergereMerita Vanda scumpa ca e tare , tare gustoasa !
ȘtergereRebecca Mihaela Popa
RăspundețiȘtergerePoftă buna ! Îmi placeeeee ...
Terhes Atena Timeea - Ioana
RăspundețiȘtergereIumiiiii arata bine de tot!Îmi place...
Liliana Mihaita
RăspundețiȘtergereArata super bine 😘😘Îmi place
Ioana Ina
RăspundețiȘtergereArăta f bine.Îmi place
Adriana Mura
RăspundețiȘtergereArata superrr. Îmi place !
Genica Stetca
RăspundețiȘtergereMultumiri pentru reteta apetisanta !!!
ohoo! Multumesc, o surpriza placuta! Si o ciorba excelenta, chiar ma gandeam zilele astea ce fel de ciorba sa fac, ca maica-mii i-am facut de sfecla cu cartofi, dar eu doar am gustat-o de sare. Faina zama asta, Sidy draga! :P
RăspundețiȘtergereSi buna de tot, multzam fain de idee !
ȘtergereMi-au picat si niste musafiri si au papat-o toata, asa de mult le-a placut...sigur o voi repeta.
Multumesc.
Doina Negru
RăspundețiȘtergereE bestiala ! Maine o fac precis ca tu stii ca sunt la cura!
Îmi place ·
Atunci sa o faci fara paste, draga Doina...
Ștergere