miercuri, 5 octombrie 2016

Paine de casa ungureasca

By Sidonia Toncean   Posted at  06:30   Masina de paine 19 comments

Adevarata paine nu o mai gasesti in comert, trebuie sa ti-o faci acasa, pe vatra daca e posibil sau in cuptorul de aragaz, framantata manual sau la robot( ca doar ne-am modernizat ), fara niciun fel de aditivi sau imbunatatiri.
Secretul e sa lasam sa ramana toate cum sunt in reteta care o facea bunica, să nu mai adaugam nimic, graul sa fie grau ( al nostru e de la tara, macinat de noi la moara) nu imbunatatit cu gluten, zahar sau sa punem afanatori sa o umflam ,sa fie painea cat casa.Reteta am vazut-o pe net la mai multe bloguri si acum am aflat ca de fapt autoarea retetei este Diana. Multumesc fata draga ...
Singurul lucru care poate va va pune pe ganduri , sunt cele 17-18 ore cat dureaza facutul acestei paini, dar respectand fiecare etapa , veti vedea ca rezultatul final merita toata osteneala, pur si simplu este altceva.







Avem NEVOIE de :

- pentru maia
370 g faina
370 ml apa calduta
20 ml ulei

- pentru aluat
550 g faina
140 ml apa
20 g drojdie proaspata (7 g uscata)
35 ml ulei
20 g sare
15 g zahar praf

***

putin ulei
100 ml apa calduta



MOD de PREPARARE :

Va propun sa incepeti preparatul retetei(maia) seara si a doua zi dimineata sa va apucati de facut painea.
Intr-un bol cu capac asezati faina astfel incat in mijloc sa puteti face o gaura in care veti turna apa calda pentru maia( nu fierbinte!).





Amestecam sa se omogenizeze apa cu faina.
Lasam doua ore, bolul descoperit sa se odihneasca maiaua.




Dupa cele 2 ore adaugam uleiul pentru maia , amestecam , apoi punem capacul pe bol si lasam asa pina a doua zi dimineata, cam 13 ore.Nu se intimpla nimic daca trece mai mult timp de atat.




A doua zi dimineata , cind ridicati capacul veti observa ca sunt bule in maia.
Daca nu se vad bulele, nu va necajiti, pentru ca are o aroma acrisoara si vom folosi drojdia care o va ajuta sa dospeasca.




Eu mai departe am folosit robotul, dar nu e nici o problema daca nu-l aveti, veti framanta cu mana, nu e mult de lucru.
In vasul robotului( sau alt vas incapator) punem cei 140 ml apa calduta impreuna cu sarea si zaharul praf, amestecam si apoi faramitam drojdia.




Adaugam uleiul si maiaua facuta de searasi pornim robotul la treapta 1 cam 1 minut( amestecam in bol cu o spatula sau lingura de lemn).





Din faina luam 300 g  si amestecam  cu maiaua si apa din vas.
Incet, incet adaugam treptat si cealalta parte de faina .




Daca vi se pare ca aluatul este prea vartos, nu mai amestecati cu robotul ci doar cu mana, sa se desprinda aluatul de peretii vasului( eventual pudrati cu un strop de faina ).



Lasam aluatul la dospit in vas, 30 de minute, la loc caldut, acopetit.
Dupa ce trece timpul , mai framantam putin aluatul si iar lasam la dospit la loc caldut si acoperit, inca 30 de minute.




Suprafata de lucru o ungem cu putin ulei si cu mainile unse ,scoatem aluatul din vas, punandu-l cu partea care nu e neteda, in sus.




Intindem un dreptunghi cam de 30x35 cm, pe suprafata unsa cu ulei.



Impaturam aluatul punand lateralele, din dreapta si stanga, cum se vad in poza.




Facem apoi sul ,cat mai strans, de jos in sus, tot aluatul.





Intr-un vas termorezistent mare (al meu avea 3, 5 l), care are capac , punem 100 ml apa calduta, iar aluatul de paine il punem pe o hartie de copt.




Asezam aluatul cu hartia, in vasul cu apa, care se va ridica in sus, pe peretii vasului.





Punem capacul pe vas si lasam sa dospeasca in bucatarie, 20 de minute.
Incalzim cuptorul la maxim , 245 de grade.




Crestam painea in cateva locuri, punem inapoi capacul si dam vasul la cuptor , 30 de minute , dupa ce am redus temperatura la 230 de grade.
Reducem apoi focul la 200 de grade si mai coacem 10 minute, apoi luam jos capacul si mai coacem 15 minute , tot la 200 de grade  , pina se rumeneste painea frumos.




O scoatem din cuptor cand e gata coapta si cu ajutorul unei pensule , intindem pe suprafata ei , apa rece, apoi o scoatem din forma si o punem sa se raceasca pe un gratar.




Acum mai trebuie sa rezistati si sa asteptati sa se raceasca pentru ca sa puteti sa o feliati !
Mirosea atat de frumos in bucatarie ,ca imi venea sa rup un colt cald ,din ea, dar...nu dadea bine in poza !




Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

19 comentarii:

  1. Iuliana Tarnoveanu

    În bol zici ca este cozonac...super Sidy! Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
  2. Iancu Lubita

    Dacă nu-i prea complicat,trebuie s-o fac si eu ca prea frumos arată! 😍😍Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e complicat deloc...poti sa o incerci cu siguranta Lulu.

      Ștergere
  3. Liliana Mihaita

    Wauuu cat de bine arata 😘minunata 😘😘o zi buna .Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  4. Maaamă ce pâine si frumoasă si bună cred,mai ales caldă cum imi place mie!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie-mi spui ? Ca daca nu trebuia sa-i fac poze, nu mai ramanea nimic din ea....

      Ștergere
  5. Super painica ta Sidy.
    Tare as vrea un coltisor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca veneai cand am scos-o din cuptor, cred ca nimereai un coltutz moale !

      Ștergere
  6. Simona Simion

    Waw, cât de perfect arata! Neapărat tre' sa îmi dac timp sa o pregătesc..Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
  7. Tania Kiswani

    Multumim Sidy.., o sa incerc si eu, se vede din poze ca e o paine perfecta..! :)Îmi place ·


    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur ca ti-a placut reteta noastra de la Savori Urbane! Ma asteptam sa pui un link catre sursa de inspiratie. http://savoriurbane.com/paine-de-casa-traditionala-ungureasca/
    Reteta este adaptata si dezvoltata de Diana Rajos Nicolin (Co-autoarea Savori Urbane) iar chestia cu stratul de apa de sub hartia de copt este inventia ei si nu o mai gasesti altundeva. Asa i-a venit sa faca, gandindu-se logic la o forma de a crea abur sub capacul vasului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Dragele mele, fetele mele ,daca voi ziceti ca reteta este a voastra, cu mare drag pun link...dar eu am citit-o si pe alte bloguri.
      De obicei cind fac o reteta dupa cineva, pun link , chiar daca nu respect toata reteta.
      Daca ziceti ca voi doua sunteti autorii, ma inchin si va multumesc mult de tot ! De mult nu am mai mancat o paine atat de buna...

      Ștergere
  9. Liliana Mihaita

    Wauuu cat de bine arata 😘minunata 😘😘o zi buna .Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
  10. Sveduneac Niculina Brindusa

    E f. buna painea asta. am facut-o si eu la jumatate de cantitate, mi-a iesit o paine de 975 gr.

    RăspundețiȘtergere
  11. Surioara!Te-ai pus si tu pe facut piine?
    Ai dreptate,sa maninci o piine sanatoasa si gustoasa fara aditivi, trenuie sa ti-o prepari singur.
    Am facut o gramada de retett cu tot felul de faini, dar ungureasca cu maia in amestec cu ulei, inca nu am facut.
    Asa ca, urmatoarea piinica , asta este!
    Multam fain si sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.