Din procedeul de extragere a grasimii de porc , rezulta de fapt doua produse: jumarile şi untura.
Sa nu credeti ca este chiar simplu sa le facem. Mai intai trebuie sa taiem neaparat soricul de la bucatile de slanina alese.Noua ne plac jumarile cu carne, asa ca alegem slanina de pe burta care are si straturi de carne.Bucatile de slanina trebuie sa fie egale pentru a se rumeni toate o data, frumos, iar la inceput amestecam mai des ,apoi mai rar .
Avem NEVOIE de :
Bucati de slanina sau slanina cu carne.
MOD de PREPARARE :
Vom taia in bucatele mici bucatile de slanina si le vom pune intr-o oala, la foc mic.
Amestecam compozitia pe masura ce are loc topirea.
Daca vi se pare ca au lasat prea multa untura, atunci cu un polonic, scoatem din ea si o punem in garnita in care o vom pastra(stercurata).
Dupa ce untura s-a topit mai amestecam putin si mai tinem pe foc ,pana jumarile capata o culoare aurie.
Le scoatem intr-o strecuratoare si le presam putin cu polonicul ,sa iasa din ele grasimea.
Le punem apoi intr-un vas si le potrivim cu sare.
Si acum cateva cuvinte despre saramura in care tinem slanina si piciorul din spate, sunca pentru Paste.
La 1 l apa punem 150 g sare.
Slanina, sunca si ciolanele ce urmeaza a fi afumate, se tin 6 saptamani in sare , adica in saramura. Se zvanta apoi 24 de ore dupa care se duc la fum...
Am sa vi le arat cand sunt gata.
Si dupa aia facem ou batut cu cateva jumari la tigaie, cu rosii murate, din alea coapte, zemoase si sifonate, asa, cu branza de burduf si cu paine de test.... sa tot slabesti, nu? :)))
RăspundețiȘtergereFie-ti mila de stomacul meu Oana ! Nu ajung jumarile ? Mai imi dai si alte gustosenii....
ȘtergereHintia Gabriela
RăspundețiȘtergereNeata buna, mi-a lasat gura apa ! Imi place ·
Poftiti la degustat, doamna !
ȘtergereCalinescu Elena
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Sidy, avem porc adevărat, sănătos, frumos, voinic, crescut de noi, hrănit cu ce e mai bun! Imi place ·
Inseamna ca si voi veti face din toate bunatatile acestea , de sarbatori...
ȘtergereElena Zota
RăspundețiȘtergereAm salvat reteta ca sa o pot folosi la timpul potrivit. Multumesc !
Perioada de pregatire, impletita de emotia așteptării, de traditiile noastre, ne aduce tot atata emotie si bucurie ca si sarbatorirea propiuzisa a sf. Craciun. Îmi place !
Cata dreptate ai Elena ! Iti multumesc mult de tot...
Ștergere