Bucataria ungureasca este o sinteza a componentelor asiatice stravechi amestecate cu elemente de origine germanica, italiana si slava. Mancarurile specifice Ungariei pot fi considerate un amestec al bucatariei europene, completate cu bucate proprii poporului maghiar.
O dovada a trecutului nomad al maghiarilor este importanta acordata carnii in bucataria maghiara, precum si numarul de mancaruri care se gatesc pe foc deschis ,afara, intr-un ceaun care atarna deasupra focului, "bogracs" se numeste in maghiara,precum gulaş-ul, de exemplu.
Aceasta supa de gulaş ( gulyasleves), consistenta si condimentata este o inventie a pastorilor din zona Campiei Maghiare, cu cartofi, multe legume, si foarte multa boia.
Exista zeci de retete diferite de gulas provenind din toate regiunile Ungariei, insa gustul lui este intotdeauna unic, iar secretele retetelor originale sunt pastrate cu grija de bucatarii maghiari.
Astazi eu m-am hotarat sa fac un gulyas(bogracs) putin mai diferit, din carne de strut, acea carne minunata,frageda, slaba si plina de substante nutritive.
Carnea de strut contine mai putine calorii, mai putin colesterol si mai putine grasimi,cel mai bun produs pentru cei interesati de problema sanatatii.
Avem NEVOIE de :
700 g gulas de strut(de aici se poate cumpara) Pina pe 1 DEC va pot da voucher 15% reducere si transport GRATUIT !
2 cepe mari
3 morcovi
1 radacina patrunjel
5 cartofi rosii
1- 2 linguri pasta de gogosari
1 lingura chimen
1/2 lingurita paprika iute
1 lingura crema Gulas
2 linguri untura
1/2 lingurita piper proaspat macinat
patrunjel verde
- pentru galuste:
1 ou
3-4 linguri faina
2 linguri ulei
sare
MOD de PREPARARE :
Curatam toate legumele , le spalam si le taiem cuburi, punindu-le pe fiecare in alt bol.Ceapa o taiem solzisori.
Carnea o taiem in cuburi de 1,5-2 cm.
Aprindem focul afara si asezam ceunul deasupra lui.
Punem untura la topit.Untura este cea care da consistenta si savoare deosebita oricarui fel de mancare .
Adaugam apoi ceapa si o sotam pina devine sticloasa.
Adaugam cubuletele de carne de strut peste cepa sotata si amestecam pina cand carnea isi schimba culoarea.
1-2 linguri pasta de gogosari , paprika iute, sare si piper proaspat macinat unmeaza sa adaugam peste carnea perpelita.
Punem acum si apa cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba cam o ora, pina cand carnea este patrunsa.
Intre timp punem si niste crema iute de gulas, depinde de cat de iute vreti sa fie.
Gasiti aceasta crema la hypermatketuri.
Mai adaugam apa atat cat gulyas vrem sa facem si punem zarzavatul sa fiarba.
Lasam sa fiarba cam 20 de minute, apoi adaugam cuburile de cartofi, pe care le fierbem tot vreo 20 de minute.
In timpul acesta pregatim galustele din faina.
Intr-un bol spargem oul, adaugam faina, uleiul si sarea, apoi amestecam pina se face o pasta mai grosuta.
Rupem galustele cu lingura sau cu lingurita, (depinde de cat de mici vrem sa le facem) si le dam drumul in supa sa fiarba cam 5-10 minute.
Cand sunt gata fierte, luam ceaunul de pe foc si presaram patrunjel verde tocat, deasupra.
Gulasul nostru este gata acum, il putem servi.
Ma incanta gustul deosebit de savuros al carnii de strut.
Mai ales in supe sau ciorbe, am reusit sa-i descopar gustul apetisant .
Gulasul acesta este picant, dar daca nu va place aceasta, nu trebuie sa faceti cu paprika iute sau cu crema de gulas iute. Sunt si dulci.
Atunci, alaturi de acest gulas incantator, puteti servi ardei iute.
Pofta mare va doresc !
Minunat! Abia aștept sa gust și eu! ;)
RăspundețiȘtergereE delicios Crisule...de fapt am scris eu ceva , la sfarsitul retetei .
ȘtergereSimona Sarmasan
RăspundețiȘtergereOh, cred ca este bun! Îmi place ...
Un deliciu crede -ma Simona.
ȘtergereSimona Sarmasan T
Ștergeree cred, desi nu am mancat niciodata. Dar fiind pasare trebuie sa fie buna carnea. Sa va fie de bine. Îmi place !
Liliana Mihaita
RăspundețiȘtergereCat de bine arata , pofta buna !Îmi place ·
Multumesc Liliana draga.
ȘtergereLoredana Lory
RăspundețiȘtergerePoftă bună ! Cat de bine arataaaa....Îmi place !
Multumesc mult de tot !
ȘtergereBianca Daniela Vlaicu
RăspundețiȘtergereArata minunat . Pofta mare...Îmi place !
Bianca draga multumesc mult de tot !
ȘtergereDoina Negru
RăspundețiȘtergereBun rau!Eu fac des gulas!Sigur nu am facut din strut dar m-ai facut curioasa ! Îmi place .
A iesit nesperat de gustos Doina draga, crede-ma !
ȘtergereVictoria Gabriela
RăspundețiȘtergereYamy..ce bine arata gulasul acesta! Felicitari, Sidy! Abia astept sa imi aduca pachetul comandat cu carne de strut! Multumesc inca o data pentru sfaturi si voucher, Sidonia! Pup cu drag!
Iar eu de abia astept sa vad ce bunatati vei face din aceasta carne minunata.
ȘtergereSilvia Varadi
RăspundețiȘtergereSidy,zi si mie de unde ai luat strut fraged?ca eu nu am gasit inca .Si din pacate pe la noi nu mai gasesti(prin Bucuresti).Îmi place ·
Ti-am trimis un mesaj privat. Eu pot sati dau un voucher cu 15 % reducere si transport gratuit pina pe 1 Decembrie.
Ștergerehttps://www.struti.ro/catalog/buy
Victoria Gabriela
RăspundețiȘtergereCata inspiratie ai avut Sidonia! Felicitari! Toate arata grozav! Ma bucur ca acum am si eu de unde ma inspira cand primesc carnea de strut comandata
Iancu Lubita
RăspundețiȘtergereInspiratia ca inspiratia dar Sidonia noastră a avut ceva carne pentru atâtea feluri!! Felicitări pentru tot ce ai pregătit! 😍😍😍
Îmi place ·
Multumesc Lulu draga. Am folosit cate putin din fiecare si inca mai am....Musai trebuie sa-mi fac o mancare de mazare cu ciuperci si cu carne de strut !!!E preferata mea si a maicutei mele....
ȘtergereElena Toma
RăspundețiȘtergereDupa parerea mea - o sa si scriu despre asta ca eu am incercat si alte variante, la fel ca Sidy - aproape indiferent cum ai prepara-o este frageda, are textura deosebita, se preteaza a fi aromata si condimentata sau marinata in multe feluri. Îmi place ·
Da Elena ete versatila si cel mai bine este sa o marinezi inainte, asa cum iti place tie...
ȘtergereToncean Valer
RăspundețiȘtergereDelicios, savuros, incantator ...nici nu stiu cum sa-l mai alint, acest gulas minunat din carne de strut. Îmi place !
DA...asa a fost !
ȘtergereMioara Ioan
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine Sidy, sunt convinsa ca e bun! Îmi place ·
Multumim frumos Mioara !
Ștergere