joi, 24 noiembrie 2016

Caltabos de casa

By In bucatarie la Sidy   Posted at  10:00   Preparate din carne de porc 10 comments

Caltabosii sunt preparate traditionale ce nu lipsesc de pe masa românilor in perioada Sarbatorilor de iarna,o specialitate preparata din maruntaiele porcului.
Caltabosul are la baza ficatul si organe de porc amestecate cu orez,  care sa "absoarba" grasimea.
Avem nevoie de o oala mare de vreo 30-40 de litri, sa fim siguri ca ingredientele au loc suficient pentru fierbere.







Avem NEVOIE de :


1/2 cap porc
2 plamani
1 ficat porc
2 rinichi
1 splina
1/2 inima
prapurul
2 cepe
1 kg orez
sare
piper
ienibahar
cimbru
Condimentele se pun dupa gust...
15 m mate


MOD de PREPARARE:

Punem la fiert apa , intr-o oala mare -20 l.
Cand clocoteste apa, punem la fiert capul si organele, mai putin ficatul ( il punem mai tarziu ,pentru ca daca il fierbem prea mult se amareste si intareste)si lasam sa fiarba cam 90 de minute.
Prapurul( grasimea ce sustine intestinele) il taiem si il punem la topit intr-o tigaie.
Curatam cepele si le taiem julien , apoi le calim in grasimea lasata de prapur.
Dupa 60 de minute punem si ficatul la fiert.
Dupa ce capul si organele sunt  fierte , se scot din apa si se pun la racit pe o tava, apoi se taie felii ce vor fi macinate. Se macina si slanina ( gusa) de la capul de porc , pentru ca trebuie sa fie putin mai grasi caltabosii.

Orezul spalat il punem intr-un saculet de tifon si il scufundam in apa in care au fiert organele. Il lasam sa fiarba bine cam 15 minute , apoi il scoatem pe o tava sa se raceasca, avand grija sa nu faca cocoloase.




Amestecam maruntaiele macinate si cepele ,cu orezul, asezonam, dupa care omogenizam bine compozitia si o lasam sa se odihneasca putin, pina montam masina de facut carnati si caltabosi.




Noi ne-am apucat de lucru si am uitat de poze...asa ca a mai ramas putina compozitie in vas...




Rulam matul de porc pe  dispozitivul conic, al masinii de tocat carne, apoi facem un nod in capatul acestuia.
Punem amestecul obtinut in masina de tocat si umplem treptat matul de porc.
Din loc in loc, cam la 20-25 de centimetri intepam cu un ac sa iasa eventualul aer adunat si rasucim matul sa facem caltabosii mai scurti.La capatul caltabosului(matului) facem din nou ,un nod .





Introducem cate 2-3 bucati de caltabos in saculetul de tifon , pe care il bagam in apa clocotinda in care au fiert organele, pentru 5 minute.Ii scoatem apoi si ii dam sub un jet de apa rece, apoi ii punem pe o tava sa se raceasca.
Procedam la fel cu fiecare caltabos.
Ii lasam pe tava pina a doua zi cand o parte se vor frige si altii vor fi pusi in pachetele la congelator.





Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

10 comentarii:

  1. Da,este rețetă diferită de Moldova dar mie-mi place şi aşa! Pe la noi caltabosul se face cu intestinele crețe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da se face si la noi dar...eu nu curat matele de porc nici daca ma impusti, soro !

      Ștergere
  2. Asta cred ca este ceea ce noi numim chisca. Nu stiu de ce, cred ca pt ca eu cand eram mica an de an vedeam cum se taie porcul la noi in curte si cum face taica-meu produsele, dar in afara de carnita si carnaciori, nimic altceva nu mi-a placut din preparatele traditionale de iarna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe la noi i se spune asa tobei !
      Oana draga si nici acum nu mananci din bunatatile astea , de sarbatori ?

      Ștergere
  3. Doina Negru

    Cine a avut sau creste porc ,stie! Îmi place.

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria Elena Burdulea

    No Sidy daca aveti atatia, noi nu mai facem. Ce bucate alese! Îmi place .

    RăspundețiȘtergere
  5. Marcela Bodnar

    Arata super,dar si buni,nu ?Îmi place ...

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.