Un desert traditional maghiar, facut din bile de aluat de cozonac, trecute prin unt topit si apoi date prin nuca macinata cu diferite amestecuri.Acest desert se poate servi cu un sos de vanilie ,alaturi.
Nancy Reagan a popularizat acest desert in Statele Unite ale Americii , atunci cand ea a propus meniul de Crăciun ,la Casa Alba .
Avem NEVOIE de :
- pentru aluat
100 g zahar
1 kg faina alba
50 g unt topit
50 ml ulei
50 g drojdie proaspata
1 lingurita rasa sare
4 oua
500 ml lapte caldut
esenta de vanilie
coaja de la o lamaie
1 plic zahar vanilat
sare
- pentru uns deasupra:
150 g unt topit
300 g nuca macinata
150 g zahar tos
1 lingura rasa scortisoara macinata
esenta rom
MOD de PREPARARE :
Eu am ales varianta de a framanta aluatul cu robotul de bucatarie, dar daca nu aveti puteti sa-l framantati cu mana.
Drojdia maruntita o amestecam cu o lingurita de zahar si lapte caldut, atat cat sa acopere drojdia si lasam sa creasca drojdia cam 15 minute.
In cuva vasului robotului punem laptele caldut, untul topit, uleiul, drojdia crescuta, putina sare si ouale.Pornim robotul la primul program pina se amesteca toate componentele aluatului. Adaugam apoi putin cate putin faina,zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie si coaja de lamaie si dupa 30 de secunde punem robotul pe programul de framantat painea si cozonacul.
Cind e gata, dupa cateva minute cate sunt prevazute in prospect, acoperim aluatul si il punem o ora la cald sa dospeasca.
Dupa ce a crescut destul rupem din el bilute pe care le rotunjim in palmele date cu unt topit, apoi rostogolim bilele prin amestecul facut din nuca, zahar, scortisoara si esenta de rom.
Asezam bilutele obtinute in forma dorita.
Dupa ce am pus primul rand de bilute, presaram deasupra nuca in amestec cu celelalte componente si asezam apoi al doilea rand de bilute, pina umplem forma.
Deasupra presaram nuca ramasa.
Pornim cuptorul aragazului la 180 de grade si cat timp se incalzeste , cam 20 de minute, lasam cozonacul sa creasca,dospeasca.
Dam apoi forma cu cozonacul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, depinde de cuptorul fiecaruia.
Cand e gata copt, il scoatem, il punem cu forma la racit pe un gratar si abia apoi il putem scoate din forma si portiona.
Dar cel mai gustos este sa il rupi biluta cu biluta si sa-l mananci asa.
Cine doreste, daca mai apuca, poate sa faca un sos de vanilie alaturi.
Pofta mare sa aveti !
Nu stiu daca m-as pricepe sa fac asa ceva, dar de mancat, cu siguranta n-ar mai ramane nici o firimitura!..
RăspundețiȘtergereOana sa sti ca se face foarte usor ! Nimic nu e greu in reteta asta...
ȘtergereElena Zota
RăspundețiȘtergereArata bine. Cred ca este si gustos pe cat este de frumos. Îmi place !
Daca iti place cozonacul cu nuca...exte excelent ! Savuros...
ȘtergereCu totul de aur facut de niste mâini de aur
RăspundețiȘtergereEsti tu o dulce Cramenusa !
ȘtergereViorica Suciu
RăspundețiȘtergereSuper, super, langa o cafeluta buna, wow ce grozav at fi???!Îmi place ·
Da, da...merge de minune...!
ȘtergereDomnica Peste
RăspundețiȘtergereFelicitări arată super !O zi plină de bucurii !💋🌹🌸💋Îmi place
Multumesc mult ! La fel iti doresc !
ȘtergereLubita Iancu
RăspundețiȘtergereBuuun si cu multă nucă! 💋💋 Îmi place ·
Da Lulu...asa este !
ȘtergereInteresanta reteta! O voi incerca si eu.
RăspundețiȘtergereMioara Ioan
RăspundețiȘtergereWaaaau, bunica sotului meu facea! Cat sunt de buuune!Îmi place ·
Cristina Iuliana Pana
RăspundețiȘtergereDaaaaa. Si la noi are mare trecere ! <;)Îmi place ·
Maria Mihalache
RăspundețiȘtergereApetisanta si tare frumoasa!Sa aveti pofta!O noapte buna!Îmi place ·
Paula Orha
RăspundețiȘtergereBravo, Sidonia !!!! Miroase super, m-am saturat deja ....!!!! te pupic .Îmi place ·
Foarte bine arata!Pofta buna!
RăspundețiȘtergere